Yıl: 2007 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 115 - 136 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme

Öz:
Muhasebe derslerinin eğitim programları içerisindeki sayısı ve kredisi, derslerin içeriği, modern eğitim araç gereçlerinin kullanımı, eğitim kurumlarının fiziki imkanları gibi unsurlarının yanı sıra eğitim kalitesine etki eden temel faktörlerden önemli olanlarıdır. Dolayısıyla bu derslerin kredisinin ve sayısının yeterli olması, eğitim kalitesine olumlu etki ettiği tartışma götürmemektedir. Yeterliğin ölçülmesi ise Uluslararası Muhasebe Eğitim Standartları baz alınarak yapılabileceği gibi, ortalama ders kredisi ve ortalama muhasebe dersi sayısı esas alınarak da yapılabilir. Türkiye'de üniversiteler arasında, aynı muhasebe derslerinin okutulmaması, aynı başlıktaki ve içerikteki derslerin kredisi ve sayısı için bir standart uygulamanın olmaması, diğer taraftan Erasmus, Socrates vb akreditasyon çalışmalarının tüm üniversitelerde tamamlanmamış olması, istatistiki analizi her iki açıdan yapmamızı gerekli kılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında Uluslararası Muhasebe Eğitim Standartlarının getirdikleri, Avrupa Birliği ve ABD 'deki muhasebe eğitimi alanındaki çalışmalar açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise ülkemizdeki üniversitelerin İşletme Bölümü ders programlarında yer alan Muhasebe derslerinin ortalama kredileri ve ortalama ders sayılıları açısından Devlet Üniversitelerinin ve Vakıf Üniversitelerinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Anahtar Kelime: muhasebe eğitimi eğitim kalitesi eğitim sistemi kalite

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

The Importance of Education Programs in Improving the Quality of Education: An Empirical Analyze in Turkey

Öz:
For the çuality of education the accounting edıtcation program is as important as edıtcation techniques, facilities and physical opportunities. There is no douht that the accounting education programs and credits affect the quality of education positively. The adequacy of the accounting education is relative. So the adecjuacy can be measured according to International Accounting Education Standards or credits of education programs and the number of accounting lessons. Because of the accounting education program and curriculum, the credits of the lessons even tlıey are declared in the same name are not Standard and the duration of convergence about the European Union Socrates Program is nearly fınished in ali universities in Tıırkey, we examined statically in both way. in the jirst part of the study, International Accounting Education Standards, European Union Amendments and American Accounting Education Community's Amendments are examined. in the second part, the accounting lessons in the Business Administrative department in Turkish universities. The adecjuacy of accounting education is examined both in public and private universities and eınpirically tested.
Anahtar Kelime: accounting education education quality educational system quality

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AINSVVORTH, P., (2001), "Changes in Accounting Curricııla: Discussion And Design", Accounting Education, Vol.10.
  • AMERICAN ACCOUNTİNG ASSOCIATION, ACCOUNTING EDUCATİON CHANGE COMMISSION - AECC (1999), Hislory and Impact, Accounting Education Series, No. 15, Sarasota.
  • AMERICAN ACCOUNTİNG ASSOCIATION, ACCOUNTİNG EDUCATİON CHANGE COMMISSION - AECC (1999), Bedford Report, Accounting Education Series, Volume No. 15 Chapter 3.
  • AYSAN, A.M., (1979), "Türkiye'de Muhasebe Eğitimi Nasıl Yapılmalıdır?", I. Türkiye Muhasebe Eğilimi Sempozyumu, ss. 260-266.
  • BEYAZITLI, Ercan, (2002), "Türkiye'de Muhasebe Eğitimi", Gelecek Yüzyılda Muhasebe Eğitimi, TÜRMOB Yayınlan, ss. 44-4S
  • BODNER G.H., W.S.HOPWOOD, (1993), Accounting Information Systems, Englewood Cliffs; NU, Prentice Hail.
  • COD/0065/2004; (2004), Slatutory Audit of Annual Accounts and Consolidated Accounts and Amending Council Directives 7S/660/EEC ve 83/349/EEC)" 16 Mart, md.6.
  • DEPPE, SONDEREGGER. STICE, CLARK, STREULING, (1991), "Emerging Competencies for The Practice of Accounting", Journal of Accounting Education, Vol. 9.
  • ERDOĞAN, Melih, (2000), "Teknolojik Gelişmelerin Muhasebe ve Muhasebe Eğitimine Etkileri
  • (RAPOR)", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt 2, Sayı: 4, Aralık, ss. 113-118.
  • KARAPINAR, Aydın, (2001), "Avrupa Topluluğu Ülkelerinde Muhasebe eğitimi ve Ülkemiz Muhasebe Eğitimi ile Karşılaştırılması", XX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya
  • MAY, G.S., VVİNDAL F.YV., SYLVESTRE J., (1995), "The Need For Change in Accounting Education: An Educator Survey ", Journal of Accounting Education, Vol. 13, No : 1, pp.21 -43.
  • REGULATİON (EC) NO 1606/2002, (2002), The European Parliament and of The Council on The Application of International Accounting Standards, 19 July.
  • ÖZBİRECİKLİ, Mehmet, (2000) "Dinamik Muhasebe Öğretimi için Yeni Yaklaşımlar", XIX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu. Mayıs, ss. 75-80.
  • ZAİF, Figen, (2004), "Muhasebe Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar", Muhasebe Eğilimi Sempozyumu, Antalya, ss. 53-62
  • www.euromba.org
  • www.ifac.org./Education, IES 1, IES 2, IES 3, IES 4, IES 5, IES 6, IES 7, (06.05.2006)
  • www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?
  • www.yok.gov.tr
APA ZAİF F, AYANOĞLU Y (2007). Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. , 115 - 136.
Chicago ZAİF FİGEN,AYANOĞLU YILDIZ Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. (2007): 115 - 136.
MLA ZAİF FİGEN,AYANOĞLU YILDIZ Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. , 2007, ss.115 - 136.
AMA ZAİF F,AYANOĞLU Y Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. . 2007; 115 - 136.
Vancouver ZAİF F,AYANOĞLU Y Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. . 2007; 115 - 136.
IEEE ZAİF F,AYANOĞLU Y "Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme." , ss.115 - 136, 2007.
ISNAD ZAİF, FİGEN - AYANOĞLU, YILDIZ. "Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme". (2007), 115-136.
APA ZAİF F, AYANOĞLU Y (2007). Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 115 - 136.
Chicago ZAİF FİGEN,AYANOĞLU YILDIZ Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, no.1 (2007): 115 - 136.
MLA ZAİF FİGEN,AYANOĞLU YILDIZ Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.9, no.1, 2007, ss.115 - 136.
AMA ZAİF F,AYANOĞLU Y Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 9(1): 115 - 136.
Vancouver ZAİF F,AYANOĞLU Y Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 9(1): 115 - 136.
IEEE ZAİF F,AYANOĞLU Y "Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme." Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9, ss.115 - 136, 2007.
ISNAD ZAİF, FİGEN - AYANOĞLU, YILDIZ. "Muhasebe Eğitiminde Kalitenin Arttırılmasında Ders Programlarının Önemi: Türkiye'de Bir İnceleme". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/1 (2007), 115-136.