İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri

Yıl: 2008 Cilt: 14 Sayı: 55 Sayfa Aralığı: 389 - 422 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri

Öz:
Bu araştırmanın amacı ilköğretim müfettişleri ve öğretmenlerinin görüşlerine göre farklılaştırılmış denetim modelinin benimsenme ve kamu ilköğretim okullarında uygulanabilir bulunma durumunun saptanmasıdır. Farklılaştırılmış Denetim Modeline ilişkin görüşlerin farklılığı görev yapılan il, cinsiyet, branş, yaş, kıdem ve en son mezun olunan eğitim düzeyi değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmanın hedef evrenini Adana, K. Maraş ve Hatay illerinde görev yapan ilköğretim müfettiş-leri ve şehir merkezlerinde görev yapan ilköğretim öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırma sonu-cunda elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: Farklılaştırılmış Denetim Modelinin kurulması için gerekli unsurlar alt boyutunu, müfettişler ve öğretmenler ‘tamamen’ benimserken; müfettişler ‘büyük ölçüde’, öğretmenler ise ‘orta’ düzeyde uygulanabilir bulmuşlardır. Yoğun mesleki gelişim alt boyutunu, müfettişler ‘tamamen’, öğretmenler ise ‘büyük ölçüde’ benimserken; müfettişler ‘büyük ölçüde’, öğretmenler ise ‘orta’ düzeyde uygulanabilir bulmuşlardır. İşbirlikçi mesleki gelişim alt boyutunu, müfettişler ‘büyük ölçüde’, öğretmenler ise ‘tamamen’ benimserken; müfettiş-ler ve öğretmenler ‘büyük ölçüde’ uygulanabilir bulmuşlardır. Özyönetimli mesleki gelişim alt boyutunu, müfettişler ‘büyük ölçüde’, öğretmenler ise ‘tamamen’ benimserken; müfettişler ‘büyük ölçüde’, öğretmenler ise ‘orta’ düzeyde uygulanabilir bulmuşlardır.
Anahtar Kelime: farklılaştırılmış denetim eğitim denetimi ilk öğretim öğretmenleri hesapların denetimi öğretmen gelişimi eğitim müfettişleri

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ali, M. A. Historical evolution of professional development and teachers’ practice: Issues, concerns and solutions. www.nssa.us/nssajrnl/20_1/pdf/Histrocal_evoution_redone_ali.pdf. İnd. Tar.:01.02.2005.
  • Anderson, S. (2001) Organizational learninig. Unpublished doctoral dissertation. http://www.whsd.org/users/sja/DissertationRef.htm. İnd. Tar.:07.04.2006.
  • Aydın, İ. (2005). Öğretimsel denetim: Durum saptama, değerlendirme ve geliştirme. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Balcı, A. (2001). Sosyal bilimlerde araştırma. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Bays, D. A. (2001). Supervision of special education instruction in rural public school district: A grounded theory. Virginia Polytechnic Institute and State University. Unpublished doctoral thesis.
  • Büyükaslan, M. A. (1996). İlköğretim okullarındaki öğretmenlerin ilköğretim denetmenlerinin ders denetimine ilişkin algı ve beklentileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Faktör analizi: Temel kavramlar ve ölçek geliştirmede kullanımı. Kuram ve uygulamada eğitim yönetimi. Ankara: PegemA Yayıncılık. Büyüköztürk, Ş. (2004). Doğrulayıcı faktör analizi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi. İleri Eğitim İstatistiği Ders Notları.
  • Dollansky, T. (1998). Rural saskatchewan elementary K-6 teachers’ perceptions of supervision and professional development:http://www.ssta.sk.ca/ research/leadership/98-04.html#Appendix İnd. Tar: 09.03.2005.
  • Ecevit, H. (1996). İlköğretim müfettişlerinin ilköğretim okullarında rehberlik ve işbaşında yetiştirme etkinlikleri ve gerçekleştirilme düzeyi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Ünv. Sosyal Bilimler Enstütüsü.
  • Engin, M. (2003). İlköğretim okulu öğretmenlerinin ilköğretim müfettişlerinin rehberlik ve mesleki yardım görevlerine ilişkin algı ve beklentileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gates, D. M. (2005).A study of teacher evaluation practices in the commonwealth of Pennsylvania. Unpublished Doctoral Dissertation. Temple University Graduate School. Pennsylvania. www.umi.com. Publication Number. AAT 3178779. İnd. Tar.:10.07.2006.
  • Glatthorn, A. A. (1997). Differentiated supervision. (2nd edition). Wirginia: ASCD.
  • Gökçe, F.(1994). Bağımsız ortaokullar ile ilköğretim okulları II. kademesinde denetim amaçlarının gerçekleşmesi ve denetim ilkelerine uyulması konusunda denetçi ve öğ-retmen görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sos-yal Bilimler Enstitüsü.
  • Gül, M. (2001). İlköğretim deneticilerinin öğretim liderliği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Has, E. (1998). İlköğretim Öğretmenlerinin Mesleki Uygulamalarını Geliştirmelerinde Teftişin Rolü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilim-leri Enstitüsü.
  • Hopkins, W. S. ve Moore, D. K. (1993). Clinical supervision: A practical guide to student teacher supervision. Dubuque: Brown Benchmark Publishers.
  • Horna, H. ve Brown, S. (1997). 500 Tips for school improvement. Cogan Page Limited. London.
  • Jailall, J. (1998). Developing effective model of differentiated supervision. Unpublished doctoral dissertation. East Caroline Universty.
  • Karaaslan, A. D. (2003). Teachers’ perceptions of self-initiated professional development: A case study on Başkent University English Language Teachers. Unpublished Master of Science Thesis. Middle East Technical University The Graduate School of Social Sciences.
  • Lieberman, A. (1999). Real-life view: An interview with Ann Liebermann. Journal of staff development. Fall. Vol.20, No.4. http://www.nsdc.org/library/publications/jsd/lieberman204.cfm. İnd. Tar.:23.12.2005.
  • Memişoğlu, S. P. (2001). Çağdaş eğitim denetimi ilkeleri açısından ilköğretim okulla-rında öğretmen denetimi uygulamalarının değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Dok-tora Tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Noe, R. A., Hollenbeck, J. R., Gerhart, B., Wright. P. M. (1996). Human resources management. Gaining a competitive advantage. Second Edition. Irwin/McGraw-Hill Companies.USA.
  • Novick, R. (1996). Actual schools, possible practies: New directions in professioal development. Education policy analysis archives. Volume. 4, Number. 14, August.
  • Özdemir, P. (2001). The effectiveness of action research as a teacher development tool: A case study. Unpublished Master of Arts Thesis. Middle East Technical University The Graduate School of Social Sciences.
  • Rettig, P. R. (1999). Differentiated Supervision: A new approach. Principal. January.
  • Sawyer, R. D. (2001). Teachers who grow as collaborative Leaders: The rocky road of support. Education policy analysis archives. Volume.9, Number. 1.
  • Seferoğlu, S. S. (2004). Öğretmenlerin hizmetiçi eğitiminde yeni yaklaşımlar. Eğitimde Yansımalar VII. Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Yayınları.
  • Sparks, D. ve Loucks, S. (1989). Five models of staff development. Journal of staff development, Fall. Vol. 10, No. 4. http://www.nsdc.org/library/publications/jsd/sparks104.cfm. İnd. Tar.:29.12.2005.
  • Sparks, D. (2002). Designing powerful development professional development for teachers and principals. National Staff Development Council. Oxford.
  • Stout, R. T. (1996). Staff development policy: Fuzzy choices in an imperfect market. Education policy analiysis archives. Volume. 4, Number. 2, February.
  • Yavuz, Y. (1995). Öğretmenlerin denetim etkinliklerini klinik denetim ilkeleri açısından değerlendirmeleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • http://district.sbschools.net/doi/Evaluation/Differentiated%20Evaluation%20Plan%20October%202003.pdf#search='differentiated%20supervision' İnd.Tar.:13.02.2006.
  • http://www.ncrel.org/sdrs/areas/issues/educatrs/leadrshp/le2advan.htm. İnd. Tar. 08.03.2005.
APA İLĞAN A (2008). İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. , 389 - 422.
Chicago İLĞAN Abdurrahman İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. (2008): 389 - 422.
MLA İLĞAN Abdurrahman İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. , 2008, ss.389 - 422.
AMA İLĞAN A İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. . 2008; 389 - 422.
Vancouver İLĞAN A İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. . 2008; 389 - 422.
IEEE İLĞAN A "İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri." , ss.389 - 422, 2008.
ISNAD İLĞAN, Abdurrahman. "İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri". (2008), 389-422.
APA İLĞAN A (2008). İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 14(55), 389 - 422.
Chicago İLĞAN Abdurrahman İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 14, no.55 (2008): 389 - 422.
MLA İLĞAN Abdurrahman İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, vol.14, no.55, 2008, ss.389 - 422.
AMA İLĞAN A İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2008; 14(55): 389 - 422.
Vancouver İLĞAN A İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2008; 14(55): 389 - 422.
IEEE İLĞAN A "İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri." Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 14, ss.389 - 422, 2008.
ISNAD İLĞAN, Abdurrahman. "İlköğretim Müfettişleri ve Öğretmenlerinin Farklılaştırılmış Denetim Modelini Benimseme ve Uygulanabilir Bulma Düzeyleri". Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 14/55 (2008), 389-422.