T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi

Yıl: 2008 Cilt: 37 Sayı: 179 Sayfa Aralığı: 195 - 212 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi

Öz:
Bu çalışmada T.C. Fen ve Teknoloji (TCFT) dersi öğretim programı ABD Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik (MBTM) dersi öğretim programı ile amaç cümleleri, uygulama esasları ve içerik bakımından karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada 2001 yılında öğretim kurumlarında uygulanılmaya başlanan MBTM dersi ve 2006-2007 öğretim yılında öğretim kurumlarında uygulanılmaya başlanan TCFT dersi öğretim programları ele alınmıştır. Programlar amaç cümleleri, uygulama esasları ve içerikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda; programlar arasında i. Amaç cümlelerinde; fen dersine verilen isimler, cümlelerinin açıklığı ve cümlelerin bir toplum veya millet ifadesini içermesi, ii. Uygulama esaslarında; kapsadıkları öğretim seviyeleri, programın etkili bir şekilde uygulanmasında sorumlu olan kurum ve bireyler, ölçme değerlendirme etkinliklerine bakış açıları ve uygulanma amaçları, planlama ölçeği ve planlamadan sorumlu kurum ve bireyler, programın uygulayıcısı olan öğretmenlerin nitelikleri ve kavram yanılgılarına yapılan vurgu, iii. Programların içeriklerinde; öğrenme alanlarının sayısı, kazanım sayısı ve kazanımların öğrenme alanlarına göre oranları, kazanımların sunumunda kullanılan ifadeler bakımından farklar bulunmuştur.
Anahtar Kelime: türk eğitim sistemi ilk öğretim programı öğretim programı fen ve teknoloji dersi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) karşılaştırmalı araştırma program geliştirme karşılaştırmalı yorum

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

Comparation of 6-8 Grade Science and Technology Curriculum Framework of the Turkish Republic and Science and Technology/Engineering Curriculum Framework of Massachusetts

Öz:
In this study, Science and Technology Curriculum Framework of the Turkish Republic and Science and Technology/Engineering Curriculum Framework of Massachusetts were compared with respect to objectives, essential principles for implementation, and contents. In this study Massachusetts Science and Technology/Engineering curriculum framework which has been implemented since 2001 and Science and Technology curriculum for primary education second stage being implemented beginning with 2006-2007 school year have been examined. The two curricula were compared with regards to their objectives, essential principles for implementation, and contents. According to the analysis of the two curriculum documents major differences were found in the following areas: i. Objectives: the name of courses, explicitness, and reference to society or nation; ii. Essential principles for implementation: the year span, institutions and individuals having responsibility in effectively implementing the curricula, how the assessment activities are regarded and purpose of their utilization, institutions and individuals having responsibility for planning and the scale of planning, the qualities of teachers who are to implement the curricula and to emphasis on misconceptions, iii. Content: number of strands and outcomes, ratio of outcomes in each strand, and how the outcomes are worded.
Anahtar Kelime: United States of America (USA) comparative research program development comparative interpretation turkish education system primary school program education program science and technology curriculum

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akgün, Ş. (2001). Fen Bilgisi Öğretimi, PegemA Yayıncılık, Ankara.
  • Ateş, S & Karaçam, S. (2005) “Farklı ölçme tekniklerinin lise öğrencilerinin hareket ve hareket yasaları konularındaki kavramsal bilgi düzeyine etkisi,” AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 2005-1, s. 10, ss. 1-17.
  • Ausebel, D. P. (1968). Educational Psychology – Acognitive V iew, Holt, Rinehart & Winston, New York.
  • Aydoğdu, M., Kesercioğlu, T. (Editörler) (2005). İlköğretimde Fen ve T eknoloji Öğretimi, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Bennett, R. E., Rock, D. A., Braun, H. I., Frye, D., Sophrer, E. (1990). “The relationship of expertsystem scored constrained free-response items to multiple-choice and open ended items,” Applied Psychological Measurement, c. 14, ss. 151-162.
  • Bilen, M. (1999). Plandan Uygulamaya Öğretim. Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Brooks, J. G. (1990). “Instructors and Students: Constructivist Forging New Connections,” Educational Leadership, c. 47, s. 5, ss. 68-71.
  • Brooks, J. G. ve Brooks, M. G. (1993). In Search of Understanding: The Case for Constructivist Classrooms. ASCD, Alexandria, Va.
  • Bruner, J. (1986). Actual Minds, Possible W orlds. Harward University Press, Cambridge, Mass.
  • Büyükkaragöz, S. Ş. (1997). “Program Geliştirme”Kaynak Metinler , Öz Eğitim Yayınları, Konya.
  • Büyükkaragöz, S. Ş., Çivi, C. (1997). Genel Öğretim Metotları Öğretimde Planlama Uygulama, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.
  • Doymuş, K., Şimşek, Ü. ve Bayrakçeken, S. (2004). “İşbirlikçi Öğrenme Yönteminin Fen Bilgisi Dersinde Akademik Başarı ve Tutuma Etkisi,” Türk Fen Eğitimi Dergisi, c. 1, s.2, ss.103-111.
  • Gunstone, R., Watt, M. (1986). Childrens Idea in Science, Open University Press, Milton Keynes.
  • http://www.doe.mass.edu/frameworks/archive.html, “Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı,” Massachusetts Department of Education, (1995).
  • http://www.doe.mass.edu/frameworks/current.html, “Fen ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı,” Massachusetts Department of Education, (2001).
  • http://ttkb.meb.gov.tr/oğretmen/28.05.2005, “Fen ve Teknoloji 4-5. Sınışar Öğretim Programı ve Kılavuzu,” MEB, (2004).
  • http://ttkb.meb.gov.tr/oğretmen/, “Fen ve Teknoloji 6.-8. Sınışar Öğretim Programı, MEB, (2005).
  • Kaptan, F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • Lorsbach, A., Tobin, A. (1992). “Constructivizm as a Referent for Science Teaching, Research Matters to the Science Teacher,” NARTS Monograph No 5.7.
  • MEB. (1968). İlkokul Programı, İstanbul.
  • MEB. (1992). İlköğretim Kurumları Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programları, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • MEB. (2000). “İlköğretim Kurumları Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programı”, Tebliğler Dersi, c.34, s.2518.
  • Mol, L. C., Greenberg, J. B. (1990). “Creating Zones of Possibilities: Combining Social Context for Instruction,” In L. C. Moll (Editörler), Vytgosky and Education: Instructional Implications of Sociohistorical Psychology , Cambridge University Press, Cambridge, N. Y.
  • Özdemir, S., Yalın, H. İ. (1999). Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Özkal, N. (2000). İşbirlikçi Öğrenmenin Sosyal Bilgilere Göre İlişkin Benlik Kavramı, Tutumlar ve Akademik Başarı Üzerindeki Etkileri, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayınmamış Yüksek Lisans Tezi), İzmir.
  • Piaget, J. (1970). The Science of Education and the Psycology of the Child, Basic Books, New York.
  • Sönmez, V. (1993). Eğitim Felsefesi Genişletilmiş (ikinci baskı), Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Sönmez, V. (2001). Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı Geliştirilmiş (Dokuzuncu Baskı), Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Vries, M. J. (2006). “Two decades of technology education in retrospect,” In de Vries M. J. & Mottier, I. (Editörler) International Handbook of T echnology Education: Reviewing the Past Twenty Years, Sense Publishers: Rotterdam.
  • Vytgosky, L. S. (1978). Mind in Society: The Development of Higher Psychological Processes, Harward University Press, Cambridge, Mass.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınları, Ankara.
APA TAŞAR M, KARAÇAM S (2008). T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. , 195 - 212.
Chicago TAŞAR M. Fatih,KARAÇAM Sedat T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. (2008): 195 - 212.
MLA TAŞAR M. Fatih,KARAÇAM Sedat T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. , 2008, ss.195 - 212.
AMA TAŞAR M,KARAÇAM S T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. . 2008; 195 - 212.
Vancouver TAŞAR M,KARAÇAM S T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. . 2008; 195 - 212.
IEEE TAŞAR M,KARAÇAM S "T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi." , ss.195 - 212, 2008.
ISNAD TAŞAR, M. Fatih - KARAÇAM, Sedat. "T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi". (2008), 195-212.
APA TAŞAR M, KARAÇAM S (2008). T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. Milli Eğitim, 37(179), 195 - 212.
Chicago TAŞAR M. Fatih,KARAÇAM Sedat T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. Milli Eğitim 37, no.179 (2008): 195 - 212.
MLA TAŞAR M. Fatih,KARAÇAM Sedat T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. Milli Eğitim, vol.37, no.179, 2008, ss.195 - 212.
AMA TAŞAR M,KARAÇAM S T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. Milli Eğitim. 2008; 37(179): 195 - 212.
Vancouver TAŞAR M,KARAÇAM S T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi. Milli Eğitim. 2008; 37(179): 195 - 212.
IEEE TAŞAR M,KARAÇAM S "T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi." Milli Eğitim, 37, ss.195 - 212, 2008.
ISNAD TAŞAR, M. Fatih - KARAÇAM, Sedat. "T.C. 6-8. Sınıflar fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının A.B.D. Massachusetts Eyaleti Bilim ve Teknoloji/Mühendislik Dersi Öğretim Programı ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi". Milli Eğitim 37/179 (2008), 195-212.