Yıl: 2007 Cilt: 23 Sayı: 3-4 Sayfa Aralığı: 7 - 12 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi

Öz:
Bıldırcınlarda dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları ile yavruların performans ve yaşama gücüne etkisi araştırılmıştır. Materyali Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen 23 haftalık yaştaki Japon bıldırcını sürüsü oluşturmuştur. Araştırmada 20 erkek ve 120 adet dişi bıldırcından elde edilen 960 adet yumurta ve 714 adet civciv kullanılmıştır. Dişi ebeveyn bıldırcınlar, hafif, kontrol ve ağır olarak sınıflandırılmıştır. Ağırlık gruplarında çıkım gücü ve embriyonik ölüm oranları bakımından istatistiki bir farklılık olmamasına rağmen, kuluçka randımanı ve fertilite oranları bakımından anlamlı bir farklılık bulunmuştur (P<0.05). Gruplarda yumurta ağırlığı ile çıkım ağırlığı arasında pozitif yönlü, kuvvetli ve önemli bir korelasyon bulunmuştur. Korelasyon katsayıları hafif, kontrol ve ağır gruplarda sırasıyla 0.891, 0.925 ve 0.917 olarak tespit edilmiştir. Yumurta ağırlığı ile çıkım ağırlığı arasındaki regresyon denklemi de oldukça önemli tespit edilmiştir (P<0.001). Hafif, kontrol ve ağır gruplarda erkek bıldırcınların canlı ağırlıkları üçüncü haftadan itibaren benzer, dişi bıldırcınlarda ise farklı olduğu bulunmuştur. Dişi ebeveyn ağırlığının çıkımdan sonra erkek döllerin canlı ağırlığına etkisinin fazla olmadığı, ancak dişi döllere etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Yaşama gücü oranları yönünden gruplar arasında bir farklılık bulunamamıştır (P>0.05). Hem yumurta hem de et üretimi amaçlı bıldırcın yetiştiriciliğinde dişi ebeveynlerin ağır olarak" seçilmesinin yumurta ağırlığı ve yavruların ileriki yaş performanslarını olumlu yönde etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime: yaşayabilme kuluçka Coturnix coturnix japonica kümes hayvanları vücut ağırlığı yumurta ağırlığı Japon bıldırcını yumurtadan çıkış gücü canlı ağırlık dişi hayvanlar yumurta tavuğu

Konular: Mikroskopi Biyoloji Veterinerlik Entomoloji

Effect of parental hen weight on hatchability, progeny performance and survival rate in Japanese quail

Öz:
Effects of parental hen weight on hatchability, progeny performance and survival rate were investigated in Japanese Quail. For these aims, 960 eggs and 714 chicks obtained from 23-weeks old 20 male and 120 female quails reared at the Veterinary Faculty Farm of Selçuk University, Turkey were used. Parental hens were classified as light, control and heavy. While there were not any significant differences among the weight groups in terms of hatchability for fertile eggs and embryonic mortality, the differences among the groups were significant for total hatchability and fertility rate (P<0.05). High positive and significant correlation were found between the egg weight and hatching weight in parental hen weight groups. Correlation coefficients for light, control and heavy groups were determined as 0.891, 0.925 and 0.917 respectively. Regression equation between egg weight and chick hatch weight was found highly significant (P<0.001). After third week, live weights of male quails in light, control and heavy groups were similar but live weights of female quails were different (P<0.05). The difference among the groups with respect to survival rates was not found significant (P>0.05). It can be said that the effect of selection of heavy dam quails in broiler and layer stocks on egg weight and production performances in following years was positive.
Anahtar Kelime: Japanese quails egg hatchability liveweight female animals hens survival incubation Coturnix coturnix japonica poultry body weight egg weight

Konular: Mikroskopi Biyoloji Veterinerlik Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇAĞLAYAN T, DERE S (2007). Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. , 7 - 12.
Chicago ÇAĞLAYAN Tamer,DERE Süleyman Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. (2007): 7 - 12.
MLA ÇAĞLAYAN Tamer,DERE Süleyman Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. , 2007, ss.7 - 12.
AMA ÇAĞLAYAN T,DERE S Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. . 2007; 7 - 12.
Vancouver ÇAĞLAYAN T,DERE S Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. . 2007; 7 - 12.
IEEE ÇAĞLAYAN T,DERE S "Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi." , ss.7 - 12, 2007.
ISNAD ÇAĞLAYAN, Tamer - DERE, Süleyman. "Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi". (2007), 7-12.
APA ÇAĞLAYAN T, DERE S (2007). Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 23(3-4), 7 - 12.
Chicago ÇAĞLAYAN Tamer,DERE Süleyman Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 23, no.3-4 (2007): 7 - 12.
MLA ÇAĞLAYAN Tamer,DERE Süleyman Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.23, no.3-4, 2007, ss.7 - 12.
AMA ÇAĞLAYAN T,DERE S Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2007; 23(3-4): 7 - 12.
Vancouver ÇAĞLAYAN T,DERE S Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2007; 23(3-4): 7 - 12.
IEEE ÇAĞLAYAN T,DERE S "Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi." Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 23, ss.7 - 12, 2007.
ISNAD ÇAĞLAYAN, Tamer - DERE, Süleyman. "Japon bıldırcınlarında dişi ebeveyn ağırlığının kuluçka sonuçları, yavru performansı ve yaşama gücüne etkisi". Veteriner Bilimleri Dergisi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences 23/3-4 (2007), 7-12.