Yıl: 2008 Cilt: 8 Sayı: 15 Sayfa Aralığı: 1 - 25 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması

Öz:
Sanayileşme, kentleşme, teknolojik ilerlemeler ve hızlı nüfus artışı nedeniyle ekolojik sorunlar 1980’lerden beri tüm dünyanın temel problemlerinden biri olmuştur. Ekolojik ayak izi hesaplamaları ekolojik bilinci artırmak için ekolojik yıkımın farklı boyutlarına dikkat çekmektedir. Ekolojik ayak izi, doğal değerlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan biyolojik üretken alan miktarını ortaya koymaktadır. Araştırmada bireysel ekolojik ayak izlerinin hesaplanması amacıyla Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ve çalışanlarına uygulanan anketin sonuçları sunulmuştur. Yapılan çalışmada toplam 1886 bireyden oluşan araştırma evreni içinden 241 kişiye bireysel ekolojik ayak izi anketi uygulanmıştır. Araştırmada cinsiyet, yaş, gelir, meslek, tüketim kalemleri bazında hesaplanan yiyecek, atık, konut, ulaşım ayak izleri T Testi ve Kruskal Wallis H Testi uygulanarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda cinsiyete göre ekolojik ayak izi oranlarının değişmediği, gelir arttıkça tüketimin artmasına paralel olarak toplam ayak izinin arttığı, mülk ve otomobil sahibi olanların ve gelir düzeyi diğer meslek gruplarına göre daha yüksek olan öğretim elemanlarının ayak izi büyüklüklerinin daha fazla olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelime: endüstrileşme ekolojik bilinç t testi kentleşme kruskal-wallis testi ekolojik ayak izi

Konular: Çevre Bilimleri Ekoloji

The Content of Ecological Footprint Concept and Calculation of Individual Ecological Footprint in the Akdeniz University Economics and Administrative Sciences Faculty

Öz:
Ecologic problems caused by industrialization, urbanization, technological developments and rapidly increasing populations have become a primary matter throughout the world since 1980s. The ecological footprint calculations highlight different aspects of ecologic destruction in order to raise consciousness. The ecological footprint gives an estimation of the biologically productive land which is necessary to sustain current natural values. This paper presents the results of questionnaires which were applied to Akdeniz University, Economics and Administrative Sciences Faculty’s members and students. In this study a questionnaire was applied to 241 individuals to calculate ecological footprints. The results of the questionnaire were analyzed by applying T Test and Kruskal Wallis H Test. It was found that ecological footprints do not have a significant relationship with gender. However it was seen that ecological footprint increases with increasing income, property and automobile ownership.
Anahtar Kelime: urbanization kruskal-wallis test ecological footprint industrialization ecological consciousness t test

Konular: Çevre Bilimleri Ekoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ansiklopedik Çevre Sözlüğü (2001), Türkiye Çevre Vakfı Yayınları, Ankara.
  • BAUDRILLARD, J. (1997) Tüketim Toplumu, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • DEMİRER T. vd. (1999) “YDD” Kıskacında Çevre ve Kent, Ütopya Yayınevi, Ankara.
  • DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI (2006) Dokuzuncu Kalkınma Planı Turizm Özel İhtisas Komisyonu Raporu (2007-2013), Ankara.
  • GÖNEL, F. (2006) Ekolojik Ayak İzi Nedir, Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi, Sayı:11, Kasım- Aralık 2006, http://www.dogayayin.com/dergi_detay.asp?dergiID=164&yaziID=1206
  • HOEKSTRA, A.Y. (2007) Human appropriation of natural capital: A comparison of ecological footprint and water footprint analysis, Ecological Footprint Conference, Cardiff, May 2007, http://www.brass.cf.ac.uk/uploads/fullpapers/Hoekstra_M40.pdf
  • http://org.eea.europa.eu/news/Ann1132753060
  • http://www.earthday.net
  • http://www.footprintnetwork.org/gfn_sub.php?content=glossary
  • http://www.footprintnetwork.org/gfn-sub.php
  • http://www.footprintstandarts.org
  • KELEŞ, R.ve HAMAMCI, C. (2002) Çevrebilim, İmge Kitabevi, Ankara.
  • KITZES, J. ve GALLI, A. (2007) A Research Agenda for Improving National Ecological Footprint Accounts, Ecological Footprint Conference, Cardiff, May 2007 http://www.brass.cf.ac.uk/uploads/fullpapers/Kitzes_et_al_M65.pdf
  • LENZEN, M., HANSSON, C. B. ve BOND, S. (2007) On the bioproductivity and land-disturbance metrics of the Ecological Footprint, Ecological Economics, 61, 6-10.
  • ÖZER, Z., “Ekolojik Ayak İzleri”, Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı: 419 Ekim-2002, 82-84.
  • ÖZTUNALI KAYIR, G. (2003) Doğaya Dönüş: Topluma Ekolojik Bakış, Bağlam Yayınları, İstanbul.
  • PENG, L. ve GUIHUA, Y. (2007), Ecological footprint study on tourism itinerary products in Shangri-La, Yunnan Province, Acta Ecologica Sinica, 27(7), 2954−2963.
  • PLANCK, M.(1996) Modern Doğa Anlayışı ve Kuantum Teorisine Giriş, Spartaküs Yayınları, İstanbul.
  • RAPPORT, D.J. (2000), “Ecological Footprints and Ecosystem Health: Complementary Approaches To A Sustainable Future”, Ecological Economics, 32, 367-370.
  • VENETOULIS, J. (2001) “Assesing the Ecological Impact of a Universty The Ecological Footprint for the University of Redlands”, International Journal of Sustainability in Higher Education, 2, 2, Academic Research Library, 180-192, http://www.emeraldinsight.com/Insight/ViewContentServlet?Filename=Published/EmeraldFullTextArticle/Articles/2490020205.html
  • VUUREN, V. ve SMITH,W., (2000) “ Ecological Footprints Benin Bhutan Costa Rica, and the Netherlands”, Ecological Economics, 34(234), 115-130.
  • WACKERNAGEL M. ve MONFREDA C. v.d. (2005) National Footprint and Biyocapacity Accounts 2005: The Underlying Calculation Method, U.S.A., Oakland..
  • WACKERNAGEL, M. (2007) Advancing Sustainable Production with the Ecological Footprint, Copenhagen Workshop, Solstice, http://www.oecd.org/dataoecd/58/4/38875804.pdf
  • WACKERNAGEL, M. ve MORAN, D. (2005), Europe 2005 The Ecological Footprint, WWF European Policy Office, Brussels, Belgium, http://assets.panda.org/downloads/europe2005ecological footprint.pdf
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (1999), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınevi, Ankara.
APA AKILLI H, KEMAHLI GARİPOĞLU F, OKUDAN K, POLAT F (2008). Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. , 1 - 25.
Chicago AKILLI HÜSNİYE,KEMAHLI GARİPOĞLU FUNDA,OKUDAN Kadriye,POLAT FERİHAN Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. (2008): 1 - 25.
MLA AKILLI HÜSNİYE,KEMAHLI GARİPOĞLU FUNDA,OKUDAN Kadriye,POLAT FERİHAN Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. , 2008, ss.1 - 25.
AMA AKILLI H,KEMAHLI GARİPOĞLU F,OKUDAN K,POLAT F Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. . 2008; 1 - 25.
Vancouver AKILLI H,KEMAHLI GARİPOĞLU F,OKUDAN K,POLAT F Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. . 2008; 1 - 25.
IEEE AKILLI H,KEMAHLI GARİPOĞLU F,OKUDAN K,POLAT F "Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması." , ss.1 - 25, 2008.
ISNAD AKILLI, HÜSNİYE vd. "Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması". (2008), 1-25.
APA AKILLI H, KEMAHLI GARİPOĞLU F, OKUDAN K, POLAT F (2008). Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. Akdeniz İİBF Dergisi, 8(15), 1 - 25.
Chicago AKILLI HÜSNİYE,KEMAHLI GARİPOĞLU FUNDA,OKUDAN Kadriye,POLAT FERİHAN Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. Akdeniz İİBF Dergisi 8, no.15 (2008): 1 - 25.
MLA AKILLI HÜSNİYE,KEMAHLI GARİPOĞLU FUNDA,OKUDAN Kadriye,POLAT FERİHAN Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. Akdeniz İİBF Dergisi, vol.8, no.15, 2008, ss.1 - 25.
AMA AKILLI H,KEMAHLI GARİPOĞLU F,OKUDAN K,POLAT F Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. Akdeniz İİBF Dergisi. 2008; 8(15): 1 - 25.
Vancouver AKILLI H,KEMAHLI GARİPOĞLU F,OKUDAN K,POLAT F Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması. Akdeniz İİBF Dergisi. 2008; 8(15): 1 - 25.
IEEE AKILLI H,KEMAHLI GARİPOĞLU F,OKUDAN K,POLAT F "Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması." Akdeniz İİBF Dergisi, 8, ss.1 - 25, 2008.
ISNAD AKILLI, HÜSNİYE vd. "Ekolojik Ayak İzinin Kavramsal İçeriği ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Bireysel Ekolojik Ayak İzi Hesaplaması". Akdeniz İİBF Dergisi 8/15 (2008), 1-25.