Yıl: 2008 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 349 - 360 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması

Öz:
Bu araştırmada ilköğretim 2. sınıflarda gerçekleşen öğrenme-öğretme sürecinin betimlenmesi amaçlanmıştır. Farklı başarı düzeyindeki okullardan seçilen sınıflar, kendi içinde bütüncül olarak ele alınıp daha sonra birbiri ile karşılaştırma yoluna gidildiği için de "bütüncül çoklu durum deseni" kullanılmıştır. Ankara merkez ilçelerinde bulunan farklı başarı düzeyine sahip 6 okulda bulunan birer 2. sınıf ve bu sınıfların öğretmenleri çalışma grubuna dahil edilerek maksimum çeşitlilik örneklemesine gidilmiştir. Veri toplamak amacıyla gözlem formu, görüşme formu ve başarı testleri kullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler içerik analizine, nicel veriler ise tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda; öğretim hizmetinin niteliği, strateji yöntem ve tekniklerin işe koşulması, sınıf yönetimi, araç-gereç kullanımı, değerlendirme süreci ve öğrencilerin genel başarı düzeylerine ilişkin bulgular elde edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel

Description of Learning-Teaching Process in Primary Level Second Grade: A Case Study

Öz:
In this study, it is aimed to present a description of learning-teaching process in primary level second grade. Classes were chosen from the schools with different achievement levels and were compared to each other. Maximum variation sampling was employed by selecting a second grade class from each of the six schools in centre of Ankara which have different levels and their teachers. In order to gather the data, observation forms, interview forms and achievement tests were used. Qualitative data were analyzed by using content analysis technique and the quantitative data were analyzed by one way ANOVA. The results provided insights into the quality of instruction, the strategies and methods, classroom management, integration of teaching materials, assessment procedures and overall achievement of the participants.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz, K. (1996). Etkili Öğrenme ve Öğretme. İzmir: Kanyılmaz Matbaası.
  • Atıcı, M. (1999). İlkokul öğretmenlerinin sınıf yönetiminde yetkinlik beklentisi rolünün İngiltere ve Türkiye'de seçilen bir araştırma grubu üzerinde incelenmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, University of Leicester. (http://www.yok.gov.tr/egitim/ogretmen/tez_ozetleri/meral.htm)
  • Altıntaş, G. E. (1998). İlköğretim okulları 4. sınıf fen bilgisi öğretiminde araç-gereç (deney yaprakları) ve bulmaca tekniğinin öğrencilerin akademik başarısına katkısı. Pamukkale Üniversitesi Denizli. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Atılboz, G. N. (2001). Lise birinci sınıf öğrencilerinde hücre ve moleküler biyoloji konuları ile ilgili görsel ve deneysel malzeme kullanmanın başarı üzerine etkisi. Gazi Üniversitesi Ankara. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Aydın, A. (2000). Sınıf Yönetimi. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Başar, H. (2006). Sınıf Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Bloom, B. (1996). İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme. (Çev: D.A. Özçelik) İstanbul: MEB Yayınları.
  • Demirel, Ö. (2005). Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Gözütok, D. (2000). Öğretmenliğimi Geliştiriyorum. Ankara: Siyasal Yayınevi
  • Köseoğlu, P. ve Soran, H. (2005). Biyoloji dersinde araç-gereç kullanımı açısından öğretmen yeterlikleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 28: 150-158
  • Kuran, K. (2004). Sınıfta Öğrenme-Öğretme Sürecinin Yönetimi. (Edit. M. Şişman ve S. Turan) Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Özdemir, S. M. (2000). Müfredat Laboratuar Okullarında görev yapan öğretmenlerin eğitim araç ve gereçlerini etkili kullanma durumlarına ve hizmet içi eğitim ihtiyaçlarına yönelik bir araştırma. Gazi Üniversitesi Ankara. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Özer, A. (1996). Orta dereceli askeri okullarda görev yapan fen bilimleri dersleri öğretmenlerinin eğitim araçlarından yararlanma durumları ve eğitim araçları ile ilgili hizmet içi eğitim ihtiyaçları. Ankara Üniversitesi Ankara. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Senemoğlu, N. (2004). Gelişim Öğrenme ve Öğretim. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Teker, N. (1990). Geleneksel öğretime alternatif video merkezli bireysel öğrenme. Ankara Üniversitesi Ankara. Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Teker, A. (2002). Ankara ili merkez ilköğretim okullarında görev yapan 4 ve 5. sınıf öğretmenlerinin fen bilgisi dersinde eğitim araç-gereçlerini kullanma durumlarının değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Ankara. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Tüy, M. A. (2002). Öğretim Teknolojilerinin sistematik kullanımına ilişkin öğretmen davranışlarının çözümlenmesi. Ankara Üniversitesi Ankara. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Uzunahmet, B. (1996). KKTC akademik liselerinde öğretmenlerin eğitim araçlarından yararlanma durumu ve eğitim araçları konulu hizmet içi eğitime ilişkin görüşleri. Ankara Üniversitesi Ankara. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Yalın, H. İ. (2004). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Yıldırım, A ve Şimşek, H. (2005). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
APA ÜSTÜNDAĞ T, AYVAZ TUNCEL Z, TUNCEL İ, ÇOBANOĞLU F (2008). İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. , 349 - 360.
Chicago ÜSTÜNDAĞ Tülay,AYVAZ TUNCEL ZEYNEP,TUNCEL İBRAHİM,ÇOBANOĞLU FATMA İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. (2008): 349 - 360.
MLA ÜSTÜNDAĞ Tülay,AYVAZ TUNCEL ZEYNEP,TUNCEL İBRAHİM,ÇOBANOĞLU FATMA İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. , 2008, ss.349 - 360.
AMA ÜSTÜNDAĞ T,AYVAZ TUNCEL Z,TUNCEL İ,ÇOBANOĞLU F İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. . 2008; 349 - 360.
Vancouver ÜSTÜNDAĞ T,AYVAZ TUNCEL Z,TUNCEL İ,ÇOBANOĞLU F İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. . 2008; 349 - 360.
IEEE ÜSTÜNDAĞ T,AYVAZ TUNCEL Z,TUNCEL İ,ÇOBANOĞLU F "İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması." , ss.349 - 360, 2008.
ISNAD ÜSTÜNDAĞ, Tülay vd. "İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması". (2008), 349-360.
APA ÜSTÜNDAĞ T, AYVAZ TUNCEL Z, TUNCEL İ, ÇOBANOĞLU F (2008). İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. İlköğretim Online (elektronik), 7(2), 349 - 360.
Chicago ÜSTÜNDAĞ Tülay,AYVAZ TUNCEL ZEYNEP,TUNCEL İBRAHİM,ÇOBANOĞLU FATMA İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. İlköğretim Online (elektronik) 7, no.2 (2008): 349 - 360.
MLA ÜSTÜNDAĞ Tülay,AYVAZ TUNCEL ZEYNEP,TUNCEL İBRAHİM,ÇOBANOĞLU FATMA İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. İlköğretim Online (elektronik), vol.7, no.2, 2008, ss.349 - 360.
AMA ÜSTÜNDAĞ T,AYVAZ TUNCEL Z,TUNCEL İ,ÇOBANOĞLU F İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. İlköğretim Online (elektronik). 2008; 7(2): 349 - 360.
Vancouver ÜSTÜNDAĞ T,AYVAZ TUNCEL Z,TUNCEL İ,ÇOBANOĞLU F İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması. İlköğretim Online (elektronik). 2008; 7(2): 349 - 360.
IEEE ÜSTÜNDAĞ T,AYVAZ TUNCEL Z,TUNCEL İ,ÇOBANOĞLU F "İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması." İlköğretim Online (elektronik), 7, ss.349 - 360, 2008.
ISNAD ÜSTÜNDAĞ, Tülay vd. "İlköğretim 2. Sınıflarda Öğrenme-Öğretme Sürecinin Betimlenmesine İlişkin Bir Durum Çalışması". İlköğretim Online (elektronik) 7/2 (2008), 349-360.