Yıl: 2006 Cilt: 2006 Sayı: 25 Sayfa Aralığı: 143 - 154 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler

Öz:
Halkla ilişkiler, bir yönetim fonksiyonu olarak kabul edildiğinde, durum analizi, planlama, eylem, iletişim ve değerlendirme gibi aşamaları da içermektedir. Halkla ilişkiler çalışmaları doğrudan kurumsal hedeflere katkıda bulunmalıdır. Kurum itibarının korunması ve yönetilmesinin kuruma dikkate değer faydalar sağlaması gerekir. Halkla ilişkiler çalışmalarını sadece ürün ya da hizmet tanıtımına yönelik kampanya süreci şeklinde düşünmek yanlış olur. Halkla ilişkiler çalışmaları, müşterinin memnun edilmesi ve bekledikleri hizmet kalitesini en iyi şeklide vermeyi amaçlar. Organizasyonun uzun dönem planlarının, stratejilerinin oluşturulmasında da rol oynamalıdır. Halkla ilişkiler; kurumu, kurumun ürün ya da hizmetini tanıtmaya yönelik olarak diğer iletişim araçlarıyla bütünleşik olarak kullanılmaktadır. Bu amaca yönelik halkla ilişkiler, proaktif ve reaktif yaklaşımlarla kuruma hizmet etmektedir. Proaktif halkla ilişkiler, iletişim unsurlarını da içine alarak ürün ya da hizmet tanıtımına bir haber özelliği ve değeri katmaktadır. Reaktif halkla ilişkiler ise kurumların karşı karşıya kaldığı olumsuz durumları başarıyla atlatabilmesine yönelik giriştiği halkla ilişkiler çabalarıdır. Bu çalışma, halkla ilişkiler çerçevesinde uygulanan proaktif ve reaktif yaklaşımlara stratejik bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır. Her konuda olduğu gibi halkla ilişkiler alanında da değişimler gerçekleşmekte ve halkla ilişkilerin gelecek yıllarda stratejik olarak var olan öneminin daha da artacağı görülmektedir.
Anahtar Kelime: iletişim yönetimi strateji kullanımı stratejik planlama iletişim stratejileri proaktif ve reaktif stratejiler halkla ilişkiler

Konular: İletişim Halkla İlişkiler

Proactive and Reactive Strategies in Public Relations

Öz:
Public relations contains situation analysis, plannings, action, communication and evaluation if it is assumed that public relations have management functions. Public relations studies should directly contribute corporate aims. Protection and management of corporate consideration should reap remarkble benefits to the corporation. It is a false valuation that evaluating public relations only as a promotion-oriented campain process. Public relations which aim to please customers and to offer then their expected service quality in the best way. Long term plans of organization have to take a part in building strategies. Public relations are used together with the other means of communication for promoting corporations and corporation’s services or products. Public relations serves corporations by proactive and reactive approaches in this purpose. Proactive public relations adds information feature to the service promotion including communication components. Reactive public relations is public relations that made for repelling successfully bad situations corporations faced. And this study aims to make a strategical point of view to proactive and reactive approaches applied within the framework of public relations. As is like every matter, changes happens in the public relations area too. And this indicates that strategical importance of public relations will be increase by the coming years.
Anahtar Kelime: strategic planning communication strategies proactive and reactive strategies public relations communication management strategy use

Konular: İletişim Halkla İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Grunig, J.E. (2005). Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik, İstanbul: Rota Yayınları.
  • Grunig, J.E & Repper, F.C (2005), Stratejik Yönetim Kamular ve Gündemler, Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik, Elif Özsay ar (Çeviren). İstanbul: Rota Yayınları.
  • Hussey, D. (2000), Strategy and Planning A Manager's Guide, John Wiley&Sons Ltd., U.S.A.
  • Hutton, J. G. (2001). Halkla İlişkilerin Tanımı, Boyutları ve Etki Alanları, Başak Solmaz (Çeviren).Kurgu, S:18, s.394-397
  • Jackson, P.& Allen H. Center, E.H. (1995). Public Relations Practices, USA: Prentice Hall, Inc. Kadıbeşegil, S. (2006). İtibar Yönetimi, İstanbul: Media Cat Yayınları.
  • Odabaşı, Y. & Oyman M. (2003), Pazarlama İletişimi Yönetimi, İstanbul: Media Cat Yayınları.
  • Smith, R.D. (2005). Strategic Planning For Public Relations, USA: Lawrence Earlbaum Associates,Inc.
  • Tekinalp Ş. (2003). Camera Obscura'dan Synopticon'a Radyo ve Televizyon, İstanbul: Der Yayınları.
  • Theaker, A (2006), Halkla İlişkilerin El Kitabı, Murat Yaz (Çeviren). MediaCat Kitapları, İstanbul.
  • Ülgen, M. & Mirze,K. (2004). İşletmelerde Stratejik Yönetim, İstanbul: Literatür Yayınları.
  • Wilcox, D.L. & Cameron, G.T. (2006). Public Relations Strategies and Tactics, USA: Pearson Education, Inc.
  • Wilcox, D.L., Ault, P.H., Agee, W.K. (1998). Public Relations Strategies and Tactics, USA:Addison-Wesley Educational Publishers, Inc.
APA SOLMAZ B (2006). Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. , 143 - 154.
Chicago SOLMAZ Başak Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. (2006): 143 - 154.
MLA SOLMAZ Başak Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. , 2006, ss.143 - 154.
AMA SOLMAZ B Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. . 2006; 143 - 154.
Vancouver SOLMAZ B Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. . 2006; 143 - 154.
IEEE SOLMAZ B "Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler." , ss.143 - 154, 2006.
ISNAD SOLMAZ, Başak. "Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler". (2006), 143-154.
APA SOLMAZ B (2006). Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2006(25), 143 - 154.
Chicago SOLMAZ Başak Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 2006, no.25 (2006): 143 - 154.
MLA SOLMAZ Başak Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, vol.2006, no.25, 2006, ss.143 - 154.
AMA SOLMAZ B Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2006; 2006(25): 143 - 154.
Vancouver SOLMAZ B Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2006; 2006(25): 143 - 154.
IEEE SOLMAZ B "Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler." İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2006, ss.143 - 154, 2006.
ISNAD SOLMAZ, Başak. "Halkla İlişkilerde Proaktif ve Reaktif Stratejiler". İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 2006/25 (2006), 143-154.