Yıl: 2008 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 69 - 84 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma

Öz:
İşletmelerin başarısında sosyal sorumluluklarının önemi giderek artmaktadır. İktisadi ve idari bilimler fakülteleri öğrencilerinin sosyal sorumluluk algılamaları, gelecekte işletmelerin sahibi, hissedarı, yöneticisi, muhasebecisi, pazarlamacısı, ya da müşterisi gibi bir paydaşı olarak, iş dünyasının sosyal sorumluluk bilincinin yerleşmesinde oldukça önemli olacaktır. Literatürde yer alan araştırmalar öğrencilerin sosyal sorumluluk farkındalığına lisans eğitiminde yer alan konular ve dersler sırasında yapılan tartışmalarla ulaştığını göstermektedir. Bu çalışmada, öğrencilerin sosyal sorumluluğun önemini algılamalarının demografik özelliklerden özellikle cinsiyete göre farklılaşma gösterdiğine, ayrıca İİBF’ nde farklı bölümlerde okuyan öğrencilerin algılama farklılıklarına değinilmiştir. Araştırma sonuçlarında, işletme bölümü öğrencilerinin sosyal sorumluluk algılamalarının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra cinsiyet göz önüne alındığında kız öğrencilerin algılama düzeyleri tüm bölümlerde erkek öğrencilerden daha yüksek çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

A Research on Corporate Social Responsibility Perceptions of Faculty of Economics and Administrarive Sciences Students

Öz:
Importance of social responsibility in businesses success increases day by day.. Social responsibilities perception of Faculty of Economics and Administrative Sciences students as prospective stakeholders like business owners, shareholders, managers, accountants, marketing expert, or customers, will be essential in the settlement of responsibility consciousness in business world. Existing research shows that students reach social responsibility awareness through issues and discussions in undergraduate education. In this study, it is stated that students’ perceptions of the importance of social responsibility, change in respect to demographic factors, especially gender; and differences in social responsibility perceptions of student from different faculty departments are mentioned. The results of this research exposed that business administration department students’ social responsibility perceptions are more developed than that of other departments’ students. Besides, when gender is considered, females’ level of perception is found to be higher than that of males in all departments.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktan, C. Can. (2006) "Kurumsal Sosyal Sorumluluk", Mercek, Yıl 11, Sayı 41.
  • Ay, Ünal.(2003). İşletmelerde Etik ve Sosyal Sorumluluk, İstanbul: Nobel Kitabevi.
  • Carroll, Archie B. (1979). "A Three-Dimensional Conceptual Model of Corporate Performance", The Academy of Management Review, Vol.4, No.4.
  • Carroll, Archie B .ve Ann K. Buchholtz. (2000).Business and Society: Ethics and Stakeholder Management, Fourth Edition, Australia: South-Western College Publishing.
  • Çelik, Adnan. (2007). "Şirketlerin Sosyal Sorumlulukları", Kurumsal Sosyal Sorumluluk (Ed: Coşkun Can Aktan).
  • Dalyan, Figen ve Serpil Gökbel. (2005). İşletmelerde Sosyal Sorumluluk: İMKB'de İşlem Güren Bankaların Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri ile Kârlılıkları Arasındaki İlişki, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Donaldson, Thomas ve Lee E. Preston. (1995). "The Stakeholder Theory of The Corporation, Concepts, Evidence, and Implications", Academy of Managemet Review, Vol. 20 No.l.
  • Elies, Rafik Z. (2004). "An Examination of Business Students Perception of Corporate Social Responsibilities Before and After Bankruptcies" Journal of Business Ethics, 52.
  • Gordon, Irene M. (1998). "Enhancing Students' Knowledge of Social Responsibility Accounting", Issues in Accounting Education: 13/ 1.
  • Güzelcik, Ebru. (1999). Küreselleşme ve İşletmelerde Değişen Kurum İmajı, İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Key, Susan. (1999). "Toward a New Theory of the Firm: a Critique of Stakeholder Theory". Management Decision, 37/4.
  • Kraft, Kenneth L. (1991). "The Relative Importance of Social Responsibility in Determining Organizational Effectiveness: Student Responses", Journal of Business Ethics, 10/3.
  • Laszlo, E rvin. (2003). Makro Değişim: Sürdürülebilir Bir Dünya Dönüşümü Yönetmek, Çeviren: Murat Abuş, Ankara: Morpa Kültür Yayınları.
  • Lorca, Pedro ve Julita Gracia-Diez. (2004). "The Relation Between Firm Survival and the Achievement of Balance Among Its Stakeholders: An Analysis", International Journal of Management, Vol.21, No.l.
  • McGee, John. (1998). "Commentary on "Corporate Strategies and Environmental Regulations: an Organizing Framework" by A. M. Rugman and A. Verbeke", Strategic Management Journal, Vol.19.
  • Özalp, İnan. (2001). "İşletmelerde Paydaş (Stakeholder) Kavramı ve Paydaşların Yönetimi Arçelik ve Tusaş'ta Yapılan Bir Uygulama", 24-26 Mayıs 9. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul: İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi Yayınları.
  • Özalp, İnaıı. ve H. Zümrüt, Tonus. (2003). "Paydaş Teorisi (Stakeholder Theory) ve Freeman, Donaldson-Preston, Mitchell-Agle-Wood ve Carroll'un Paydaş Teorisine Yaklaşımlarının İncelenmesi", 22-24 Mayıs 11 .Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiri Kitabı, Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayınları.
  • Özgener, Şevki. (2004). İş Ahlakının Temmelleri Yönetsel Bir Yaklaşım, İstanbul: Nobel Yay.
  • Özkol, Erdal, Muhsin Çelik ve Seçkin Gönen. (2005). "Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Muhasebenin Sosyal Sorumluluğu", Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:27.
  • Robins, Fred (2005). "The Future of Corporate Social Responsibility", Asian Business & Management, 4.
  • Sobczak, Andre, Gervaise Debucquet, Christelle Havard (2006). "The Impact of Higher Education on Students' and Young Managers' Perception of Companies and CSR : An Exploratory Analysis", Corporate Governance, Vol.6, No.4.
  • Svendsen, Ann. (1998).The Stakeholder Strategey, San Francisco: Berrett-Koehler Publishers Inc.
  • Tencati, Antonio, Francesco Perrini ve Stefano Pogutz. (2004). "New Tool to Foster Corporate Social Responsibility Behavior", Journal of Business Ethics, 53.
  • Uslu, Aypar Topkara (1996). "İşletme Öğrencilerinin İş Ahlakına Yönelik Tutum ve Davranışları", Öneri, 1 (5).
  • Weiss, Joseph W. (2003). Business Ethics: A Stakeholder and Issues Management Approach, 3. Edition, Australia: SThompson /Southe-Western.
APA ÖZALP İ, TONUS H, SARIKAYA M (2008). İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. , 69 - 84.
Chicago ÖZALP İnan,TONUS Hatice Zümrüt,SARIKAYA MUAMMER İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. (2008): 69 - 84.
MLA ÖZALP İnan,TONUS Hatice Zümrüt,SARIKAYA MUAMMER İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. , 2008, ss.69 - 84.
AMA ÖZALP İ,TONUS H,SARIKAYA M İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. . 2008; 69 - 84.
Vancouver ÖZALP İ,TONUS H,SARIKAYA M İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. . 2008; 69 - 84.
IEEE ÖZALP İ,TONUS H,SARIKAYA M "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma." , ss.69 - 84, 2008.
ISNAD ÖZALP, İnan vd. "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma". (2008), 69-84.
APA ÖZALP İ, TONUS H, SARIKAYA M (2008). İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 69 - 84.
Chicago ÖZALP İnan,TONUS Hatice Zümrüt,SARIKAYA MUAMMER İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8, no.1 (2008): 69 - 84.
MLA ÖZALP İnan,TONUS Hatice Zümrüt,SARIKAYA MUAMMER İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.8, no.1, 2008, ss.69 - 84.
AMA ÖZALP İ,TONUS H,SARIKAYA M İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2008; 8(1): 69 - 84.
Vancouver ÖZALP İ,TONUS H,SARIKAYA M İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2008; 8(1): 69 - 84.
IEEE ÖZALP İ,TONUS H,SARIKAYA M "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8, ss.69 - 84, 2008.
ISNAD ÖZALP, İnan vd. "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algılamaları Üzerine Bir Araştırma". Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/1 (2008), 69-84.