Yıl: 2003 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 285 - 296 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri

Öz:
Bu araştırmada, taşımalı eğitim uygulamalarına ve bu uygulamadan vazgeçilerek okulların tekrar açılmasına ilişkin veli görüşleri ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Araştırma 2000-2001 öğretim yılında Çanakkale İli’nde gerçekleştirilmiştir. Örnekleme, taşımalı ilköğretim uygulaması ile kapatılıp, tekrar açılan evrendeki dört ilköğretim okulundan biri alınmıştır. Araştırmada, taşımalı eğitim uygulamaları ve bu uygulamalardan vazgeçilerek okulların tekrar açılmasına ilişkin veli görüşlerini saptamak amacıyla geliştirilen “Taşımalı İlköğretim Uygulamaları ve Veli Görüşleri Anketi” kullanılmıştır. Ankete ek olarak da velilerle görüşmeler de yapılmıştır. Anketi 31 veli anketi doldurmuştur. Verilerin analizi frekans dağılımına göre yapılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrenci velilerinin büyük çoğunluğunun taşımalı eğitimi istemediği ve taşımalı eğitimden vazgeçilerek okullarının yeniden açılmasına olumlu olarak baktığı gözlenmiştir. Ayrıca, birleştirilmiş sınıf uygulamasından dolayı köylerinde sürdürülen eğitim öğretimden memnun olmadıkları görülmüştür.
Anahtar Kelime: türk eğitim sistemi veli görüşleri taşımalı ilk öğretim taşımalı öğretim eğitim sistemi

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

Parents' View on Bussing of Primary School Students and Its Discontinuity

Öz:
The purpose of this study is to find out what the parents think about canceling of transporting the students and reopening the schools in rural areas. In 1997, the students from villages to better places were started to be transport on countrywide. After three years, the Turkish government changed this practice irrationally and decided reopen some village schools. During these changes the ideas and feeling of parents and community members have never been asked by the government officials. The study was conducted in the province of Çanakkale. As a sample of this study, one out four villages was chosen. An instrument developed and implemented according to the purpose of the study. Thirty-one respondents returned the instrument interviews were conducted on the volunteer parents and community members. Parents of many students do not favor the transporting their children for the schooling purposes. Also, many people believe that existing school in their village has serious problems such as only one classroom and one teacher for three different grades which is a very important problem for many parents. In this environment quality education would not be possible according to those parents.
Anahtar Kelime: transportational teaching educational system turkish education system parents' views school bussing in primary education

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Arseven, A. D. (1994). Alan araştırma yöntemi. Ankara: Tekışık Matbaası.
  • 2. Arslan, M. M. (1993). Milli eğitimle ilgili mevzuat. Ankara: Erek Ofset.
  • 3. Büyükboyacı, Ş. (1998) Taşımalı eğitime ilişkin yönetici, öğretmen, veli görüşleri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, S.B.E.: Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi.
  • 4. Connell, R. W.; Dowsett, G. W. ; Kessler, S. ve Asheden, D. J. (2000) “Class and gender dynamics in a ruling-class school”. In B. A. U. Levinson (ed), Schooling the symbolic animal: Social and cultural dimensions of education. Lanham, MD: Rownan and Littlefield.
  • 5. Kabadayı, R. (1992) “Samsun’da çeşitli liselere yönelmede rol oynayan sosyo-ekonomik ve eğitsel etmenler”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6.
  • 6. Karakütük, M. (1996) Taşımalı ilköğretim ve sorunları: Sincan ilçesi örneği. Ankara Üniversitesi, S.B.E.: Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi.
  • 7. Koç, G. (2000) Taşımalı eğitim nedeniyle kapatılan okulların durumları ve sorunlar. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, S.B.E.: Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi.
  • 8. MEB (2000) 2001 yılı başında Milli Eğitim. Ankara: MEB-APK Dairesi Başk. Ornstein, A. C. ve Levine, D. U. (1981) An introduction to the foundations of education. Boston: Houghton Mifflin.
  • 9. Şişman, M. (1999) Öğretmenliğe giriş. Ankara: Pegem.
  • 10. Türk, E. (1999) Türk eğitim sistemi. Ankara: Nobel.
APA IŞIK H, MAYA İ (2003). Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. , 285 - 296.
Chicago IŞIK Halil,MAYA İLKNUR Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. (2003): 285 - 296.
MLA IŞIK Halil,MAYA İLKNUR Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. , 2003, ss.285 - 296.
AMA IŞIK H,MAYA İ Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. . 2003; 285 - 296.
Vancouver IŞIK H,MAYA İ Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. . 2003; 285 - 296.
IEEE IŞIK H,MAYA İ "Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri." , ss.285 - 296, 2003.
ISNAD IŞIK, Halil - MAYA, İLKNUR. "Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri". (2003), 285-296.
APA IŞIK H, MAYA İ (2003). Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 11(2), 285 - 296.
Chicago IŞIK Halil,MAYA İLKNUR Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 11, no.2 (2003): 285 - 296.
MLA IŞIK Halil,MAYA İLKNUR Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, vol.11, no.2, 2003, ss.285 - 296.
AMA IŞIK H,MAYA İ Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2003; 11(2): 285 - 296.
Vancouver IŞIK H,MAYA İ Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2003; 11(2): 285 - 296.
IEEE IŞIK H,MAYA İ "Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri." Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 11, ss.285 - 296, 2003.
ISNAD IŞIK, Halil - MAYA, İLKNUR. "Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Bu Uygulamaya Son Verilmesiyle İlgili Veli Görüşleri". Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 11/2 (2003), 285-296.