Yıl: 2006 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 153 - 166 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

"Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi

Öz:
IASB(International Accounting Standards Board, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu) 'nin çıkarmış olduğu muhasebe/finansal raporlama standartlarında ve FASB(Financial Accounting Standards Board, Finansal Muhasebe Standartları Kurulu) 'in yapmış olduğu standart çalışmalarında "fair value" yaklaşımına doğru bir yöneliş olduğu görülmektedir. "Fair value" ifadesinin Türkçe 'deki karşılığına ilişkin olarak, bugüne kadar gerek standart koyucular ve gerekse akademisyenler açısından ortak bir görüş oluşturulamamıştır. IASB ve FASB'nin yayınlamış oldukları muhasebe ve finansal raporlama standartlarında "fair value " şeklinde ifade edilen kavram, ülkemizdeki standart koyucu ve akademisyenler tarafından "gerçeğe uygun değer", "makul değer", "uygun değer", hakkaniyete uygun değer", "adil değer" ve "rayiç bedel" gibi farklı şekillerde adlandırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; "fair value" karşılığı olarak gerçeğe uygun değer ifadesini, IASB, FASB, TMSK(Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu), SPK(Sermaye Piyasası Kurulu), BDDK(Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ve TMUDESK (Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu)'nun yayınlamış olduğu standartlar çerçevesinde kavramsal boyut ve tespit hiyerarşisi itibariyle inceleyerek, düzenlemelerdeki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaktır. Bu bağlamdajlgili kurulların "fair value" karşılığı olarak gerçeğe uygun değer yaklaşımı ile ilgili olarak yayınlamış oldukları muhsebe vefınansal raporlama standartları incelenerek karşılaştırma yapılmıştır.
Anahtar Kelime: finansal muhasebe standartları kurulu (fmsk) uluslararası muhasebe standartları kurulu hiyerarşi sermaye piyasası kurulu (spk) gerçeğe uygun değer bddk

Konular: İşletme İşletme Finans

"Gerçeğe Uygun Değer" As a Corresponding Term for "Fair Value" and Determination Hierarchy

Öz:
In the standard works of FASB(Financial Accounting Standards Board) and International Accounting and Financial Reporting Standards (IAS/IFRS) issued by IASB (International Accounting Standards Board), it is observed that there is a tendency towards "fair value " approach. When we look at the Turkish term for "fair value", there is no common agreement among standard setters and academicians. In Turkey, standard setters and academicians have used different terms for "fair value" used by International Accounting and Financial Reporting Standards issued by IASB and FASB. This study aimed to analyze "gerçeğe uygun değer", as a corresponding term for "fair value", with respect to dimension of the term and determination hierarchy and describe the similarities and differences in regulations of this field. In this context, respective accounting and financial reports published by related commissions about the "gerçeğe uygun değer" as a corresponding term for fair value concept have been analyzed and compared against the standards.
Anahtar Kelime: hierarchy capital markets board fair value brsa financial accounting standards board (fasb) international accounting standards board (iasb)

Konular: İşletme İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKDOĞAN, Nalan. (2004), Enflasyon Muhasebesi, Ankara.
  • AKDOĞAN, Nalan. (2005), "Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının Türkiye Muhasebe Uygulamalarına Getireceği Değişiklikler ve Vergi İlişkisi", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi,Cilt: 7, Sayı: 1, s. 20.
  • ALEXANDER, David. (2003), Fair Values in IAS GAAP, http://www.business.uiuc.edu/ciera/conferences/gottingen/Papers/Alexander.pdf (Erişim Tarihi 25/02/2005)
  • ASLAN, Sinan. (2004), "Uluslararası Finansal Raporlama Standartları İle Getirilen Yeni Düzenlemeler: IFRS 1-5", Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl: 4, Sayı: 13, s.57.
  • BIES, Susan Schmidt.(2005), "Fair Value Accounting" Federal Reserve Bulletin.,Vol: 91, Issue 1,p.29.
  • Ernst-Young, "How fair is fair value? ", http://www2.eycom.ch/publications/items/ifrs/single/200506_ fair_ value/en.pdf (Erişim Tarihi: 27.11.2005)
  • FASB, Proposed Exposure Draft, Proposed Statement of Financial Accounting Standards, Fair Value Measurements.
  • FASB: http://www.fasb.org
  • GÜRDAL, Kadir. (2004), "Yeni Ekonomi Kavramı ve Yeni Muhasebe Anlayışı", Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl: 4, Sayı: 13, s. 88.
  • IASB : http://www.iasb.org
  • Insurance Contracts, Draft Statement of Principles, md. 213, (http://www.iasc.org.uk/docs/ins/main03.pdf) (Erişim Tarihi: 21.10.2003).
  • KAVAL, Hasan. (2005), "Finansal Araç Kavramı, Uluslararası Muhasebe Standartlarına Göre Muhasebeleştirilmesi ve Vergi Mevzuatı İle Karşılaştırılması", Vergi Sorunları Dergisi, Sayı 200, s. 50.
  • SALTOĞLU, Müge. (2005), "Uluslararası Finansal Raporlamanın Geleceğine Yöne Veren Gelişmeler", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 1, s. 102.
  • TOKAY, S.Hüseyin; DERAN, Ali; ve AKTAŞ, Rafet. (2005), "Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarında Gerçeğe Uygun Değer Yaklaşımı ve Muhasebe Uygulamalanna Etkisi", XXIV. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu Bildiri Kitapçığı, Fethiye, s. 13.
  • TOKAY, "Establishing A New World Order International Accounting Standartds ".(2005)>, A Workshop at the Base II-Banking Regulation Forum" Zurich, 5th to 7th April 2005 Session No 1 .http://www.garp.com/events/PostBaselForum/Presentations/Brandon.pdf (Erişim Tarihi: 15.10.2005)
  • TOKAY, "Fair Value Accounting is The Accepted Model", http://www.ivsc.org/pubs/gvi/0409.pdf (Erişim Tarihi: 17.10.2005).
  • http://www.fasb.org/project/fv_measurements.html (Erişim Tarihi: 15.10.2005)
APA AKTAŞ R, DERAN A (2006). "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. , 153 - 166.
Chicago AKTAŞ RAFET,DERAN Ali "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. (2006): 153 - 166.
MLA AKTAŞ RAFET,DERAN Ali "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. , 2006, ss.153 - 166.
AMA AKTAŞ R,DERAN A "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. . 2006; 153 - 166.
Vancouver AKTAŞ R,DERAN A "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. . 2006; 153 - 166.
IEEE AKTAŞ R,DERAN A ""Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi." , ss.153 - 166, 2006.
ISNAD AKTAŞ, RAFET - DERAN, Ali. ""Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi". (2006), 153-166.
APA AKTAŞ R, DERAN A (2006). "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 153 - 166.
Chicago AKTAŞ RAFET,DERAN Ali "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8, no.2 (2006): 153 - 166.
MLA AKTAŞ RAFET,DERAN Ali "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.8, no.2, 2006, ss.153 - 166.
AMA AKTAŞ R,DERAN A "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006; 8(2): 153 - 166.
Vancouver AKTAŞ R,DERAN A "Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006; 8(2): 153 - 166.
IEEE AKTAŞ R,DERAN A ""Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi." Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8, ss.153 - 166, 2006.
ISNAD AKTAŞ, RAFET - DERAN, Ali. ""Fair Value" Karşılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespit Hiyerarşisi". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8/2 (2006), 153-166.