Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları

Yıl: 2008 Cilt: 0 Sayı: 177 Sayfa Aralığı: 166 - 180 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları

Öz:
Bu araştırmada, öğrencilerin dokuzuncu sınıf coğrafya programında yer alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi ünitelerindeki kavramları anlama düzeyleri ve bazı kavram yanılgıları araştırılmıştır. Öğrencilerden her soru için alınan cevaplar uygun kategorilere işaretlenmiş,frekans (f) ve yüzdeleri (%) tablo hâline getirilerek anlama düzeyleri ortaya konmuştur. Ayrıca, öğrencilerin bazı kavramlarla ilgili yanılgıları da belirlenmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin paralel, meridyen, yerel saat, ulusal saat, gün, tarih değiştirme çizgisi, güneşin doğması ve batması gibi kavramları anlama düzeylerinin zayıf olduğu ve bazı kavram yanılgılarına sahip oldukları söylenebilir.
Anahtar Kelime: lise öğrencileri Erzurum kavram yanılgıları coğrafya kavramları yer yuvarlağı coğrafya anlama seviyesi harita

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

The Students' Level of Understanding and Misconception in the Units of Planet Earth and Knowledge of Map in the High School Geography Curriculum

Öz:
The Students’ level of understanding the cocepts and some misconception in the ünits of Planet Earth and Knowledge of Map in the 9 th class Geography Curriculum were investigated in the present study. Answers of each question obtained from the students were marked into the suitable categories, frequencies (f) and percents (%) were put into tables and their levels of understanding were put forward. Morever, we attempted to determine the mistakes of the students on certain concepts. It can be said that the students have poor understanding on paralel, meridian, local clock, national clock, day, line of changing date, sunrise, sunset, and they also have some conceptual misunderstandings.
Anahtar Kelime: geography understanding level map high school students Erzurum misconceptions geography concepts planet earth

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKBAŞ, Y, 2002, İlköğretim 6. sınıf Öğrencilerinin Coğrafya Kavramlarım Anlama Düzeyle. ri ve Kavram Yanılgıları. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Ba. sılmamış Yüksek Lisans Tezi), Trabzon.
  • ARI, Y,, 2002, Amerika birleşik Devletleri'nde Coğrafya Eğitimi Reformu: Türkiye için Dersler Türk Coğrafya Kurumu Coğrafya Kurultayı, Bildiriler Kitabı, (9-11 Temmuz 2002), Ankara.
  • AYDOĞAN, S.,-GÜNEŞ, B.,-GÜLÇİÇEK, Ç., 2003, Isı ve Sıcaklık Konusunda Kavram Yanılgıları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:23, Sayı.2, Ankara.
  • BARTH, J.,-DEMİRTAŞ, A., 1997, Sosyal Bilgiler Öğretimi. Öğretmen Eğitimi Dizisi, YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Yayınları, Ankara.
  • BEYDOĞAN, H. Ö., 1998, Çocuklarda Kavram öğrenme ve Kavram Öğretme. Kazım Karabe-kir Eğitim Fakültesi Yayını, Erzurum.
  • DOĞANAY, H., 2000, Coğrafya Öğretim Yöntemleri "Ortaöğretim Coğrafya Eğitiminin Esasları" Aktif Yayınevi, Konya.
  • DOĞANAY, A., 2002, Öğretimde Kavram ve Genellemelerin Geliştirilmesi (Ed:C.Öztürk-D.Di-lek). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • BAHAR, M., 2003, Misconceptions in Biology Education and Conceptual Change Strategies. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Cilt:3, Sayı:l, İstanbul.
  • CİN, M., 1999, The Influence of Direct Experience of the Physical Environment on Concept Learning in Physical Geography, (Unpublished E.D Thesis), University of Durham,UK.
  • CİN, M.,-ÖZÇELİK, İ., 2002, A Review of Literature on concept Learning in Phiysical Geography.Boğaziçi University Journal of Education, Vol:19 (1), İstanbul.
  • CİN, M., 2004, İlkokul 1. Sınıf Öğrencilerinin Deniz Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Kuranı ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Cilt:4, Sayı:l, İstanbul.
  • CİN, M.~ENGİN,İ.,-AKBAŞ, Y, 2005, İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin Türkiye'nin Matematik konumunu Anlama Düzeyleri ve Yanlış Anlamaları. Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 14, Konya.
  • COŞKUN, M., 2003, Coğrafya Öğretiminde Nem Konusundaki Kavram Yanlışlıkları ve Giderilmesine Yönelik Öneriler. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:23, Sayı: 3, Ankara.
  • DEMİRKAYA, 1-1.,-ÇETİN, T., 2004, İlköğretim Birinci Kademe Öğrencilerine Yön Kavramı Öğretiminde Kullanılabilecek Metotlar. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:24, Sayı: 3, Ankara.
  • ERDEN, M., 1997, Sosyal Bilgiler Öğretimi. Alkım Yayınevi, İstanbul.
  • GAZİ-DEMİRCİ Y.,~YILDIRAN G., 1994-1995, The Effects of Mastery Learning Method of instruction and a Particular Conceptual Change Strategy on Achievement and Misconception Levels of Eighth Grade Science Students. Boğaziçi University Journal;Vol:16, 113-140.
  • ÜLGEN, G., 2001, Kavram Geliştirme. Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • GÜRSES, A.,-YAZICI, H.,-BAŞIBÜYÜK, A., 2004, Yüksek Öğrenim Öğrencilerinin Hava ve İklim Olaylarını Anlama Seviyeleri ve Kavram Yanılgıları. Millî Eğitim Dergisi, Sayı: 162, İstanbul.
  • KARABAĞ, S., 1999, Coğrafya Öğretiminde Anahtar Sorular ve Kavramlar. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 18, Sayı :2, Ankara, s. 25-40.
  • KOLUKISA, E.A., 2003, Coğrafya Öğretiminde Kavramların Doğru Kullanılışı. Çağdaş Eğitim Dergisi, Sayı: 295, Ankara.
  • MARTİN, E, 1995, Teaching Early Years Geography. Chris Kington Publishing, CAMBRIDGE.
  • MILBURN,-D., 1972, New Movement in the Study and Teaching of Geogrphy, Children's Vo cabulary. (Ed. N. Graves), Maurice Temple SmithnLtd., London/U.K.).
  • PLATTEN, L., 1995, Talking Geography: An investigation into Young Children's Understanding Of Geographical Terms Part 1, international Journal Years Education, Volume:3, Num-ber:3, ?.
  • SENEMOĞLU, N., 2001, Gelişim Öğrenme ve Öğretim. Gazi Kitap Evi, Ankara.
  • SCHMİDT, H. J., 1997, Students' Misconception-Looking fora Pattern. Science Education, Volume:81, U.K.
  • TAŞLI, İ-, 2000, Günümüz Coğrafya Öğretiminde Öğrenci Aktivitelerinin Bilgi Üretimine Dönüştürülmesinde Olgular, Kavramlar ve Genellemelerin Sistematik Kullanımının Sağ lanması. Millî Eğitim Dergisi, Sayı:145, Ankara.
  • TAŞLIK İ., 2005,4.-7. Sınıf Sosyal Bilgiler Programı Üniteleri İle İlgili Kavram Bulmacaları Örnekleri. Millî Eğitim Dergisi, Sayı:166, Ankara.
  • TURAN, İ., 2002, Lise Coğrafya Derslerinde Kavram ve Terim Öğretimi ile İlgili sorunlar. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:22, Sayı.2, Ankara.
  • YAZICI, H.,-SAMANCI, O., 2003., İlköğretim Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Ders Konulan ile İlgili Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri. Millî Eğitim Dergisi, Sayı:158, İstanbul.
APA ALIM M (2008). Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. , 166 - 180.
Chicago ALIM METE Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. (2008): 166 - 180.
MLA ALIM METE Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. , 2008, ss.166 - 180.
AMA ALIM M Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. . 2008; 166 - 180.
Vancouver ALIM M Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. . 2008; 166 - 180.
IEEE ALIM M "Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları." , ss.166 - 180, 2008.
ISNAD ALIM, METE. "Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları". (2008), 166-180.
APA ALIM M (2008). Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. Milli Eğitim, 0(177), 166 - 180.
Chicago ALIM METE Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. Milli Eğitim 0, no.177 (2008): 166 - 180.
MLA ALIM METE Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. Milli Eğitim, vol.0, no.177, 2008, ss.166 - 180.
AMA ALIM M Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. Milli Eğitim. 2008; 0(177): 166 - 180.
Vancouver ALIM M Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. Milli Eğitim. 2008; 0(177): 166 - 180.
IEEE ALIM M "Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları." Milli Eğitim, 0, ss.166 - 180, 2008.
ISNAD ALIM, METE. "Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları". Milli Eğitim 177 (2008), 166-180.