Yıl: 2006 Cilt: 16 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 60 - 70 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi

Öz:
Bu çalışına, vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve yenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunları belirleyerek, hemşireler tarafından postpartum dönemdeki kadınlara yönelik olarak verilen sağlık hizmetlerinin planlanmasında etkili ve yol gösterici olması düşüncesiyle tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma, Sivas İl Merkezinde bulunan Sultan 1. İzzettin Keykavus Devlet Hastanesi Doğum Evi Postpartum Servisi ve bu seı-viste doğum yapan kadınların, taburcu olduktan sonraki ilk 72 saat içinde evlerine gidilip yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Çalışmamızda annelerin hastaneden taburcu olmadan önce lohusahk döneminde kendi ve yenidoğan bakımı hakkında bazı konularda bilgi aldıktan ancak erken postpartum dönemde bu bilgilerin ev ziyareti yapılarak sürekliliğinin sağlanmadığı saptanmıştır. Annelerin doğumdan sonra çoğunluğunun 24 saat içinde taburcu edildikleri, en fazla hastane kalış süresinin 32 saat olduğu belirlenmiştir. Taburculuk sonrası ilk üç gün içinde hiçbir annenin sağlık personeli tarafından ziyaret edilmediği görülmüştür. Annelerin ve yenidoğanların doğum sonu erken postpartum dönemde çeşitli sorunlar yaşadıkları bu sorunların çözümünde aldıkları bilgiler in yeter siz olduğu bulunmuştur.
Anahtar Kelime: Hemşirelik Hemşire bakımı Konu ile ilgili görüşmeler Doğum, normal Lohusalık dönemi

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik

Determining the problems of the women who gave a vaginal birth concerning the care of the women herself and the newborn during the early post-partum period

Öz:
This work has the aim ofdeterminig the problems being confronted by the woman herself and a newly born baby. Furthermore, this work has, also, been planned to be an effective organisation of health services given by nurses to the women in the post-partum period by looking at the problems faced by women, who have done a vaginal birth and new-born care in the early post-partum period. This research was carried out at the Post-Partum Clinic of the Maternity Hospital at Sultan I İzzettin Keykavus State Hospital which is in the centre of Sivas and the home visits were carried out 72 hours after women are dischargedfrom this clinic. It was determined through home visits that the mothers had received information in some aspects about self-care and new-borns care in the post-partum period before being dischargedfrom the hospital but continuity of this information by carrying out home visits was notprovidedin the early post-partum period. It was ascertained that most mothers were discharged within 24 hours after giving birth and the maximium hospital stay was 32 hours. It was seen that none of the mothers received a visit from a health professional within the first three days after discharge. It was found that the mothers and the newborns had various problems during the early postpartum period and the infonnations they had received was insufficient to solve these problems.
Anahtar Kelime: Labor, Obstetric Postpartum Period Nursing Nursing Care Interviews as Topic

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.Akın A, Açıkalın B (1997) Türkiye'de kadın sağlığının durumu ve hedefler, Sürekli Tıp Eğitim Dergisi, 3(6): 98-99.
  • 2.Altuntuğ K (2002) Doğum Sonu Dönemde A nneler ile Ebe ve Hemşirelerin Eğitim Öncelikleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • 3.Arslan F (2001) Primipar Annelere Gebelikte ve Doğum Sonu Bebek Bakımı Konusunda Verilen Danışmanlık ve Eğitim Hizmetinin Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara, Gülhane Askeri Tıp Akademisi.
  • 4.Atıcı İ, Gözüm S (2001) Postpartum erken taburculukta lohusalara verilen sağlık eğiliminin postpartum problemler ve anksiyete üzerine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 8(2): 77-90.
  • 5.Balkaya AN (2002) Postpartum dönemde annelerin bakım gereksinimleri ve ebe-hemşirenin rolü, C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 6(2): 42-49.
  • 6.Başer ve ark (1997 ) Doğum yapan kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası sağlık bakımı alma durumlarının değerlendirilmesi. V. Ulusal Hemşirelik Kongresi. Kayseri.
  • 7.BobakIM, Jensen MD (1993) Maternity and Gynecologic Care, St. Louis, The Mosby Company.
  • 8.Bulut A (2001) Türkiye'de kadınlar, çocuklar ve gençlerin sağlığı "Yeni Türkiye'de üreme sağlığının geliştirilmesi için gereksinimler", Yeni Türkiye Dergisi, (39): 459-483.
  • 9.Burroughs A, Leifer G (2001) Postpartum Period: Maternity Nursing An introductory Text, Philadelphia, Saunders Company.
  • 10.Brown SG, Johnson BT (1998) Enhancing early discharge with home follow-up, JOGNN, 27(1): 33-38.
  • 11.Cimete G (1992) Doğum sonrası erken dönemde anne bebekyakınlaşması, Türk Hemşireler Dergisi, 42(1): 7-9.
  • 12.Coşkun A (1992) Ülkemizde ana sağlığı sorunları. 1. Ulusal Ana ve Çocuk Sağlığı Hemşireliği Sempozyumu. İstanbul, s. 17-2 3.
  • 13.Eryılmaz YH (1999) Doğum Sonu Hemşirelik Bakımının Değerlendirilmesinde Ölçek Geliştirilmesi ve Uygulanan Bakım Yönteminin (Pathway) Etkilerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • 14.Gorrie TM & frd. (1998) Foundations of Maternal-Newborn Nursing, Second Edition, Philadelphia, W.B. Saunders Company, s. 356-470.
  • 15.Gölbaşı Z (2003) Postpartum erken taburculuk, evde bakım hizmetleri ve hemşirelik, C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 7(2): 15-22.
  • l6.Harrison LL. (1990) Patient education in early postpartum discharge programs, MCN, s. 15-39.
  • 17. Koçak F ve Kukulu K (1993) Gebelik ve doğum sonu dönemde egzersiz, TürkHemşirelerDergisi,43(3): 13-14.
  • 18.Mucuk S, Güler N (2002) Annelerin doğum sonu dönemde bakım beklentileri ve bu beklentilerin hemşireler tarafından karşılanma durumu, Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(1): 21-29.
  • 19.Peters M (2000) Safe motherhood beyond theyear 2000: a globalperspektive: Midwifery, 16(1):2-6
  • 20.Phillips RC (1996) The Postpartum Family: Family-Centered Maternity and Newborn Care, St Louis, Mosby Year Book, s. 267-313.
  • 21.Seribaş G (1998) Gebelerde doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi, Hemşire Dergisi, 48(6): 16-19.
  • 22.Taşkın L (2000) Doğum Sonu Dönem: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, Ankara, Sistem Ofset Matbaacılık, s. 351-409.
  • 23.Vural G, Akkuzu G (1999) Normal vajinal yolla doğum yapan primipar annelerin doğum sonu lO.günde depresyon yaygınlıklarının incelenmesi,C.Ü.Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi,3(l):33-38.
  • 24.Vural G, Akan N (1995) Annelerin doğum sonu dönemde ev ortamında kendi bakımları ve bebek bakımı ile ilgili karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik uygulamalar, Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2(1): 37-49.
APA DOĞANER G, Bekar M (2006). Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. , 60 - 70.
Chicago DOĞANER Gülbahtiyar,Bekar Mine Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. (2006): 60 - 70.
MLA DOĞANER Gülbahtiyar,Bekar Mine Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. , 2006, ss.60 - 70.
AMA DOĞANER G,Bekar M Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. . 2006; 60 - 70.
Vancouver DOĞANER G,Bekar M Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. . 2006; 60 - 70.
IEEE DOĞANER G,Bekar M "Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi." , ss.60 - 70, 2006.
ISNAD DOĞANER, Gülbahtiyar - Bekar, Mine. "Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi". (2006), 60-70.
APA DOĞANER G, Bekar M (2006). Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. Sağlık ve Toplum, 16(4), 60 - 70.
Chicago DOĞANER Gülbahtiyar,Bekar Mine Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. Sağlık ve Toplum 16, no.4 (2006): 60 - 70.
MLA DOĞANER Gülbahtiyar,Bekar Mine Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. Sağlık ve Toplum, vol.16, no.4, 2006, ss.60 - 70.
AMA DOĞANER G,Bekar M Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. Sağlık ve Toplum. 2006; 16(4): 60 - 70.
Vancouver DOĞANER G,Bekar M Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi. Sağlık ve Toplum. 2006; 16(4): 60 - 70.
IEEE DOĞANER G,Bekar M "Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi." Sağlık ve Toplum, 16, ss.60 - 70, 2006.
ISNAD DOĞANER, Gülbahtiyar - Bekar, Mine. "Vajinal yolla doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde kendisinin ve tenidoğanın bakımına yönelik yaşadıkları sorunların belirlenmesi". Sağlık ve Toplum 16/4 (2006), 60-70.