Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi

Yıl: 2008 Cilt: 2008 Sayı: 32 Sayfa Aralığı: 67 - 79 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi

Öz:
Günümüzde, kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen kurumsal iletişim, halkla ilişkiler alanında önemli bir yere sahiptir. İletişim ve bilgi teknolojilerindeki ilerleme, bu ilişkide büyük bir etkiye sahiptir. Bu teknolojiler ayrıca, kuruluşların kurumsal web sayfalarının gelişmesine de sebebiyet vermektedir. Gerek özel gerekse kamu sektöründeki halkla ilişkiler uygulayıcılarının başlıca amacı, teknolojik alandaki bu gelişmelerin hızına ayak uydurabilmektir. Bir iletişim mecrası olarak kuruluş web sayfaları, kurumların dış dünyaya açılan penceresi olarak, bilgilendirme, tanıtım ve pazarlama iletişimi faaliyetlerine büyük oranda destek vermektedir. Ayrıca kuruluş web sayfaları geri bildirim sağlama özelliği sebebi ile kuruluşların hedef kitlelerinin tepkilerini alarak, kuruluş faaliyetlerine yön verebilmesi imkanını sağlamaktadır. Kurumsal iletişim kapsamında, kamu ve özel sektör kuruluşları için, özellikle geniş hedef kitleleri ile kurumlar arasındaki iletişim köprüsünün kurulmasında, web sayfalarının önemli bir işleve sahip olmasının temel nedenleri arasında, yeni medyanın artan önemi, hedef kitlelerin zaman ve mekandan bağımsız olarak bilgi edinebilmeleri ve artan etkileşim düzeyini sayabiliriz. Bu çalışmada, kamu ve özel sektör kuruluşlarının kurumsal web sayfalarının hedef kitleler ve kuruluşlar arasındaki köprüyü kurmadaki etkileşim ve yönetişim düzeyleri değerlendirilmektedir. Bunun değerlendirilebilmesi için, İSO’nun, 2005 yılında Türkiye’de, kamu ve özel sektörün ilk 100 büyük kuruluşu seçilerek, etkileşim ve yönetişim yönünden analiz edilmiştir.
Anahtar Kelime: web sayfası karşılaştırmalı analiz örgütsel iletişim özel sektör web sitesi kurumsal iletişim etkileşimlilik kamu sektörü halkla ilişkiler

Konular: İş İletişim İşletme Kamu Yönetimi Halkla İlişkiler İktisat

The Comparative Analysis of WEB Pages as a Corporate Communication Tool in Public and Private Sector Organizations

Öz:
Today, corporate communications which have been realized by the organizations have an important place in public relations discipline. Advances in communication and information technologies have a big impact on this relation. These technologies have also been bringing about the development of corporate web pages for organizations. It has been the primary concern of both private and public PR practitioners to keep pace with the speed of technological advances. As a communication medium, corporate web pages give a definite amount of support for public information, publicity and marketing communications activities since they are considered as window opening to the outer world. Besides, web pages give the possibility to direct activities of the corporation by getting response from the targeted audiences as they are a good way of gathering feedback. In the context of corporate communications, for public and private organizations, web pages have important functions especially in bridging the communication between the organization and its wide targeted audiences. Primary reasons for this can be increasing importance of new media, reaching information without time and space limits for the audiences and increased level of interactivity. In this paper, we are evaluating the degree of interactivity and governance on public and private organizations’ web pages for building a proper communication between audiences and the organizations. To assess this, we chose Turkey’s top 100 corporations in terms of net sales in 2005, both private and public which are listed by Istanbul Chamber of Industry (ISO) annually. These corporations are analyzed from interactivity and governance point of view.
Anahtar Kelime: corporate communication interactivity public sector public relations webpage comparative analysis organizational communication private sector website

Konular: İş İletişim İşletme Kamu Yönetimi Halkla İlişkiler İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Asna, A. (2006). Kuramda ve Uygulamada Halkla İlişkiler. İstanbul: Pozitif Yayınları.
  • Center, A. H. & Jackson, P. (2003). Public Relations Practices, Sixth Edition. New Jersey: Pearson Education.
  • Davis, A. (2006). Halkla İlişkilerin Abc’si. Ümit Şendilek (Çeviren). İstanbul: MediaCat Kitapları.(orijinal kitabın basım tarihi eksik) Mastering Public Relations, 2004
  • Doyle, P. (2003). Değer Temelli Pazarlama. Gülfidan Barış (Çeviren). İstanbul: Kapital Medya.
  • Güz N., Küçükerdoğan R., Sarı N., Küçükerdoğan B. & Zeybek I., (2002). Etkili İletişim Terimleri. İstanbul: İnkılap Yayınevi.
  • Hannon, N. J. (1998). The Business of the Internet. Cambridge: Thomson Publishing.
  • Horton, J. L. (2001). Online Public Relations. USA: Quorum Books.
  • Kent, M. L., Taylor, M. & White, W. J. (2003). The relationship between Web site design and organizational responsiveness to stakeholders. Public Relations Review 29, Pergamon 63–77.
  • Levine, M. (2004). Halkla İlişkiler: Bir Gerilla Savaşı. Günhan Günay (Çeviren). İstanbul: Rota Yayıncılık.(orijinal kitabın basım tarihi eksik, çeviren?) Guerrilla PR Wired, 2003
  • Luthans, F. (1992). Organizational Behavior, Sixth Edition. New York: McGraw‐Hill International Editions.
  • Okay, A. (2000). Kurum Kimliği. Ankara: Mediacat Kitapları.
  • Okay, A. & Okay, A. (2002). Halkla İlişkiler ve Medya. İstanbul: Mediacat Kitapları.
  • Peltekoğlu, F. B. (1998). Halkla İlişkiler Nedir?, İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Schultz, D. & Barnes, E.B. (1999). Strategic Brand Communication Campaigns, Fifth Edition. USA: NTC Business Books.
  • Solomon, M. R. (2003). Tüketici Krallığının Fethi. Selin Çetinkaya (Çeviren). İstanbul: Mediacat Kitapları.(orijinal kitabın basım tarihi eksik) Conquering Consumerspace, 2003
  • Tutar, H. (2003). Örgütsel İletişim. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Wilcox, D. L. & Cameron, G. T. (2006). Public Relations Strategies and Tactics, Eighth Edition. Boston:Pearson Education Inc.
APA KARAYEL BİLBİL E (2008). Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. , 67 - 79.
Chicago KARAYEL BİLBİL EMEL Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. (2008): 67 - 79.
MLA KARAYEL BİLBİL EMEL Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. , 2008, ss.67 - 79.
AMA KARAYEL BİLBİL E Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. . 2008; 67 - 79.
Vancouver KARAYEL BİLBİL E Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. . 2008; 67 - 79.
IEEE KARAYEL BİLBİL E "Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi." , ss.67 - 79, 2008.
ISNAD KARAYEL BİLBİL, EMEL. "Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi". (2008), 67-79.
APA KARAYEL BİLBİL E (2008). Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2008(32), 67 - 79.
Chicago KARAYEL BİLBİL EMEL Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 2008, no.32 (2008): 67 - 79.
MLA KARAYEL BİLBİL EMEL Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, vol.2008, no.32, 2008, ss.67 - 79.
AMA KARAYEL BİLBİL E Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2008; 2008(32): 67 - 79.
Vancouver KARAYEL BİLBİL E Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2008; 2008(32): 67 - 79.
IEEE KARAYEL BİLBİL E "Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi." İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2008, ss.67 - 79, 2008.
ISNAD KARAYEL BİLBİL, EMEL. "Kurumsal İletişim Aracı Olarak WEB Sayfalarının Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi". İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 2008/32 (2008), 67-79.