Yıl: 2006 Cilt: 3 Sayı: 26 Sayfa Aralığı: 87 - 99 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları

Öz:
Bu araştırmanın amacı, Wested (2001a) tarafından geliştirilen Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği’ni Türkçe’ye uyarlayarak geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Araştırmanın verileri Ankara iline bağlı 3 merkez ilçedeki 6 ilköğretim okulunda öğrenim gören 872 sekizinci sınıf öğrencisinden elde edilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliğini sınamak üzere doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Bulgular, ölçeğin ‘okul-içi ilişkilerde ilgi ve yüksek beklentiler’, ‘okul-içi etkinliklere katılım’, ‘çevresel ilişkilerde ilgi ve yüksek beklentiler’, ‘çevresel etkinliklere katılım’, ‘arkadaş grubundaki ilgi’, ‘arkadaş grubundaki yüksek beklentiler’, ‘ev-içi ilişkilerde ilgi’, ‘ev-içi yüksek beklentiler’ ve ‘ev-içi etkinliklere katılım’ olarak adlandırılan 9 dışsal koruyucu faktör ve ‘işbirliği ve iletişim’, ‘empati’, ‘problem çözme’, ‘öz-yeterlik’, ‘öz-farkındalık’, ‘amaçlar’ ve ‘eğitimsel beklentiler’ olarak adlandırılan 7 içsel koruyucu faktörden oluştuğunu göstermiştir. Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ile hesaplanan ölçeğin iç tutarlığına ilişkin bulgular da ölçeğin güvenirliğinin yeterli olduğuna işaret etmiştir.
Anahtar Kelime: ilk öğretim öğrencileri doğrulayıcı faktör analizi geçerlik psikometrik ölçek uyarlama güvenirlik psikolojik dayanıklılık Wested Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği koruyucu faktörler türkçeye uyarlama

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Beauvais, E ve Qetting, E. R. (1999). Drug use, resilience, and the myth of the golden child. (Ed: M. D. Glantz ve J. L. Johnson) Resilience and development: Positive life adaptations. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers.
  • Bentler, P. M. (1995). EQS structural equations program manual. Encino, CA: Multivariate Software.
  • Bentler, P. M. (1990). Comparative fit indexes in structural models. Psychological Bulletin, 107, 238-246.
  • Bollen, K. A. (1989). Structural equations with latent variables. New York: John Wiley & Sons.
  • Furlong, M., Soliz, A., Greif, J. ve Simental, J. (2004). Validity of the, Youth Internal Resilience Development Module. Unpublished manuscript, San Francisco: Wested.
  • Greene, R. ve Conrad, A. P. (2002). Basic assumptions and terms. (Ed: R. Greene) Resiliency: An integrated approach to practice, policy, and research. Washington, DC: NASW Press.
  • Harvey, R. J., Billings, R. S. ve Nilan, K. J. (1985). Confirmatory factor analysis of the Job Diagnostic Survey: Good news and bad news. Journal of Applied Psychology, 70(3), 461-468.
  • Jöreskog, K. ve Sörbom, D. (1993). Structural equation modeling with the SIMPLIS command language. Hillsdale, NJ: Lawrance Erlbaum Associates.
  • Jöreskog, K. ve Sörbom, D. (1999). L1SREL 8.30 and PRELIS 2.30. Chicago: Scientific Software International.
  • Kline, R. B. (1998). Principles and practices of structural equation modeling. New York: The Guilford Press.
  • Kumpfer, K. L. (1999). Factors and processes contributing to resilience: the resilience framework. (Ed: M. D. Glantz ve J. L. Johnson) Resilience and development: Positive life adaptations. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers. ,.
  • Luthar, S. (1999). Poverty and children's adjustment. New-bury Park, CA: Sage.
  • Mandleco, B. L. ve Peery, J. C. (2000). An organizational framework for conceptualizing resilience in children. Journal of Child and Adolescent Psychiatric, 13(3),
  • Masten, A. S. (1994). Resilience in individual development: Successful adaptation despite risk and adversity. (Ed: M.C. Wang ve E.W. Gordon) Educational resilience in inner-city America: Challenges and prospects. Hillsdale, NJ: Lawrance Erlbaum.
  • Masten, A. S. ve Reed, M. J. (2002). Resilience in development. (Ed: C. R. Snyder ve S. J. Lopez) The handbook of positive psychology. Oxford University Press.
  • Masten, A. S. ve Powell, J. L. (2003). A resilience framework for research, policy, and practice. (Ed: S. S. Luthar) Resilience and vulnerabilities: Adaptation in the context of childhood adversities. New York: Cambridge University Press.
  • Schumacker, R. E. ve Lomax, R. G. (1996). A Beginner's Guide to Structural equation Modeling. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates, Publishers.
  • Steiger, J. H. (1990). Structural model evaluation and modification: An interval estimation approach. Multivariate Behavioral Research, 25, 173-180.
  • Vance, J. E. (2001). Neurobiological mechanisms of psychosbcial resiliency. (Ed: J. M. Richman ve M. W. Fraser) The context of youth violence: Resilience, risk and protection. Westport, Connecticut: Preager Publishers.
  • WestEd. (2001a). Resilience Youth Development: Key findings. California: Wested.
  • WestEd. (2001b). Youth Development and Resilience Module: Secondary school level (grades 7, 9, 11, and alternative). Unpublished manuscript. California: Wested.
  • WestEd. (2002). Measurement equivalence analyses by school, grade, gender, and ethnicity. Unpublished manuscript. California: Wested.
  • Windle, M. (1999). Critical conceptual and measurement issues in the study of resilience. (Ed: M. D. Glantz ve J. L. Johnson) Resilience and development: Positive life adaptations. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers.
APA GİZİR C, AYDIN G (2006). Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. , 87 - 99.
Chicago GİZİR CEM ALİ,AYDIN Gül Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. (2006): 87 - 99.
MLA GİZİR CEM ALİ,AYDIN Gül Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. , 2006, ss.87 - 99.
AMA GİZİR C,AYDIN G Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. . 2006; 87 - 99.
Vancouver GİZİR C,AYDIN G Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. . 2006; 87 - 99.
IEEE GİZİR C,AYDIN G "Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları." , ss.87 - 99, 2006.
ISNAD GİZİR, CEM ALİ - AYDIN, Gül. "Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları". (2006), 87-99.
APA GİZİR C, AYDIN G (2006). Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3(26), 87 - 99.
Chicago GİZİR CEM ALİ,AYDIN Gül Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 3, no.26 (2006): 87 - 99.
MLA GİZİR CEM ALİ,AYDIN Gül Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, vol.3, no.26, 2006, ss.87 - 99.
AMA GİZİR C,AYDIN G Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 2006; 3(26): 87 - 99.
Vancouver GİZİR C,AYDIN G Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 2006; 3(26): 87 - 99.
IEEE GİZİR C,AYDIN G "Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları." Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3, ss.87 - 99, 2006.
ISNAD GİZİR, CEM ALİ - AYDIN, Gül. "Psikolojik Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği'nin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları". Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 3/26 (2006), 87-99.