Yıl: 2008 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 209 - 224 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları

Öz:
20. Yüzyıldan 21.yüzyıla geçiş sürecinde tüm toplumların temel tartışma alanları haline gelen, etkileri hem sosyal hem de ekonomik hayatta ortaya çıkan ve gündemden hiç düşmeyen Küreselleşme süreci her alanda olduğu gibi işgücü piyasalarını da derinden etkilemiştir. Bu değişim kısmi bir nitelik taşımamaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler; içerisinde bulundukları konjonktüre göre yeni sorunlar ile karşılaşmışlar ve çözüm arayışları içerisine girmişlerdir. Özellikle işgücü piyasasında sermayenin üretimini Dünya’da düşük maliyetli bölgelere kaydırması, gelişmiş ülkelerde enformasyon ve bilgi işçisi talebini artırırken imalat sanayinde istihdamın daralmasına neden olmuş ve işsizliği yapısal bir niteliğe dönüştürmüştür. Üretim, iletişim ve enformasyon teknolojisi kullanımındaki hızlı artış esnek üretim yapılanması ve Dünya genelinde taşeron uygulamaları ile üretim süreçlerinin bölünmesine neden olmuş ve bölünmüş üretim içerisindeki işgücü payı sürekli olarak azalma eğilimine girmiştir. Azgelişmiş yada gelişmekte olan ülkelerde yabancı sermaye yatırımları için cazip imkanların sunulması, ülkelerdeki mevcut istihdamın şartları ve ücretleri üzerinde negatif baskı oluşmasına neden olmuştur. Genel olarak küresel düzeyde finansal liberalizasyonla beraber ulaşım, iletişim ve üretim teknolojisindeki hızlı gelişmeler ve bilginin ekonomik bir değere dönüşmesi işgücü piyasalarında öncelikle işsizlik oranlarını artırmış, enformel ekonomik faaliyetlere ve enformel istihdamda artışlara neden olmuştur. Söz konusu süreç içerisinde istihdamın kompozisyonunda da önemli değişimler yaşanmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans Uluslararası İlişkiler

Labour Markets in the Neoliberal Globalization Process

Öz:
The changes which appeared as a result of the globalization process which has become the main discussion area and appeared both in social and economic lifes in the transition period from the 20th century to the 21st century. Also there has continuously been on the agenda have profoundly affected labor markets as well as the other fields. This change does not have a particular quality. Developed and developing countries which have been busy on finding solutions to their problems have faced with new problems depending on their development levels. Especially while the shift of the production to low cost areas in the world by the Capital was increasing information and knowledge worker demand it caused the shrinking of the employment in the production industry and made unemployment a structural matter. With The rapid increase in the usage of production, communication and information Technologies in production, the flexible structuring in production and sub contractor applications all over the world, production process has been cut and and labour share in production has been in a trend of continual decrease. The fear of attractive oppurtunities presented in under-developed or developing countries for foreign capital investments has caused a pressure on the conditions and prices of the labour force being employed. Generally with financial liberalization in the global scale, the rapid developments in transportation, communication and production technologies and the transformation of knowledge into an economic concern has firstly increased the rates of unemployment in labour force markets and has caused increases in informal economic activities and informal employment. Within the mentioned process there have been some important changes in the composition of employment.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ADDA, Jacquies.(2003), Ekonominin Küreselleşmesi, (Çev.) Sevgi İNCECİ, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • AKTAN, C.Can. (1994), Gerçek Liberalizm Nedir?, T Yayınları, İzmir.
  • AKTAN, C.Can. (2002), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Hak – İş Konfederasyonu Yayınları, Ankara.
  • ATAMAN, Berrin Ceylan. (1999), İşgücü Piyasası ve İstihdam Politikalarının Temel Prensipleri, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • BAŞTAYMAZ, Tahir. (1998), ‘Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Açmaz: İşsizlik veya Kırsal Eksik İstihdam’, Mercek Dergisi, Mess Yayım, İstanbul.
  • BOZKURT, Veysel. (2000), Küreselleşmenin İnsani Yüzü, Alfa Yayınları, İzmir.
  • BOZKURT, Veysel. (1996), Enformasyon Toplumu ve Türkiye, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
  • CHOSSUDOVSKY, Michel. (1999), Yoksulluğun Küreselleşmesi, Çiviyazıları, İstanbul.
  • DAĞDELEN, İ. (2004), “ Liberalizasyon”, Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi, Cilt:1,Sayı: 1.
  • DİKKAYA, M. ve ÖZYAKIŞIR, D. (2006), “Küreselleşme ve Bilgi Toplumu, Eğitimin Küreselleşmesi ve Neoliberal Politikaların Etkileri “, Uluslar arası İlişkiler Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 9.
  • DOWD, Douglas (2008), Kapitalizm ve Kapitalizmin İktisadı; Eleştirel Bir Tarih, (Çev.)Cihan Gerçek,Yordam Kitap.
  • EKİN, Nusret. (2000), Türkiye’de Yapay İstihdam ve İstihdam Politikaları, İTO, Yayın No: 33, İstanbul.
  • ERDUT, Tijen. ( 2005/3), “İşgücü Piyasasında Enformelleşme ve Kadın İşgücü”, Çalışma ve Toplum, Birleşik Metal-İş Yayınları, Sayı:6.
  • ESİM, Sinal. (2001), “Empowerment of Women Throughout The Life Cycle As A Transformative Strategy For Poverty Eradication”, United Nations No.EGM/Pov/2001/ EP,1. New Delhi.
  • ELWOOD, W. (2002), Küreselleşmeyi Anlama Klavuzu, Metis, İstanbul.
  • ILO. (2003), Global Employment Trends, Genova.
  • ILO. (2006), Global Employment Trends, Briet, Genova.
  • IŞIKLI, Alpaslan. (2005), Neoliberalizm ve İşsizlik.
  • KAPAR, Recep. (2005), Sosyal Korumanın İşgücü Piyasasına Etkisi, Birleşik Metal-İş Yayınları, No:17, İstanbul.
  • KAZGAN, Gülten. (2002), Küreselleşme ve Ulus Devlet, Yeni Ekonomik Düzen, 3.Baskı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • KORAY, Meryem. ( 1995), Esneklik yada Emek Piyasalarının Küreselleşmesi, Petrol – İş Yıllığı,95 – 96, Yayın No: 44, İstanbul.
  • KRUGMAN, Paul. (2008), Bunalım Ekonomisinin Geri Dönüşü, (Çev.) Neşenu Domaniç, 5.Basım, Literatür Yayınları.
  • KUTAL, Gülten ve BÜYÜKULUSLU, Ali Rıza. (1996), Çokuluslu Şirketler ve İnsan Kaynağı Yönetimi, Der Yayınları, İstanbul.
  • LLOSA, Aluara Vanges. (2004), “ The Individualist Legacy in Latin America”, The Indipendent Rew, Vol.VII, No:3.
  • MURRAY,Robin. (1998), Fordizm ve Post Fordizm - Yeni Zamanlar, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • ONGAN, Nilgün Tunçcan. (2000), Ekonomik Krizin Emek Piyasalarına Etkileri, Birleşik Metal – İş Yayınları, No:16, İstanbul.
  • PAKSOY, Sadettin. (2000), Ekonomik Bütünleşmeler ve Avrupa Birliği, Şanlıurfa.
  • SAPANCALI, Faruk. (2003), Sosyal Dışlanma, 9 Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Yayınları, No: 9, İzmir. Centre, ANU Pub. Canbera, Australia.
  • SCHNEIDER,F. (2004), Size and Measurement of the Informel Economy in 110 Countries Around the World, Workshop of Australian Tax.
  • SÖNMEZ, Sinan. (1998), Dünya Ekonomisinde Dönüşüm, Sömürgecilikten Küreselleşmeye, İmge Kitabevi, Ankara.
  • ŞAYLAN, Gencay. (1995), Değişim, Küreselleşme ve Devletin Yeni İşlevi, İmge Kitabevi, Ankara.
  • ŞAYLAN, Gencay. (1996), Globalleşme Üzerine, Ulusal, Sayı:2,Ankara.
  • ŞENSES, Fikret. (2001), Küreselleşmenin Öteki Yüzü: Yoksulluk, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • TANYILMAZ, Kurtar. (2000), Kriz ve Post – Fordizm Teorileri: İstikrarlı Bir Kapitalizm Mümkün (mü) dür (?) – Karşılaştırmalı ve Eleştirel Bir Değerlendirme, İktisat Dergisi, Sayı: 403.
  • TEMİZ, Hasan Ejder. (2004), Küreselleşmenin Sosyal Boyutları ve Türkiye Açısından Etkileri, Genel – İŞ Matbaası, Ankara.
  • VANDENBROUKCKE, Frank. (1998), Globalisation Inquality and Social Democracy, Instittute for Public Policy Research, London.
  • WENT, Robert. (2001), Neo – Liberal İddialar, Radikal Cevaplar, (Çev.) Emrah Dinç, Yazın Yayıncılık, İstanbul.
  • World Bank. ( 2002), World Development Indicators, Washington D.C.
  • YALINPALA, Jale.(2002), “Küreselleşmenin Emek Piyasası ve İstihdam Üzerindeki Etkileri”, Küreselleşme, İktisadi Yöntemler ve Sosyopolitik Karşıtlıklar, Derleyen: Alkan Soyak, Om yayınevi, İstanbul.
APA UYANIK Y (2008). Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. , 209 - 224.
Chicago UYANIK Yücel Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. (2008): 209 - 224.
MLA UYANIK Yücel Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. , 2008, ss.209 - 224.
AMA UYANIK Y Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. . 2008; 209 - 224.
Vancouver UYANIK Y Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. . 2008; 209 - 224.
IEEE UYANIK Y "Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları." , ss.209 - 224, 2008.
ISNAD UYANIK, Yücel. "Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları". (2008), 209-224.
APA UYANIK Y (2008). Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 209 - 224.
Chicago UYANIK Yücel Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10, no.2 (2008): 209 - 224.
MLA UYANIK Yücel Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.10, no.2, 2008, ss.209 - 224.
AMA UYANIK Y Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008; 10(2): 209 - 224.
Vancouver UYANIK Y Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008; 10(2): 209 - 224.
IEEE UYANIK Y "Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları." Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10, ss.209 - 224, 2008.
ISNAD UYANIK, Yücel. "Neoliberal Küreselleşme Sürecinde İşgücü Piyasaları". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/2 (2008), 209-224.