Yıl: 2008 Cilt: 10 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 81 - 96 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz

Öz:
İşletmeler yoğun rekabet şartları altında sahip olduğu markalarının tüketici tarafından diğer markalardan farklı algılanmasını hedeflemektedir. Bu amaçla tüketici ilişkilerini yürütürken marka yönetimini ayrıca ele almak durumunda kalmaktadır. Özellikle marka farkındalığının yaratılmasıyla tüketicilerin beklentilerinin etkilenmesi söz konusu olabilmektedir. Özellikle pazarlama iletişimi süreci içinde, farklı iletişim olanaklarının varlığı markaya ilişkin yönetim sürecinin önemini arttırmaktadır. Bu doğrultuda çalışma, GSM sektöründe faaliyetlerini yürüten işletmelerin marka yönetimi sürecinde marka farkındalığı ve tüketici beklentileri arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır. Bir işletmeye ait markanın tüketici tarafından farkındalığı yüksek olması halinde, o markaya olan müşteri sadakatinin artması ve işletmenin pazardaki konumu rakiplerine göre daha avantajlı hale gelmesi beklenmektedir. Buna göre; GSM kullanıcılarının marka sadakati ile marka farkındalığı arasında doğrusal bir ilişki olduğu görülmektedir. Bir işletmenin marka farkındalığı yüksekse hatta akla gelen ilk marka olma özelliği varsa, o markaya olan sadakat artmakta ve işletmenin pazardaki konumu rakiplerine göre çok daha avantajlı olmaktadır. Bu doğrultuda farklı cinsiyet, yaş, gelir, meslek gruplarının GSM işletmelerinden beklentileri ve farkındalıkları araştırılmıştır. Buna göre; yaş, gelir, meslek, medeni durum gibi demografik özellikler tüketici beklentilerini etkilemektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim Malzeme Bilimleri, Tekstil İşletme Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans

Relations Between Brand Awareness and Perceived Quality (Expectation) in the Brand Information Process and an Empirical Analysis in the GSM Industry

Öz:
Firms under the intensive competitive conditions aim that their brands have perceived different from the others by consumer. For this purpose, firms when conducting relations with their consumer have to deal with brand management seperately. Especially, if brand awareness is created, consumers' expectations may have been affected. Existance of different communication facilities increases the importance of management proccess related with brand, especially in marketing communication proccess. This paper aims to reveal that differences between brand awareness and consumer expectations in the firms in which are run the GSM industry at brand management process. Increasing in the brand loyalty of consumer and becoming more advanced among its adversaries is expected, when brand awareness of consumer of a company gets higher. It is obvious that there is a linear relationship between brand loyalty and brand awareness of GSM users. If a company’s brand awareness level is high, and even if it has a property like to be the first brand in minds, brand loyalty will increase and the company’s position will gain competitive advantage in marketing. We examine that expectations and awareness in different groups of gender, age, income, and occupation. So gender, age, income, and occupation effect consumer expectations.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İletişim Malzeme Bilimleri, Tekstil İşletme Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AAKER, David A. (1996), Building Strong Brands, Free Press.
  • ALKİBAY, Sanem, (2002), Marka Değeri ve Profesyonel Spor Kulüplerinin Taraftar İlişkileri Yoluyla Marka Değeri Yaratmaları Üzerine Bir Araştırma, Ankara: Gazi Üniversitesi (Yayınlanmamış Profesörlük Tezi).
  • AR, Aybeniz A. (2004), Marka ve Marka Stratejileri, Detay Yayınları, Ankara.
  • CRIMMINS, J.C. (1992), Better Measurement and Management of Brand Value, Journal of Advertising Research, Vol.32, pp.11-19.
  • DERELİ, Türkay ve BAYKASOĞLU, Adil. (2007), Toplam Marka Yönetimi, Hayat Yayınları, Ankara.
  • FRANZEN, Giep. (2002), Reklamların Marka Değerine Etkisi, (Çev.) Fevzi Yalım, Kapital Medya, İstanbul.
  • HÖFER, Björn ve BOSCH, Volker. (2007), “Brand Equity Measurement With GFK Price Challenger”, Marketing and Consumer Research,
  • KELLER, K., L. (1993), Conceptualizing, Measuring, and Managing Customer-Based Brand Equity, Journal of Marketing,Vol.57, pp.1-22.
  • KELLER, K. (2003) Strategic Branding Management: Building, Measuring and Managing Brand Equity, N.J.:Pearson Education Inc.
  • LINDSTROM, Martin. (2005), Duyular ve Marka, (Çev.) Ümit Şensoy, Optimist Yayınları, İstanbul.
  • MACINNIS, D. J., SHAPİRO Stewart and MANI, G., (1999), Enhancing Brand Through Brand Symbols, Advanced in Consumer Research, Vol.26, pp. 601-614.
  • PARK, C. Whan, LAWSON, R. And MILBERG, Sandra. (1989), Memory Structure of Brand Names, Advances in Consumer Research, Vol.16, pp.726-731.
  • PRINGLE, Hamish ve GORDON, William. (2001), Marka Kültürü, (Çev.) Neşe Olcaytu, Scala Yayıncılık, İstanbul.
  • SLOOT, L.M. and VERHOEF, Peter C. (2008), “The Impact of Brand Delisting on Store Switching and Brand Switching Intention, Journal of Retailing, Vol.84(3), pp. 281-296.
  • VALKENBURG, P.M. ve BUJIZEN, M., (2005), Applied Developmental Psychology
  • VAZQUEZ, R., RIO Belen D. and IGLESIAS V. (2002), Consumer Based Brand Equity Development and Validation of a Measurement Instrument, Journal of Marketing Management, Vol.18, pp.27-48.
  • YÜKSEL, Ülkü ve MARMOD, A. Yüksel. (2005), Marka Yönetimi ve Marka Değerinin Ölçülmesi, Beta Yayınları, İstanbul.
APA AKTEPE C, BAŞ M (2008). Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. , 81 - 96.
Chicago AKTEPE CEMALETTİN,BAŞ Mehmet Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. (2008): 81 - 96.
MLA AKTEPE CEMALETTİN,BAŞ Mehmet Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. , 2008, ss.81 - 96.
AMA AKTEPE C,BAŞ M Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. . 2008; 81 - 96.
Vancouver AKTEPE C,BAŞ M Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. . 2008; 81 - 96.
IEEE AKTEPE C,BAŞ M "Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz." , ss.81 - 96, 2008.
ISNAD AKTEPE, CEMALETTİN - BAŞ, Mehmet. "Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz". (2008), 81-96.
APA AKTEPE C, BAŞ M (2008). Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1), 81 - 96.
Chicago AKTEPE CEMALETTİN,BAŞ Mehmet Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10, no.1 (2008): 81 - 96.
MLA AKTEPE CEMALETTİN,BAŞ Mehmet Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.10, no.1, 2008, ss.81 - 96.
AMA AKTEPE C,BAŞ M Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008; 10(1): 81 - 96.
Vancouver AKTEPE C,BAŞ M Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2008; 10(1): 81 - 96.
IEEE AKTEPE C,BAŞ M "Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz." Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10, ss.81 - 96, 2008.
ISNAD AKTEPE, CEMALETTİN - BAŞ, Mehmet. "Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi ve GSM Sektörüne Yönelik Bir Analiz". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/1 (2008), 81-96.