Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi

Yıl: 2007 Cilt: 0 Sayı: 137 Sayfa Aralığı: 30 - 46 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi

Öz:
Dil öğretimi ne kadar çok uyaranlı bir ortamda sürdürülürse o oranda hedefe ulaşılabilir ve öğrenen durumundaki bireyler temel dil becerilerini istenilen seviyede edinebilirler. Bu bakımından öğretmenlerin, çevre imkanlarını, öğrenen özelliklerini iyi bilmesi ve öğrenme ortamını değişik materyallerle zenginleştirerek etkinliklerini gerçekleştirmesi gerekir. Öğrenme – öğretme sürecinin etkili kılınmasında önemli bir materyal olan ders kitaplarının niteliğini artıran temel özelliklerinden biri, ölçme ve değerlendirme bölümlerinin yeterli ve zengin olmasıdır. Ölçme ve değerlendirmeyi sürecin her aşamasında dinamik tutan, yapılan değerlendirme sonuçlarından hareketle sürece yön veren bir değerlendirme anlayışı ders kitabının değerini artırır.Bu çalışmada, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan Yabancılar İçin Türkçe (Ankara Üniversitesi TÖMER, Hitit Yay.), Yabancılar İçin Türkçe (Gazi Üniversitesi TÖMER Yay.) ve Gökkuşağı Türkçe Öğretim Seti (Dilset Yay.) adlı kitaplar konu/etkinlik içi ve ünite/tema sonu ölçme ve değerlendirme bölümleri incelenmiştir. İncelemede gerek etkinlik içi, gerekse ünite/tema sonu ölçme ve değerlendirme uygulamalarında kullanılan soruların çeşitliliği, temel dil becerile-rine yönelik olup olmadığı ve öğrencilerin edindikleri dil becerilerini geliştirebilecekleri uygulama alanları, çalışma yaprakları, yönerge, yönlendirme vb. bulunup bulunmadığına bakılmıştır.
Anahtar Kelime: ölçme ve değerlendirme dil eğitimi ders kitapları yabancı dil öğretimi ders kitabı değerlendirme türkçe

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aydın, Özgür (1996), Yabancı Dil Olarak Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi Üretgen Dönüşümlü Dil Bilgisi Kuramının Kısa Bir Tanıtımı, Ankara.
  • Demircan, Ömer (1990), Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri Dil Bilimleri Öğrenme ve Öğretme Yolları, Yabancı Dil Öğretim Yaklaşım ve Yöntemleri, Can Ofset, İstanbul.
  • Demirel, Özcan (1993), Yabancı Dil Öğretimi İlkeler, Yöntemler, Teknikler (3. Basım), Usem Yayınları - 6, Ankara.
  • Demirel, Özcan (2000), Plandan Uygulamaya Öğretme Sanatı, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
  • Halis, İsa (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Nobel Yayınları, Ankara.
  • Küçükahmet, Leyla (2003), Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Sever, Sedat (2007), Türkçe Öğretiminde Sanatsal Bir Uyaran Olarak Karikatürün Kullanılması VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu – Bildiriler, s. 222-229, Eskişehir.
  • Tosun, Cengiz (2005), Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesi Journal of Language and Linguistic Studies Vol.1, No.1, April.
  • İNCELENEN KİTAPLAR
  • Hitit (2002 a), Yabancılar İçin Türkçe 2 Ankara Üniversitesi TÖMER Yayını. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Hitit (2002 b), Çalışma Kitabı 2 Ankara Üniversitesi TÖMER Yayını. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Gazi (2006 a), Yabancılar İçin Türkçe 2 Gazi Üniversitesi TÖMER Yayını, (2. Basım), Uyum Ajans, Ankara.
  • Gazi (2006 b), Yabancılar İçin Türkçe Dil Bilgisi Gazi Üniversitesi TÖMER Yay. (2. Basım), Uyum Ajans, Ankara.
  • Gazi (2006 c), Yabancılar İçin TCS – YÖS Türkçe Deneme Sınavları (2006), Gazi Üniversitesi TÖMER Yayını, Gözdem Ofset, Ankara.
  • Öztürk, T.; Akçay, S.; Yiğit, A.; Taşdemir, E.; Başak, S. (2005 a), Yeni
  • Öğrenenler İçin Gökkuşağı Türkçe Ders Kitabı 2, Dilset Yayınları, İstanbul.
  • Öztürk, T.; Akçay, S.; Yiğit, A.; Taşdemir, E.; Başak, S. (2005 b), Yeni
  • Öğrenenler İçin Gökkuşağı Türkçe Çalışma Kitabı 2, Dilset Yayınları, İstanbul.
  • Öztürk, T.; Akçay, S.; Yiğit, A.; Taşdemir, E.; Başak, S.; Demir, H.; Kaya, A. (2005 c), Yeni Öğrenenler İçin Gökkuşağı Türkçe Dil Bilgisi 2, Dilset Yayınları, İstanbul.
APA GÖÇER A (2007). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. , 30 - 46.
Chicago GÖÇER Ali Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. (2007): 30 - 46.
MLA GÖÇER Ali Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. , 2007, ss.30 - 46.
AMA GÖÇER A Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. . 2007; 30 - 46.
Vancouver GÖÇER A Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. . 2007; 30 - 46.
IEEE GÖÇER A "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi." , ss.30 - 46, 2007.
ISNAD GÖÇER, Ali. "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi". (2007), 30-46.
APA GÖÇER A (2007). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. Dil Dergisi, 0(137), 30 - 46.
Chicago GÖÇER Ali Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. Dil Dergisi 0, no.137 (2007): 30 - 46.
MLA GÖÇER Ali Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. Dil Dergisi, vol.0, no.137, 2007, ss.30 - 46.
AMA GÖÇER A Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. Dil Dergisi. 2007; 0(137): 30 - 46.
Vancouver GÖÇER A Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi. Dil Dergisi. 2007; 0(137): 30 - 46.
IEEE GÖÇER A "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi." Dil Dergisi, 0, ss.30 - 46, 2007.
ISNAD GÖÇER, Ali. "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi". Dil Dergisi 137 (2007), 30-46.