Yıl: 2006 Cilt: 2006 Sayı: 26 Sayfa Aralığı: 61 - 73 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi

Öz:
İş dünyasında son yıllarda en çok kullanılan kavram haline gelen kurumsal sosyal sorumluluk, markanın itibarını, bilinirliğini ve tercih edilirliğine doğrudan etkilemektedir. Sosyal sorumluluk kavramı, şirketlerin daha iyi bir toplum ve daha iyi bir çevre için gönüllü olarak katkıda bulunmaları olarak tanımlanabilir.Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde; sosyal sorumluluk kavramı, sosyal sorumluluğun kurumlara kazandırdıkları ve sosyal sorumluluk alanları ve türleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise internetin iş alanında kullanımı ve sosyal sorumluluk uygulamalarında ki yerine değinilmiştir. Son bölüm olan araştırma bölümünde ise TBB(Türkiye Bankalar Birliği)’nin 2006 mart verilerine göre aktifi en büyük olan ilk beş bankasının web sayfalarında ki sosyal sorumluluk projelerinin analizini kapsamaktadır. Bu araştırmada yeni bir mecra olan internet ortamında bankaların web sayfalarındaki sosyal sorumluluk uygulamaları incelenmeye çalışılmıştır.Araştırmada öncelikle bankaların web sayfalarında sosyal sorumluluk çalışmalarının olup olmadığı saptanmıştır.Daha sonra sosyal sorumluluk uygulamaları olan bankaların uygulama alanları tespit edilmiştir.Tespit edilen web sayfalarında sosyal sorumlulukla ilgili mesajlar verip vermediği incelenmiş ve sosyal sorumluluk içerikli mesajları web sayfalarında hangi iletişim biçimiyle (Basın bülteni, broşür, kuruluş yayını, rapor v.s.) verdikleri tespit edilmiştir. Son aşamada aktifi en büyük olan beş banka kendi arasında özel ve kamu bankaları olarak ayrılmış ve yapılan projeler birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Anahtar Kelime: toplumsal sorumluluk web siteleri bankalar işletme yönetimi toplumsal sorumluluk projeleri internet Türkiye kurumsal sosyal sorumluluk halkla ilişkiler

Konular: İletişim Sosyal Çalışma Sosyoloji

Analysis of Web Sites of BankesI in the Field of Corporate Social Responsibility

Öz:
In this context, in the first part, the term social responsibility, what social responsibility adds to the corporate and the types and areas of social responsibility has been studied. In the second part the usage of Internet in corporate and its standpoint in social responsibility has been studied. In the last part the social responsibility project analysis of the web sites of five banks, which have the highest liquidity according to TBB (Turkish Bank Federation) 2006 March data, has been studied. In this research the social responsibility projects on the banks websites has been studied. In the research first of all whether or not banks had social responsibility projects on their websites was determined. Later the performance areas of the banks that had social responsibility projects were determined. Furthermore in these websites it was determined whether or not messages were conveyed related to their social responsibility projects and if so how these messages were conveyed (press bulletin, brochure, institution publication, reports etc) was determined. Finally the five banks with the highest liquidity were divided according to them being private investment or public banks and their projects were compared and contrasted.
Anahtar Kelime: internet Turkey corporate social responsibility public relations social responsibility web sites banks business management social responsibility projects

Konular: İletişim Sosyal Çalışma Sosyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Balta Peltekoğlu, F.( 2001). Halkla İlişkiler Nedir. İstanbul: Beta Basım.
  • Carroll,A.B. (1999). Corporate Social Responsibility. Business & Society. September. Vol. 38. Issue 3.
  • Eren, E.(1990). İşletmelerde Stratejik Planlama ve Yönetim.İstanbul: İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayını, Cilt 1, 3. Baskı
  • Esrock S.L. ve Leichty G.B.(1998). Social Responsibility and Corporate WebPages: Self-Presentation or Agenda-Setting?. Public Relations Review 24(3): 305-319.
  • Göksu F.(2006). Sosyal Sorumluluk Uygulamalarının Marka İmajına Etkisi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Gözütok N. (2005). Tıklama şampiyonları, www.capital.com.tr/haber.aspx?
  • Gültekin B.& Köker E.N. (2006). İnternetin Halkla İlişkilere Etkisi:Sanal Ortamlarda İnreaktif Halkla İlşkilerin Yeni Kurallar. Yeni İletişim Ortamları ve Etkileşim Uluslararası Konferansı, Marmara Ünv. İletişim Fak.
  • Gündoğmuş B.(2004,). En İyi KSS İletişimi. www.marketingturkiye.com/Bilgi Bankası/ /Detay/?no=205
  • Kadıbeşegil S. Sorumluluklarımızı Sorumsuzluğa Dönüştürme. İstanbul: Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi, Sayı: 33,16-18.
  • Kalender A.&Bakan Ö. (2006). Kurumsal Sosyal Sorumluluğun Web Sayfalarındaki Görünümü. Yeni İletişim Ortamları ve Etkileşim Uluslararası Konferansı. Marmara Ünv.İletişim Fak.
  • Kotler, P& Nancy Lee (2006).Kurumsal Sosyal Sorumluluk. Çev: Sibel Kaçamak İstanbul:Mediacat Yayınları.
  • Okay A. & Okay A.( 2005). Halkla İlişkiler Kavram Stratejisi Ve Uygulamaları. İstanbul: Der Yayınları.
  • Porter M. &Kramer M. (2006). Rekabet Avantajı ile Kurumsal Sosyal Sorumluluk Arasındaki Bağlantı, www.suiletisim.net/kurumsal-sosyal-sorumluluk/makaleler/ kurumsal-sosyal-sorumluluk.php
  • Ural Güzelcik E (2006). Stratejik Halkla İlişkiler Uygulamaları. İstanbul: Birsen Yayınevi.
  • Ülger B. (2003). İşletmelerde İletişim ve Halkla //zşfa'/er.İstanbul: Der.Yayınları.
  • http://euspk.ege.edu.tr/makale/Sos_Sor.doc
  • http://kalkinma.org/?sayfa=makale&id=80, 2006
  • www.bddk. org.tr/turkce/yayinlarveraporlar,2007
  • www.akbank.com.tr, (2006).
  • www.garanti.com.tr, (2006).
  • www.isbank.com.tr, (2006).
  • www.vakifbank.com.tr, (2006).
  • www.ziraatbankasi.com.tr, (2006).
APA GÜÇDEMİR Y (2006). Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. , 61 - 73.
Chicago GÜÇDEMİR Yeşim Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. (2006): 61 - 73.
MLA GÜÇDEMİR Yeşim Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. , 2006, ss.61 - 73.
AMA GÜÇDEMİR Y Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. . 2006; 61 - 73.
Vancouver GÜÇDEMİR Y Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. . 2006; 61 - 73.
IEEE GÜÇDEMİR Y "Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi." , ss.61 - 73, 2006.
ISNAD GÜÇDEMİR, Yeşim. "Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi". (2006), 61-73.
APA GÜÇDEMİR Y (2006). Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2006(26), 61 - 73.
Chicago GÜÇDEMİR Yeşim Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 2006, no.26 (2006): 61 - 73.
MLA GÜÇDEMİR Yeşim Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, vol.2006, no.26, 2006, ss.61 - 73.
AMA GÜÇDEMİR Y Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2006; 2006(26): 61 - 73.
Vancouver GÜÇDEMİR Y Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2006; 2006(26): 61 - 73.
IEEE GÜÇDEMİR Y "Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi." İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2006, ss.61 - 73, 2006.
ISNAD GÜÇDEMİR, Yeşim. "Bankaların Web Sitelerinin Sosyal Sorumluluk Açısından İncelenmesi". İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 2006/26 (2006), 61-73.