Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Yıl: 2008 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 578 - 599 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Öz:
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin duygusal zekâ, iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin yaş, eğitim düzeyi, hizmet içi eğitim ve sosyal etkinliklere katılımlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma İç Anadolu Bölgesindeki 13 ilde resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 378 okul öncesi öğretmeniyle yürütülmüştür. Araştırmada okul öncesi öğretmenlere ait sosyo-demografik bilgilere (yaş, eğitim durumu, sosyal etkinliklere katılım, hizmetiçi eğitime katılım) ulaşmak için kişisel bilgi formu, duygusal zekâ yeteneği, iş doyumu ve tükenmişlik seviyelerini belirlemek için Bar-On Duygusal Zekâ Ölçeği, Hackman ve Oldham İş Doyumu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Envanteri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin duygusal zekâ, iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri bazı değişkenlere göre farklılık göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

Analysis of Emotional Intelligence Job Satisfaction and Burnout Levels of Preschool Teachers According to Some Variables

Öz:
This study is conducted to determine whether emotional intelligence levels of preschool teachers differ according to age, education level and participation to social activities number of in-service trainings participated. The research is implemented with 378 preschool teachers working in public and private preschool educational institutions in 13 cities in Central Anatolia Region. In the study, a 'Personal Information Form' is used to obtain socio-demographic information (age, education level, participation to social activities and number of in-service trainings participated) about preschool teachers; 'Bar-on Emotional Intelligence Scale', 'Hackman and Oldham Job Satisfaction Scale', and 'Maslach Burnout Inventory' are used to determine teachers' emotional intelligence abilities, job satisfaction and burnout levels. As a result of the study, preschool teachers' emotional intelligence skills, job satisfaction and exhaustion level show differences according to some variables.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acar, F. (2002). Duygusal Zekâ ve Liderlik. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. sayı:12.
  • Akçamete, G. (2002). Öğretmenlerde Tükenmişlik iş Doyumu ve Kişilik. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Altınışık, S. (2000). Eğitimde Toplam Kalite Yönetiminin Sağlanmasında Okul Yöneticilerinin İş Doyumunun Önemi. KATÜ Fatih Eğitim Fakültesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü VIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bilimsel Çalışmaları, 01-03 Eylül 1999, cilt: 1.
  • Avşaroğlu, S. , Deniz, M.E. ve Kahraman, A. (2005). Teknik Öğretmenlerde Yaşam Doyumu İş Doyumu ve Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sayı: 14.
  • Balcı, S., Yılmaz, M., Odacı, H., Kalkan, M. (2003). Yönetici Adaylarının Duygusal Zekâ ve İş Doyumu Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. VII. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, 9-11 Temmuz 2003, İnönü Üniversitesi.
  • Başaran, İ. E. , (2000). Örgütsel Davranış. Ankara: Feryal Yayınevi.
  • Baysal, A. (1995). Lise ve Dengi Okul Öğretmenlerinde Meslekte Tükenmişliğe Etki Eden Faktörler.Yayınlanmamış Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Blenkin, G.M. ve Kelly, A.v. (1996). Early Childhood Education: A Developmental Curriculum.Second ed., London: Paul Capman Publishing Ltd.
  • Bulut, B. N. (2005). İlköğretim Öğretmenlerinde, Stres Yaratan Yaşam Olayları Ve Stresle Başaçıkma Tarzlarının Çeşitli Değişkenlerle İlişkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, cilt:13, no:2, www.ksef.gazi.edu.tr/dergi/index.
  • Can, G. (2002). Psikolojik Danışma ve Rehberlik. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Cooper, R. ve Sawaf, A. (2003). Liderlikte Duygusal Zekâ (1. Baskı). istanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Cüceloğlu, D. (1998). İnsan ve Davranışı (8. Baskı). istanbul: Remzi Kitapevi.
  • Deniz, M. E. ve Yılmaz, E. (2004). Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri ve Yaşam Doyumları Arasındaki İlişki. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004, inönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya.
  • Ergin C. (1996). Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nin Türkiye Sağlık Personeli Normları. 3P Dergisi, 4 (1), 28-33.
  • Erginsoy, D. (2002). Duygusal Zekâ ve Kişiler Arası İlişkiler Tarzları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi.
  • Girgin, G. (1995). İlkokul Öğretmenlerinde Meslekten Tükenmişliğin Gelişimini Etkileyen Değişkenlerin Analizi ve Bir Model Önerisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Goleman, D. (2000). Duygusal Zekâ (17. Baskı). Çev: Banu Seçkin Yüksel, istanbul: Varlık Yayınları.
  • Güler, M. (1990). Endüstri İşletmelerinin İş Doyumu ve Depresyon, Kaygı ve Diğer Bazı Değişkenlerin Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Günbayı, i. (2001). ilköğretim Okulu Öğretmenlerinin iş Doyumu. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 1 (2), 93-112.
  • Izgar, H. (2000). Okul Yöneticilerinin Tükenmişlik Düzeyleri (Bornout) Nedenleri ve Bazı Etken Faktörlere Göre İncelenmesi. Yayınlanmış Doktora Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kandır, A. (2001). Çocuk Gelişiminde Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Yeri ve Önemi. Milli Eğitim Dergisi, sayı:151, Temmuz, Ağustos, Eylül.
  • Kapıkıran, A. N. (2003). Okul Öncesi Öğretmenlerde Tükenmişliğin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 4 (13), 73-78.
  • Koç, Z. (2001). Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde Görev Yapan Rehber Öğretmenlerin iş Doyumlarının Bazı Değişkenlere Göre incelenmesi. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, cilt:9, no:2.
  • Özdayı, N. (1990). Resmi ve Özel Liselerde Çalışan Öğretmenlerin İş Tatmini, İş Streslerinin Karşılaştırmalı Analizi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. istanbul Üniversitesi.
  • Özmen, H. (2001). Görme Engelliler Okulunda Görev Yapan Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeyleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.
  • Ranz J., Stueve A. ve McQuistion H. L. (2001). The Role of the Psychiatrist: Job Satisfaction of Medical Directors and Staff Psychiatrists. Community Mental Health Journal, 37 (6), 525539.
  • Sargent T. ve Hannum E. (2003). Keeping Teachers Happy: Job Satisfaction among Primary School Teachers in Rural China, University of Pennsylvania, www.ssc.upenn.edu/china/gscf/documents/sargent hannum.PDF
  • Seçer, Ş. Z. ve Avşaroğlu, S. (2002). Okul öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından incelenmesi. Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim ve bilim Dergisi, Cilt:1, No: 1
  • Selçukoğlu, Z. (2001). Araştırma Görevlilerinde Tükenmişlik Düzeyi ile Yalnızlık Düzeyi ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin Bazı Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi.
  • Serdengeçti, C. (2003). I. II. III. Ligdeki Profesyonel Futbolcuların Duygusal Zekâ Düzeylerinin Başarıya Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi.
  • Shapiro, L.E. (1999) Yüksek EQ 'lu Bir Çocuk Yetiştirmek (3. Baskı). istanbul: Varlık Yayınları.
  • Sucuoğlu, B. ve Kuloğlu, N. (1996). Özürlü Çocuklarda Çalışan Öğretmenlerde Tükenmişliğin Değerlendirilmesi. Türk Psikoloji Dergisi. 10 (36), 44-60.
  • Taşğın, Ö. (2004). Gençlik ve Spor genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Örgütü Yöneticilerinin Tükenmişlik Düzeylerinin İş doyumu Düzeylerine Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Tuğrul, B. ve Çelik, E. (2002). Normal Çocuklarla Çalışan Anaokulu Öğretmenlerinde Tükenmişlik. Pamukkale Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (12), 1-11.
  • Tümkaya, S. (2005). Öğretmenlerin Sınıf içi Disiplin Anlayışları ve Tükenmişlikle ilişkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,11 (44), 549-568.
  • Uslu, M. (1999). Resmi Eğitim Kurumlarında Çalışan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanlarının İş Doyumu ve Tükenmişlik Düzeylerinin Danışmanların Denetim Odağı ve Bazı Değişkenlere Göre Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi.
  • Ülke, S. M. (1997). İş Doyumu Açısından Eğitim İş Görenlerinin Türkiye 'deki Durumu.
  • Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi. Yeşilyaprak, B. (2002). Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi. Ankara: Baran Ofset.
APA Öztürk Samur A, DENİZ M (2008). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. , 578 - 599.
Chicago Öztürk Samur Ayşe,DENİZ MEHMET ENGİN Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. (2008): 578 - 599.
MLA Öztürk Samur Ayşe,DENİZ MEHMET ENGİN Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. , 2008, ss.578 - 599.
AMA Öztürk Samur A,DENİZ M Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. . 2008; 578 - 599.
Vancouver Öztürk Samur A,DENİZ M Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. . 2008; 578 - 599.
IEEE Öztürk Samur A,DENİZ M "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi." , ss.578 - 599, 2008.
ISNAD Öztürk Samur, Ayşe - DENİZ, MEHMET ENGİN. "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi". (2008), 578-599.
APA Öztürk Samur A, DENİZ M (2008). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik), 7(3), 578 - 599.
Chicago Öztürk Samur Ayşe,DENİZ MEHMET ENGİN Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik) 7, no.3 (2008): 578 - 599.
MLA Öztürk Samur Ayşe,DENİZ MEHMET ENGİN Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik), vol.7, no.3, 2008, ss.578 - 599.
AMA Öztürk Samur A,DENİZ M Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik). 2008; 7(3): 578 - 599.
Vancouver Öztürk Samur A,DENİZ M Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. İlköğretim Online (elektronik). 2008; 7(3): 578 - 599.
IEEE Öztürk Samur A,DENİZ M "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi." İlköğretim Online (elektronik), 7, ss.578 - 599, 2008.
ISNAD Öztürk Samur, Ayşe - DENİZ, MEHMET ENGİN. "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Duygusal Zekâ Yetenekleri İş Doyumları ve Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi". İlköğretim Online (elektronik) 7/3 (2008), 578-599.