Yıl: 2008 Cilt: 15 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 5 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri

Öz:
Okul hastane işbirliği; bilimsel gelişmelerle kabul edilen teorik bilgilerin klinik sahada uygulamaya dönüştürülmesi, öğretim elemanları ve öğrenci hemşirelerle servis hemşirelerinin yeterli iletişim kurarak meslek kalitesinin arttırılması esasına dayanır. Çalışmamız, Burdur Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya bakış açılarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmamız 6.17 Kasım 2005 tarihleri arasında Burdur Devlet Hastanesi. inde çalışan 71 hemşireyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, literatür ve araştırmacıların gözlemleri doğrultusunda hazırlanan soru formu ile toplanmıştır. Hemşireler, öğrencilerin uygulama yaptığı Burdur Devlet Hastanesi. ni fiziki yapı, hasta kapasitesi ve vaka çeşitliliği bakımından kısmen uygun ve orta düzeyde uygun olarak görmektedirler. Hemşirelerin %29,6.sı öğrenci hemşirelerle çalışmanın en olumlu yanlarının gelecekteki meslektaşlarının eğitimine katkıda bulunmanın mesleki doyumlarını arttırması ve hemşirelik bakım uygulamalarını geliştirmelerine katkıda bulunması olduğunu ifade etmişlerdir. Hemşireler, öğrenci hemşirelerle çalışırken, hatalı uygulama yapabilecekleri endişesini taşımaktadırlar (%69). Hemşirelerin %54,9.u uygulamalarda hocalarıyla birlikte, %26,8.i teorik ve uygulamalarına, %12,7.si teorik derslerine katkı verebileceklerini belirtmişlerdir. Öğrenci hemşireler ile servis hemşireleri ayrı ayrı değil birlikte çalışmak istemektedirler. Servis hemşirelerinin öğrenci hemşirelerin eğitimine katkı vermeye istekli olması, geleceğe umutla bakılmasını sağlamaktadır. Servis hemşirelerine, öğrenci eğitimine yönelik planlı, yapılandırılmış ve kapsamlı eğitim verilmelidir. Klinik sahada öğrenci ile işbirliği içerisinde olan hemşireler en az lisans eğitimini tamamlamış ya da yüksek lisans mezunu olmalıdır. Kurumlar işbirliği yapmada inanç geliştirmelidir. Hemşirelerin öğrenci uygulamalarında sorumluluk alması, teorik eğitime katkı vermeleri ve öğretim elemanlarının hizmet içi eğitimler için hemşirelere danışmanlık vermesi gerekmektedir. Öğretim elemanları ve hastanede çalışan hemşirelerin, öğrenci eğitiminde yaşadığı sorunlar, ancak her iki grubun güçlerini birleştirdiği bir çalışma sisteminde çözülebilir.
Anahtar Kelime: Hemşirelik Ortak davranış Öğrenciler, hemşirelik Burdur Öğretim Anketler Hemşireler

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Değirmencioğlu V. Öğrenci Hemşire Adayları Ve Çalışmakta Olan Hemşirelerin Mesleki Yeterlik Açısından Kendilerini Algılayıþ Düzeyleri Gaziantep Üniversitesi SBE Eğitim Bilimleri ABD Yüksek Lisans Tezi, 2001.
  • 2. Demirkıran F (Ed) , Memiş S (Ed). Yapıcı Okul-Hastane İşbirliği Sempozyum Kitabı. Aydın, 23-24 Ekim 2003.
  • 3. Joy SJ, Caseber L,Woods JR, Nyhvis AW, O'Toole JB. Community Hospital and Medical Education Cooperation in Continuing Medical Education. Acad Med 1995 Feb; 70 (2); 136-141.
  • 4. Kjaergaard G. Capital City's Hospital Cooperation Nursing Education-Country's Targest School. Syqeqlejersken 1998 Jan; 16; 98(3);32-34.
  • 5. Lezer LR. Motivating Future Nurses Through School- Hospital Cooperation. JNY State Sch Nurse Teach Assoc1971 Fall; 3(1); 11-14
  • 6. Pekçetin G. Yapıcı Okul-Hastane İşbirliği Sempozyum Kitabı. Aydın, 23-24 Ekim 2003.
  • 7. Rotberg J,Forness SR, Lynch EW, Gardner TP, Urbana R, Bender M. Status of Interagency Cooperation Between Interdisciplinary Clinics or Hospitals and the Public Schools. Child Psychiatry Hum Dev 1982 Spring; 12(3); 153-159.
APA KONAK Ş, DERİCİOĞULLARI A, KILINÇ G (2008). Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. , 1 - 5.
Chicago KONAK Şevkinaz Doğan,DERİCİOĞULLARI Ayşe,KILINÇ Gürsel Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. (2008): 1 - 5.
MLA KONAK Şevkinaz Doğan,DERİCİOĞULLARI Ayşe,KILINÇ Gürsel Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. , 2008, ss.1 - 5.
AMA KONAK Ş,DERİCİOĞULLARI A,KILINÇ G Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. . 2008; 1 - 5.
Vancouver KONAK Ş,DERİCİOĞULLARI A,KILINÇ G Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. . 2008; 1 - 5.
IEEE KONAK Ş,DERİCİOĞULLARI A,KILINÇ G "Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri." , ss.1 - 5, 2008.
ISNAD KONAK, Şevkinaz Doğan vd. "Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri". (2008), 1-5.
APA KONAK Ş, DERİCİOĞULLARI A, KILINÇ G (2008). Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(1), 1 - 5.
Chicago KONAK Şevkinaz Doğan,DERİCİOĞULLARI Ayşe,KILINÇ Gürsel Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 15, no.1 (2008): 1 - 5.
MLA KONAK Şevkinaz Doğan,DERİCİOĞULLARI Ayşe,KILINÇ Gürsel Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol.15, no.1, 2008, ss.1 - 5.
AMA KONAK Ş,DERİCİOĞULLARI A,KILINÇ G Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2008; 15(1): 1 - 5.
Vancouver KONAK Ş,DERİCİOĞULLARI A,KILINÇ G Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2008; 15(1): 1 - 5.
IEEE KONAK Ş,DERİCİOĞULLARI A,KILINÇ G "Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri." Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15, ss.1 - 5, 2008.
ISNAD KONAK, Şevkinaz Doğan vd. "Burdur Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, öğrenci hemşirelerinin klinik uygulamalarına ve öğretim elemanlarıyla işbirliği yapmaya ilişkin görüşleri". Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 15/1 (2008), 1-5.