Yıl: 2007 Cilt: 17 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 32 - 42 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri

Öz:
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla 2002-2003 öğretim yılında Atatürk Üniversitesinde toplam 410 öğrenci üzerinde tanımlayıcı olarak planlanmış ve yapılmıştır. Verilerin toplanmasında; araştırmaya katılan öğrencilerin eş seçimi ve evliliğe ilişkin görüşlerini belirleyecek açık uçlu ve çoktan seçmeli soruları içeren bir anket formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan gençlerin çoğunluğunun evlilik yaşı olarak 25-28 yaş arasını uygun buldukları belirlenmiştir. Tüm gruplardaki öğrenciler, gelecekteki eşlerinin “kendileriyle benzer ideolojiye sahip, dürüst ve olgun” kişilikte bireyler olmasını tercih etmişlerdir. Öğrencilerin yarısı (%56,6) görücü usulüyle evliliğe karşı iken büyük bir çoğunluğu (%83,7) aşk evliliğini düşünmektedir. Kızların erkeklere göre aşk evliliğini daha çok tercih ettiği, evlilikte burç uyumuna daha fazla inandıkları ve evlilik öncesi eşlerinin sağlık kontrolünden geçmesini istedikleri, erkek öğrencilerin ise evlilikte otoritenin erkekte olmasını yüksek oranda istedikleri bulunmuştur. Sosyal bilimlerde öğrenim gören öğrencilerin, sağlık ve fen bilimlerindeki öğrencilere göre evliliğe ilişkin daha olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Karadeniz bölgesinden gelen gençlerin evlilikte kültür farklılığının sorun oluşturacağına daha fazla inandıkları, Doğu-Güneydoğu Anadolu’da yaşayan gençlerin ise aşk evliliğini daha düşük oranda tercih ettikleri saptanmıştır. Sonuç olarak ülkemiz genelinde gençlerin evlilik tutumlarını inceleyen araştırmaların genişletilerek sorunlarının aydınlatılması ve gençlere profesyoneller tarafından evlilik ve aile danışmanlık hizmetlerinin verilmesi önerilebilir.
Anahtar Kelime: Halkın fikri Eşler Evlilik Anketler Öğrenciler

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Aile Çalışmaları

The opinion of the university students about marriage and mate selection

Öz:
This research was planned and carried out as descriptive on 410 students at the Atatürk university in the education year of 2002-2003 in order to determine the views at the university students about marriage and partner selection for gathering data a questionnaire form, including open ended and multiple choice questions questions and which would determine the views of students taking part in the poll, about marriage and partner selection was used. It was determined that most of the students having been included in the questionnaire see the ages between 25 and 28 as appropriate for marriage. The students in all groups preferred their would be partner to share the some ideologies wiht them and be honest and mature while half of the students (%56.6) objected to the marriage Thorough matchmaking, a goal many of them (%83.7) considered a marriage filled with love. It was found that females in comparison with males prefer more a marriage filled with love and believe more in the propriety of zodiacs at the marriages and demand more a health check of their partners before marriage and males desire the authority of the marriage to be in their hands with a greater ratio. It was seen that students of social sciences look more positive towards marriage than those of natural and applied sciences. It was also found that students coming from Blacksea region believe more that cultural differences will be a problem in marriages and students coming from Eastern and Sotheastern Turkey prefer less a marriage filled wiht love. As a result it can be suggested that general in our countury the problems of the youth be enlightened by enlarging the sphere of the researches examining their attitudes towards marriage and they be given professional marriage and family consultant services.
Anahtar Kelime: Spouses Marriage Questionnaires Students Public Opinion

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Bilen M. Sağlıklı İnsan İlişkileri. Ailede/Kurumlarda/Toplumda Geliştirilmiş Beşinci Baskı, Armoni Ltd. Şti., Ankara 1994.
  • 2. Saint DJ. Complementarity in marital relationships. Journal of Social Psychology 1994;134(5):701-703.
  • 3. Zipp JF. The impact of social structure on mate selection: An empirical evaluation of an active-learning exercise. Teaching Sociology2002;30:174-184.
  • 4. Palak H. Lise ve Yüksek Öğrenime Devam Eden Genç Kızların Evliliğe Hazırlık Açısından Cinselliğe ilişkin Görüşleri. İstanbul Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,İstanbul 1996.
  • 5. Medora NP, Larson JH, Hortaçsu N, Dave P. Perceived Attitudes Toward Romanticism; A cross-cultural Study of American, Asian-Indian, And Turkish Young Adults. Journal of Comparative Family Studies 2002;33(2):155-179.
  • 6. Buunk BP, Dıjkstra P, Fetchenhauer D, Kenrick DT. Age and gender differences in mate selection criteria for various involvement levels. Personal Relationsships 2002;9:271-278.
  • 7. Knox D, Daniels V, Sturdivant L, Zusman ME. College student use of the internet for mate selection. College Student Journal 2001;35(1):158-160.
  • 8. Botwin MD, Buss DM, Shackelford TK. Personality and mate preferences: Five factors in mate selection and marital satisfaction. Journal of Personality 1997;65(1):107-136.
  • 9. Özgüven İE, Bilge F. Üniversite Öğrencilerinin Karşıt Cins Arkadaşlığı. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Eğitim Merkezi, Ankara 1996.
  • 10. Aytaç S, Bayram N.Üniversite gençliğinin iş ve eş seçimindeki etkin kriterlerinin analitik hiyerarşi süreci (Ahp) ile analizi. Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. ISGUC.ORG. E-DERGİ 2001;3(1). www.isguc.org/arc_view.php?ex=97-101k
  • 11. Tütengil CO. Aile ve Evlilik Araştırma Sonuçları. (ed). B. Dikeçligil, A. Çiğdem. Aile Yazıları 4. Ankara 1991.
  • 12. Özertem T, Ekşi A, Çakmaklı K, Onat H, Atabek E. Evlilik ve Genç İnsan Açık Oturumu. Gümüş Ltd. Şti., Ankara 1991.
  • 13. Karataş N. Araştırmada Örnekleme. Hemşirelikte Araştırma. (ed). Erefe İ Odak Ofset İstanbul 2002.
  • 14. Nazlı S. Aile Danışması. Nobel yayın dağıtım, Ltd.Şti., Ankara 2000.
  • 15. Özçelik-Adak N. Sağlık Sosyolojisi Kadın ve Kentleşme. Birey Yayıncılık:127, Birinci Baskı Kasım 2002.
APA KILIÇ D, KAYGUSUZ C, Bag B, TORTUMLUOĞLU G (2007). Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. , 32 - 42.
Chicago KILIÇ DİLEK,KAYGUSUZ Canani,Bag Beyhan,TORTUMLUOĞLU Gülbu Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. (2007): 32 - 42.
MLA KILIÇ DİLEK,KAYGUSUZ Canani,Bag Beyhan,TORTUMLUOĞLU Gülbu Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. , 2007, ss.32 - 42.
AMA KILIÇ D,KAYGUSUZ C,Bag B,TORTUMLUOĞLU G Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. . 2007; 32 - 42.
Vancouver KILIÇ D,KAYGUSUZ C,Bag B,TORTUMLUOĞLU G Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. . 2007; 32 - 42.
IEEE KILIÇ D,KAYGUSUZ C,Bag B,TORTUMLUOĞLU G "Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri." , ss.32 - 42, 2007.
ISNAD KILIÇ, DİLEK vd. "Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri". (2007), 32-42.
APA KILIÇ D, KAYGUSUZ C, Bag B, TORTUMLUOĞLU G (2007). Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. Sağlık ve Toplum, 17(1), 32 - 42.
Chicago KILIÇ DİLEK,KAYGUSUZ Canani,Bag Beyhan,TORTUMLUOĞLU Gülbu Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. Sağlık ve Toplum 17, no.1 (2007): 32 - 42.
MLA KILIÇ DİLEK,KAYGUSUZ Canani,Bag Beyhan,TORTUMLUOĞLU Gülbu Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. Sağlık ve Toplum, vol.17, no.1, 2007, ss.32 - 42.
AMA KILIÇ D,KAYGUSUZ C,Bag B,TORTUMLUOĞLU G Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. Sağlık ve Toplum. 2007; 17(1): 32 - 42.
Vancouver KILIÇ D,KAYGUSUZ C,Bag B,TORTUMLUOĞLU G Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri. Sağlık ve Toplum. 2007; 17(1): 32 - 42.
IEEE KILIÇ D,KAYGUSUZ C,Bag B,TORTUMLUOĞLU G "Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri." Sağlık ve Toplum, 17, ss.32 - 42, 2007.
ISNAD KILIÇ, DİLEK vd. "Üniversite öğrencilerinin eş seçimine ve evliliğe ilişkin görüşleri". Sağlık ve Toplum 17/1 (2007), 32-42.