Yıl: 2004 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 417 - 426 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Öz:
Araştırmanın amacı, ortaöğretim kademesindeki özel dershaneler ile devlet okullarının matematik programında yer alan “Kartezyen çarpım - Analitik düzlem ve Bağıntı” konularındaki bilgi ve becerileri kazandırma düzeylerini değerlendirmektir. Veri toplamak için, Bilişsel alanın bilgi, kavrama ve uygulama basamaklarına göre “Kartezyen çarpım-Analitik düzlem ve Bağıntı” konuları ile ilgili bir başarı testi hazırlanmış ve özel dershanelere devam eden 60 öğrenci ile özel dershaneye devam etmeyen 60 öğrenci olmak üzere devlet okullarının Lise-1sınıflarında bulunan toplam 120 öğrenciye uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-testi kullanılmıştır. Bu analiz sonucunda, bilişsel alanın bilgi, kavrama ve uygulama basamaklarının her üçünde de özel dershanelere devam eden öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: devlet okulları kartezyen çarpım ilk öğretim ikinci kademe matematik eğitimi özel dershaneler bilgi ve beceri kazandırma

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

The Evaluation of the Level of Knowledge and the Skills Gained in the Subjects of "Cartesian Product-Analytic Plane and Relation" in Private Courses and Government Schools

Öz:
The aim of this study is to evaluate the level of knowledge and skills gained on the subjects of Cartesian product-analytic plane and relation taking place in mathematics teaching in high school level of private courses and government schools. In order to collect the data a success test about the subjects “Cartesian product-analytic plane and relation” has been prepared according to the steps of cognitive area’s knowledge acquire and practice and it has been applied to totally one hundred twenty 9th grades of secondary schools students, sixty of which attending private courses but others not. In the analyze of data t-test have been used. It has been seen by the end of this analysis that there has been a meaningful difference in favour of the students attending to private courses at the three steps of cognitive area’s knowledge, acquire and practice.
Anahtar Kelime: gaining knowledge and skills public schools cartesian product secondary education mathematics education private courses

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Okur, M., 2002, Özel Dershanelerin Ortaöğretim Düzeyinde Cebir Öğretimindeki Yeri ve Önemi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • 2. Şirin, H., 1998, Özel Dershanelerin Genel Görünümü ve Öğrenci Görüşleri, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • 3. Özgüven, E.İ., 1980, Üniversiteye Giriş Açısından Özel dershaneler, Hacettepe üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 3, s.9-24.
  • 4. Duman, T., 1984, Özel dershaneler ve işlevleri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • 5. Tunay, U., 1992, Lise Öğrencilerini Özel Dershanelere İten Faktörler, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • 6. Öztürk, T., 1994, Türk Eğitim Sistemi İçerisinde Özel Dershanelerin Yeri, Gelişmesi ve Fonksiyonları, Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  • 7. Umay, A., 2000, Matematik Öğretiminde Okul Ve Dershane Eğitiminin Karşılaştırılması,IV. Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, Ankara.
  • 8. Morgil, İ.,Yılmaz, A., Geban, Ö., 2001, Özel Dershanelerin Üniversiteye Girişte Öğrenci Başarılarına Etkileri, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Dergisi, sayı 21, s. 89-96.
  • 9. Dikici, R., Işık, C., 2001, Özel Dershanelerin Matematik Öğretimindeki Yeri, Kastamonu Eğitim Dergisi, Sayı 9, No:1, s.161.
  • 10. Ersoy, Y., 1998, İlköğretim Okullarında Cebir Öğretimi, Cumhuriyetin 75. yılında İlköğretim I. Ulusal Sempozyumu, Ankara.
  • 11. Baykul, Y., 1997, İlköğretimde Matematik Öğretimi, Elit Yayınları 2.Baskı, Ankara.
  • 12. Lise Ders Programları Cilt 1, 1998, Milli Eğitim Basımevi, s.161-162, İstanbul.
  • 13. Sönmez, V., 1991, Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı, Adım Yayıncılık 3.Baskı, Ankara.
  • 14. Beydoğan, Ö., 2001, Öğretimi Planlama ve Değerlendirme, Eser Ofset 1.Baskı, Erzurum.
APA OKUR M, DİKİCİ R (2004). Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. , 417 - 426.
Chicago OKUR Muzaffer,DİKİCİ Ramazan Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. (2004): 417 - 426.
MLA OKUR Muzaffer,DİKİCİ Ramazan Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. , 2004, ss.417 - 426.
AMA OKUR M,DİKİCİ R Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. . 2004; 417 - 426.
Vancouver OKUR M,DİKİCİ R Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. . 2004; 417 - 426.
IEEE OKUR M,DİKİCİ R "Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi." , ss.417 - 426, 2004.
ISNAD OKUR, Muzaffer - DİKİCİ, Ramazan. "Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi". (2004), 417-426.
APA OKUR M, DİKİCİ R (2004). Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 12(2), 417 - 426.
Chicago OKUR Muzaffer,DİKİCİ Ramazan Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 12, no.2 (2004): 417 - 426.
MLA OKUR Muzaffer,DİKİCİ Ramazan Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, vol.12, no.2, 2004, ss.417 - 426.
AMA OKUR M,DİKİCİ R Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2004; 12(2): 417 - 426.
Vancouver OKUR M,DİKİCİ R Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2004; 12(2): 417 - 426.
IEEE OKUR M,DİKİCİ R "Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi." Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 12, ss.417 - 426, 2004.
ISNAD OKUR, Muzaffer - DİKİCİ, Ramazan. "Özel Dershaneler ile Devlet Okullarının "Kartezyen Çarpım-Analitik Düzlem ve Bağıntı" Konularındaki Bilgi ve Becerileri Kazandırma Düzeylerinin Değerlendirilmesi". Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 12/2 (2004), 417-426.