Yıl: 2007 Cilt: 0 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 20 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar

Öz:
Bilimşel makalelerde kavramşal ve metodolojik çalışmalara ilişkin hatalarla şıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu hataların temel nedeni bilimşel araştırma şürecinin yeterince bilinmemeşi ve iştatiştik tekniklerin yanlış kullanılmaşıdır. Hataların ortadan kaldırılabilmeşi ya da mümkün oldugunca azaltılabilmeşi için akademik dergilerde bilimşel yayınların şunumu, taşarım ve yöntem şorunları, çalışmalarda iştatiştigin kullanımı ve yapılan hatalar gibi konularda pek çok çalışma yayınlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı şoşyal bilimler alanındaki bir araştırmacıya, bilimşel araştırma şürecinde dikkat edilmeşi gereken aşamalar ve dogru iştatiştikşel tekniklerin şeçimi ile ilgili bilgiler vermektir. Ayrıca çalışmada araştırmalarda şıklıkla kullanılan iştatiştikşel teknikler açıklanmış ve bu tekniklerde karşılaşılan hatalara da deginilmiştir.
Anahtar Kelime: bilimsel araştırma süreci geçerlik güvenirlik istatistiksel teknikler bilimsel araştırma sosyal bilimler bilimsel makaleler

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • BAYKUL, Y. (2000), Egitimde ve Psikolojide Ölçme: Klasik Test Teorisi ve Uygulaması, ÖSYM Yayınları, Ankara.
  • BREWERTON, P. & MILLWARD, L. (2001), Organizational Research Methods: A Guide for Students and Researchers, Sage Publications, London, GBR.
  • CROCKER, L. & ALGINA, J. (1986), Introduction to Classical and Modern Test Theory. Harcourt Brace Jonanovich, Forth Worth.
  • ÇİL, B. (2005), İstatistik, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • DAYMON, C. & HOLLOWAY, I. (2002), Qualitative Research Methods in Public Relations and Marketing Communications, Routledge, Florence, KY, USA.
  • ERDOGAN, İ. (2001), Sosyal Bilimlerde Pozitivist-Ampirik Akademik Arastırmaların Tasarım ve Yöntem Sorunları, Anatolia: Turizm Arastırmaları Dergisi, 12, 119–134.
  • FREANKEL, J.R. & WALLEN, N.E. (2003), How to Design and Evaluate Research in Education, McGraw-Hill, New York.
  • GHAURI, P. & GRONHAUG, K. (2002), Research Methods in Business Studies, Prentice Hall, London.
  • GLINER, J. A. & MORGAN, G. A. (2000), Research Methods in Applied Settings: An Integrated Approach to Design and Analysis, Lawrence Erlbaum Associates, New Jersey.
  • MEHRENS, W. A. & LEHMANN, I.J. (1991), Measurement and Evaluation in Education and Psychology, Harcourt Brace Jonanovich: Forth Worth.
  • ÖZÇELİK, D.A. (1998), Ölçme ve Degerlendirme, ÖSYM Yayınları, Ankara.
  • ÖZDAMAR, K. (1997), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskisehir.
  • PEDHAZUR, E. J. & SCHMELKIN, L.P. (1991), Measurement, Design and Analysis: An Integrated Approach, Lawrence Erlbaum Associates, New Jersey.
  • POLONSKY, M.J. & WALLER, D.S. (2005), Designing and Managing a Research Project, Sage Publications, U.S.A.
  • SMITH, M. (2003), Research Methods in Accounting, Sage Publications, London, GBR.
  • URAL, A. ve KILIÇ, İ. (2005), Bilimsel Arastırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • VELDE, van der M., JANSEN, P & ANDERSON, N (2004), Guide to Management Research Methods, Blackwell Publishing, U.K.
  • YAMANE, T. (2001). Temel Örnekleme Yöntemleri, (Alptekin Esin, M.Akif Bakır, Celal Aydın ve Esen Gürbüzsel Çev,), Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMSEK, H. (2003), Sosyal Bilimlerde Nitel Arastırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • YÜKSELEN, C. (2006), 10. Ulusal Pazarlama Kongresi’ne Sunulan Bildirilerde Saptanan Hatalara iliskin Bir Degerleme, Pazarlama ve Pazarlama Arastırmaları Dergisi, 1, 47-51.
APA TOY Y, TOSUNOĞLU G (2007). Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. , 1 - 20.
Chicago TOY Yücel Banu,TOSUNOĞLU Güneri Nuray Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. (2007): 1 - 20.
MLA TOY Yücel Banu,TOSUNOĞLU Güneri Nuray Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. , 2007, ss.1 - 20.
AMA TOY Y,TOSUNOĞLU G Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. . 2007; 1 - 20.
Vancouver TOY Y,TOSUNOĞLU G Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. . 2007; 1 - 20.
IEEE TOY Y,TOSUNOĞLU G "Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar." , ss.1 - 20, 2007.
ISNAD TOY, Yücel Banu - TOSUNOĞLU, Güneri Nuray. "Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar". (2007), 1-20.
APA TOY Y, TOSUNOĞLU G (2007). Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(1), 1 - 20.
Chicago TOY Yücel Banu,TOSUNOĞLU Güneri Nuray Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.1 (2007): 1 - 20.
MLA TOY Yücel Banu,TOSUNOĞLU Güneri Nuray Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.1, 2007, ss.1 - 20.
AMA TOY Y,TOSUNOĞLU G Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007; 0(1): 1 - 20.
Vancouver TOY Y,TOSUNOĞLU G Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2007; 0(1): 1 - 20.
IEEE TOY Y,TOSUNOĞLU G "Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar." Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.1 - 20, 2007.
ISNAD TOY, Yücel Banu - TOSUNOĞLU, Güneri Nuray. "Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatistiksel Teknikler ve Yapılan Hatalar". Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 1 (2007), 1-20.