Yıl: 2008 Cilt: 29 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 297 - 312 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği

Öz:
İnsanlık tarihi kadar eski bir meslek olan hamallığın teknolojik ilerlemelere karşın varlığını koruduğu bilinmektedir. Geçmişte olduğu gibi zamanın koşullarına uygun değişikliklere uğramış hamallığın, kentleşme ve kentleşmenin doğurduğu göç ile kırsal kesimden gelen vasıfsız işçiler ve göçmenler tarafından öncelikle tercih edildiği görülmektedir. Öte taraftan hamallık mesleğinin sosyal prestij açısından çekici olmaması ve çalışma yaşamının “en alttakileri” olarak düşünülmeleri, toplumsal işleyişin ve işbölümünün belirli bir parçasını oluşturan bu kesimin yeterince fark edilmemesine neden olabilmektedir. Çalışma genel anlamda devletin kontrol ettiği, formel ekonominin dışında kalan işgücünün kendi hesabına faaliyetlerini ve istatistiklere yansımayan ya da tam olarak hesaplanamayan istihdamın görünümü irdelemektedir. Hamalın kim olduğu, hamallığın tercih edilme nedeni veya hamallığı üreten sosyo-ekonomik koşullar sosyolojik bir perspektifle ele alınmaktadır. Hamallığın bir meslek olarak hangi anlam ve anlamlara karşılık geldiği, hamal olarak çalışan işgücünün sosyo-ekonomik durumu, teknolojik ilerlemeler karşısında yaşadıkları sorunları Isparta örneklemi üzerinden ev taşıma ve yük boşaltma işlerinde çalışan hamallarla gerçekleştirilen alan çalışmasının sonuçlarına göre değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelime:

Kadınların Pap Smear Tarama Testini Yaptırmalarının Önündeki Engeller

Öz:
Kadın kanserlerinin görülme sıklığındaki artışgünümüzde bir halk sağlığı haline dönüşmüştür veönemli bir morbidite ve mortalite nedeni olarakkarşımıza çıkmaktadır. Jinekolojik kanserler içerisindeyer alan serviks kanseri taramalarla etkili bir şekildekontrol edilebilen bir kanser türüdür. Servikskanserinin premalign aşamada yakalanmasına,insidans ve mortalite oranlarının düşmesine olanaktanıyan Pap smear tarama testi, uygulanması kolayve maliyet etkin bir testtir. Pap smear testininfarkında olunduğu ve benimsendiği toplumlardaserviks kanseri insidansının önemli ölçüde azaldığıbelirlenmiştir. Pap smear testini yaptırmamak servikskanserinin önlenmesinin önündeki en büyükengeldir. Bir kadın hayatında hiç Pap smear taramasıyaptırmamışsa serviks kanserine yakalanma riski %1oranında artmaktadır. Yetersiz eğitim ve farkındalık,kültürel problemler, ekonomik nedenler, servikskanseri ve jinekolojik muayene hakkındaki yanlışalgı, psikososyal ve demografik özelliklere bağlınedenler kadınların Pap smear testine yaklaşımınıolumsuz yönde etkilemektedir. Buna bağlı olarakkadınlar, Pap smear tarama testini ya hiçyaptırmamakta ya da tarama sıklıklarınıaksatmaktadırlar. Bu derleme kadınların Pap smeartestini yaptırmalarının önündeki engelleri ortayakoyma amacıyla yapılmıştır
Anahtar Kelime:

Obstacles Preventing Women from Having Pap Smear Screening Test

Öz:
Today, the increase in the incidence rate of female cancers has become a public health problem and is an important cause of morbidity and mortality. Cervical cancer, which is among the gynecological cancers, is a type of cancer that can be effectively controlled by screening. The Pap smear screening test, which enables cervical cancer to be diagnosed in the premalignant stage and incidence and mortality rates of cervical cancer to decrease, is easy to perform and cost-effective test. It was found that the incidence of cervical cancer has decreased significantly in the communities, where the Pap smear test is known and adopted. Not having a Pap smear test is the biggest obstacle to the prevention of cervical cancer. If a woman has never had a Pap smear in her life, the risk of getting cervical cancer increases by 1%. Inadequate education and awareness, cultural problems, economic reasons, misperception about cervical cancer and gynecological examination, psychosocial and demographic characteristics negatively affect women’s attitude towards Pap smear test. Accordingly, women never have a Pap smear screening test or they do not adhere to recommended screening intervals. This review was carried out to reveal the obstacles preventing women from having a Pap smear test.
Anahtar Kelime:

Porters And Portage As Formal And Informal Labour: Isparta Example

Öz:
: It is known that portage, an occupation as old as human history, remains to be a traditional profession despite technological developments. It is observed that today this occupation has undergone changes in accordance with the conditions of the time, and has become an occupation preferred by unqualified workers and immigrants who migrate to big cities from rural areas as a consequence of urbanization. On the other hand, since portage is unattractive in terms of social prestige and porters are considered to be at the “very bottom” in the hierarchal chain of work life; this community of workers, which constitute a certain part of social mechanism and division of labour, are not recognized enough in the social order. On the overall, this study aims to discuss the activities of the labour force outside the formal economy controlled by the government, and introduce an overview of the employment that is not reflected or completely taken into account in the statistics. The identity of porters, the reasons of why portage is preferred as an occupation, or the socio-economical conditions that create portage as an occupation are analysed from a sociological perspective. The meaning or meanings that correspond to portage as an occupation, the socio-economical situation of the labour force working as porters, and the problems they experience in the face of technological developments are evaluated over the example of Isparta and in accordance with the results obtained from the field study conducted with porters who work in head-end business and discharge.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Kolutek R, Avcı İA. Eğitim ve Evde İzlemin, Evli Kadınların Meme ve Serviks Kanseri İle İlgili Bilgi Düzeylerine ve Uygulamalarına Etkisi. J Breast Health 2015;11:155-62.
  • 2. Ayhan A. (Ed.) Jinekolojik Onkoloji. 1. Baskı. Ankara: Güneş Tıp Kitabevleri;2013. s.25
  • Akay, Ali (2001). “Kapitalizm ve Marjinallik” Dışarıda Kalanlar, Bırakılanlar, (içinde), Haz. Nabi Avcı vd., Bağlam Yayınları, İstanbul.
  • 3. Demirel G, Gölbaşı Z. Kadın Sağlığı Taramasında Güncel Durum. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2015;4(4):638-59.
  • Akgeyik Tekin vd. (2004). İstanbul’da Enformel Sektör, İşportacılar, Eminönü İlçesinde Bir Alan Araştırması, Erguvan Yayınları. İstanbul.
  • 4. Okumuş H, Çiçek Ö, Tokat MA. Jinekolojik Onkoloji Hemşireliğinde Güncel Durum. KASHED 2015;2(2):1- 12.
  • Algan, Neşe (2004). “Türkiye’de Kayıtdışı Sektör: Boyutları, Etkileri Ve Kayıtdışı Sektörü Küçültme Konusunda Öneriler”, Türkiye İşveren Sendikaları Dergisi, Ağustos.
  • 5. Human Papillomavirus and Related Diseases Report. HPV INFORMATION CENTRE. Erişim Tarihi: 21.07.2018, http://www.hpvcentre.net/statistics/reports/XWX.pdf
  • Altuntaş, Betül (2008). ‘Erformel Bir Emek Biçimi Olarak Sokak Toplayıcılığı: Ankara Örneğinde Sektöre ve Çalışanlarına İlişkin Bir Bilgi ve Deneyim Paylaşımı”, Toplum ve Bilim, Sayı:112, s. 31-59.
  • 6. Öztürker C, Sönmez G. Endometrium ve Serviks Kanserlerinde Görüntüleme. Trd Sem 2015;3:1-11.
  • Castells, Manuel (1996). The Rise of the Network Society, Oxfords:Blackwell Publishers.
  • 7. GLOBOCAN 2012. World Health Organization. Erişim Tarihi: 01.07.16 http://globocan.iarc.fr/old/bar_pop.asp?selection=20 1792&title=Turkey&sex=2&statistic=0&window=1& grid=1&info=1&color1=5&color1e=&color2=4&colo r2e=&orientation=1&submit=%C2%A0Execute
  • Çamuroğlu, Reha (2005). Bir Anlık Gecikme, Everest Yayınları, İstanbul.
  • 8. Pınar G, Topuz Ş, An Ş, Doğan N, Kaya N, Algıer L. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine Başvuran Kadınların HPV Aşısı ve Serviks Kanseri ile İlgili Bilgi Düzeyleri. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 2010;1:11-8.
  • Çiçek, Nevzat (2008). Dünyanın Yükü Onların Sırtında, http://gersoyder.org/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=27, (21.07.2008).
  • 9. Ozan YD, Ertem M. Diyarbakır’da Farklı Meslek Gruplarında Serviks Kanseri Tarama Sıklığı ve Bilgi Düzeyi; 2007. Türk Aile Hek Derg 2011;15(4):147- 52.
  • Demirtaş, Nurettin (2008). Hamallar da Sendikalı Olabilecek, http://www.haberler.com/hamallar-da-sendikali-olabilecek-haberi/ (17.07.2008).
  • 10.Papapetrou I, Charalambous G, Sissouras A, Jelastopulu E. Cervical Cancer Screening in the Municipality of Nicosia, Cyprus –Coverage and Association with Socioeconomic Determinants. Austin J Public Health Epidemiol 2016;3(1):1-6.
  • Doğru, Bülent (2007). “Gurbet Ellerinde Türkiye’de”, Aksiyon Haftalık Haber Dergisi, Yıl: 13, Sayı: 682, s.17-21.
  • 11.Sönmez Y, Nayir T, Köse S, Gökçe B, Kişioğlu AN. Bir Sağlık Ocağı Bölgesinde 20 Yaş ve Üzeri Kadınların Meme ve Serviks Kanseri Erken Tanısına İlişkin Davranışları. S.D.Ü Tıp Fak. Derg. 2012;19(4):124-30.
  • Erkut, Meriç (2008). Çocuklara Okul Kıyafeti ve Kırtasiye Yardımı, http://www.trakyanethaber.com, (17.07.2008).
  • 12.Enerly E, Bonde J, Schee K, Pedersen H, Lönnberg S, Nygard M. Self-Sampling for Human Papillomavirus Testing among Non-Attenders Increases Attendance to the Norwegian Cervical Cancer Screening Programme. PLoS ONE 2016;11(4):1-14.
  • Erler, Mehmet Yavuz (2000). “Mizah Dergileri Işığında 1870–1875 Tarihleri Arasında İstanbul’da Kara Taşımacılığı”, Tarih ve Toplum, Cilt 34, Sayı 204, s. 35-36.
  • 13.Güvenç G, Akyüz A, Yenen MC. Effectiveness of Nursing Interventions to Increase Pap Smear Test Screening. Res Nurs Health 2013;36(2):146–57.
  • Fielding, N., Thomas, H. (2001). “Qualitative Interviewing”, Researching Social Life, ed. Nigel Gilbert, London: Sage Publications, p.123-144.
  • 14.Aydoğdu SGM, Özsoy Ü. Serviks Kanseri ve HPV. Androl Bul 2018;20:25-9.
  • Gönç Şavran,Temmuz (2008). “Enformel Hizmet Sektöründe Çalışan Yoksulların Cinsiyet Farklılaşmaları”, Karaburun Bilim Kongresi Bildirileri, 5-7 Eylül, Karaburun-İzmir.
  • 15.Nazlıcan E, Akbaba M, Koyuncu H, Savaş N, Karaca B. Hatay İli Kisecik Bölgesinde 35–40 Yaş Arası Kadınlarda Serviks Kanseri Taraması. TAF Prev Med Bull 2010;9(5):471-4.
  • Grint, Keith (1998), Çalışma Sosyolojisi, Çev. Veysel Bozkurt, Alfa Yayınları, İstanbul.
  • 16.Işık O, Çelik M, Keten HS, Dalgacı AF, Yıldırım F. Kadın Doktorların Pap Smear Testi Konusunda Bilgi, Tutum veDavranışlarının Belirlenmesi. Cukurova Med J 2016;41(2):291-8.
  • Gülay Toksöz, Şerife T. Özşuca (2002). “Enformel Sektörde İstihdamın ve İşgücünün Özellikleri”, İktisat Dergisi, Sayı: 430, http://acikarsiv.ankara.edu.tr/fulltext/339.htm, (18.07.2008).
  • 17.Ersöz Ş, Reis A, Baki N. Trabzon İlinde Servikal Tarama Programı. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi 2010;7(1):35-9.
  • Günay, Baki (2008). “Eski Dönem Hamallar”, http://www.netpano.com, (27.07.2008).
  • 18.Türkiye Kanser Kontrol Programı. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı. Erişim Tarihi: 28.09.2019 https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/kanserdb/yayinlar/raporlar/Ulusal_Kanser_Kontrol_Plani_201 3_2018.pdf
  • Hamal Maddesi (1988). Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara. s.603.
  • 19.Kaya C, Üstü Y, Özyörük E, Aydemir Ö, Şimşek Ç, Şahin AD. Sağlık Çalışanlarının Kanser Taramaları Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. Ankara Med J 2017;1:73-83.
  • Hamal Yönergesi (2005). Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, http://www.tcdd.gov.tr/genel/mevzuat.htm, (17.07.2008).
  • 20.Açıkgöz A, Çehreli R, Ellidokuz H. Kadınların Kanser Konusunda Bilgi ve Tutumları ile Erken Tanı Yöntemlerine Yönelik Davranışları. DEÜ Tıp Fakültesi Dergisi 2011;25(3):145-54.
  • Hughes, Everett C. (1996). “Meslekler”, Çev. Zafer Cirhinlioğlu, Meslekler ve Sosyoloji, Gündoğan Yayınları, Ankara.
  • 21.Ceylan Y, Yıldırım G, Aslan H, Gül A, Gedikbaşı A. (Ed.) Williams Jinekoloji. 1. Baskı. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri;2010. s.647.
  • İçduygu, Ahmet (2004), Türkiye’de Kaçak Göç, Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.
  • 22.Goodman A, Nour N. Cervical Cancer Screening: The Complex Interplay of Medical Infrastructure, Society, and Culture. Oncologist 2014;19:315-7.
  • Kalaycıoğlu, S., Rittersberger-T. ve Çelik, K. (2008). “Değişen İşçilik ve Sendika”, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt:25, Sayı:1, s.75-102.
  • 23.Comprehensive Cervical Cancer Control A Guide to Essential Practice. World Health Organization. Erişim Tarihi: 22.10.15 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/ 144785/1/9789241548953_eng.pdf?ua=1
  • Keskin, Bedrettin (2007). ‘Küreselleşme Sürecinde Göç Akışlarının Kavşak Yeri: Eminönü’ TMMOB İstanbul Kent Sempozyumu Bildirileri, 13-15 Eylül, İstanbul.
  • 24.Jia Y, Li S, Yang R, Zhou H, Xiang Q, Hu T, Zhang Q, Chen Z, Ma D, Feng L. Knowledge about Cervical Cancer and Barriers of Screening Program among Women in Wufeng County, a High-Incidence Region of Cervical Cancer in China. PLoS ONE 2013;8(7):1-7.
  • Marshall, Gordon (1999). Sosyoloji Sözlüğü, Çev. Osman Akınhay-Derya Kömürcü, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.
  • 25.Burger EA, Kim JJ. The Value of Improving Failures within a Cervical Cancer Screening Program: An Example from Norway. Int J Cancer 2014;135(8):1931-9.
  • Meslek Maddesi (1988). Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara. s.1012. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (2007), Türler İtibariyle Türkiye Genelinde Kooperatif Ve Birlik Sayıları, http://www.stb.gov.tr/webedit/gozlem.aspx?sayfaNo=1205, (21.07.2008).
  • 26.Daryani S, Shojaeezadeh D, Batebi A, Charati JY, Naghibi A. The effect of education based on a health belief model in women’s practice with regard to the Pap smear test. Journal of Cancer Policy 2016;8:51-6.
  • Sezer, Kıymet (2008). Maden Ocağında 74, Torna Tezgahında 144 Kadın Var, http://www.stargazete.com/ekonomi/maden-ocaginda-74-torna-tezgahinda-144-kadin-var-106544.htm (08.06.2008).
  • 27.Dehdari T, Hassani L, Shojaeizadeh D, Hajizadeh E, Nedjat S, Abedini M. Predictors of Iranian Women’s Intention to First Papanicolaou Test Practice: An Application of Protection Motivation Theory. Indian Journal of Cancer 2016;53(1):50-3.
  • Şenay Gökbayrak (2003). Enformel Sektöre Yönelik Sosyal Koruma Modelleri, Mülkiye Dergisi, Cilt: XXVII, Sayı:239, s. 231-254.
  • 28.Sudenga SL, Rositch AF, Otieno WA, Smith JS. Brief Report: Knowledge, Attitudes, Practices and Perceived Risk of Cervical Cancer Among Kenyan Women. Int J Gynecol Cancer 2013;23(5):895–9.
  • Tavakolian, Bahram Mehdi (1974). Economic and Cultural Factors in the Migration of Hamallar to Ankara, Turkey, Unpublished Ph.D. Thesis, University of California, Los Angeles.
  • 29.Ashtarian H, Mirzabeigi E, Mahmoodi E, Khezeli M. Knowledge About Cervical Cancer and Pap Smear and The Factors Influencing The Pap Test Screening Among Women. Int J Community Based Nurs Midwifery 2017;5(2):188-95.
  • United Nations (2008), Non-Observed Economy in National Accounts, Survey of Country Practices, New York.
  • 30.Aydoğdu NG, Bahar Z. Yoksul Kadınlarda Sağlık İnanç Modeli Ve Sağlığı Geliştirme Modeli KullanımınınMeme Ve Serviks Kanseri Erken Tanı Davranışlarındaki Değişime Etkisi. DEUHYO ED 2011;4(1):34-40.
  • 31.Korkmazer B, Kılınçarslan MG, Sarıgül B, Şahin EM. Araştırma Görevlisi Hekimlerin Kanser Tarama Hakkındaki Tutum ve Davranışları. Troia Med J 2019;1(2):73-9.
  • 32.Sönmez CI, Dinçer D, Küçükdağ HN, Başer DA, Benli AR. Periyodik Sağlık Muayenesi Hakkında Hastaların Bilgi, Tutum ve Davranışları. Journal of Anatolian Medical Research 2018;3(1):11-22.
  • 33.Ulutaş Y, Ünal F. (Ed.) Birinci Basamakta Toplum Tabanlı Kanser Taramaları Sempozyumu. 1. Basım. Ankara: Türk Tabipleri Birliği Yayınları;2019
  • 34.Şen S, Başar F. Kütahya Bölgesinde Yaşayan Kadınların Pap Smear Testi Konusundaki Farkındalıkları. STED 2019;28(1):28-36.
  • 35.Friedman AM, Hemler JR, Rossetti E, Clemow LP, Ferrante JM. Obese Women’s Barriers to Mammography and Pap Smear: The Possible Role of Personality. Obesity (Silver Spring) 2012;20(8):1611- 7.
  • 36.Gözüm S, Çapık C. Sağlık Davranışlarının Geliştirilmesinde Bir Rehber: Sağlık İnanç Modeli. DEUHYO ED 2014;7(3):230-7.
  • 37.Gökgöz N, Aktaş D. Kadınların Serviks Kanseri ve Pap Smear Testi Yaptırma Durumlarına Yönelik Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik E-Dergisi 2015;3(2):11-23.
  • 38.Uluocak T, Bekar M. Kadın Sağlık Çalışanlarının Servikal Kansere İlişkin Bilgi ve Tutumlarının Belirlenmesi. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 2012;(2):50-7.
  • 39.Üstün C, Koçak İ. (Ed.) Obstetrik ve Jinekolojinin Temelleri. 4. Baskı. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri;2009. s.447
  • 40.Arabacı Z, Özsoy S. The Pap-Smear Test Experience of Women in Turkey: A Qualitative Study. Asian Pacific J Cancer 2012;13(11):5687-90.
  • 41.Şimşekoğlu N, Mayda AS. Bir Üniversite Hastanesinde Görevli Hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Sağlık Kaygısı Düzeyleri. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2016;(1):19-29.
  • 42.Aksakal OS. Jinekolojik Muayenenin PsikososyalMedikal Yönü. T Klin Jinekol Obst 2001;11:62-7.
  • 43.Bekar M, Güler G, Doğaner G, Yılmaz M, Güler N, Güler H, Kocataş S. Akademisyenlerin Serviks Kanseri Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 2011;4:102-9.
  • 44.Bal MD. Kadınların Pap Smear Yaptırma Durumlarının Sağlık İnanç Modeli Ölçeği ile Değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2014;4(3):133-8.
  • 45.Altay B, Kefeli B. Jinekolojik Muayeneye Gelen Kadınların Anksiyete Düzeyi ve Etkileyen Bazı Faktörler. DEUHYO ED 2012;5(4):134-41.
  • 46.Gümüş AB, Çam O. Kadınların Serviks Kanseri İçin Erken Tanı Tutumları ile Benlik Saygısı, Beden Algısı ve Umutsuzluk Düzeyleri Arasındaki İlişkiler. NOBEL MEDICUS 21 2011;7(3):46-52.
  • 47.Del Carmen MG, Avila-Wallace M. Effect of HealthCare Disparities on Screening. Clin Obstet Gynecol 2013;56(1):65-75.
  • 48.Ma GX, Wang MQ, Ma XS, Shive SE, Tan Y. Toubbeh JI. Pathways of cervical cancer screening among Chinese women. Int J Womens Health 2013;5:351–9.
  • 49.Çiçek N, Akyürek C, Çelik Ç, Haberal A. (Ed.) Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi 2. Cilt. 3. Baskı. Ankara: Atlas Kitapçılık;2012. s.1290
  • 50.Documėt PI, Bear TM, Flatt JD, Trauth J, Macia L, Ricci EM. The Association of Social Support and Socioeconomic Status with Breast and Cervical Cancer Screening. Health Educ Behav 2015;42(1):55–64.
  • 51.Demirhindi H, Nazlıcan E, Akbaba M. Cervical Cancer Screening in Turkey: A Community-based Experience After 60 Years of Pap Smear Usage. Asian Pacific J Cancer Prev 2012;13(12):6497-500.
  • 52.Üner S, Balcılar M, Ergüder T (Ed.) Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırması: Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri Prevalansı 2017 (STEPS). 1. Baskı. Ankara: Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi;2018. 53.Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü. Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2017. Ankara: Kuban Matbaacılık Yayıncılık;2018
  • 54.Öztürk Y, Gürsoy E. Kadınların Pap Smear Testine ve Serviks Kanserine Yönelik Farkındalıkları ve Testi Yaptırmama Nedenlerinin Değerlendirilmesi. Uluslararası Hakemli Kadın Hastalıkları ve Anne Çocuk Sağlığı Dergisi 2018;14:1-21.
  • 55.Pehlivanoğlu EFÖ, Sarı HB, Balcıoğlu H, Ünlüoğlu İ. Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran Kadın Hastaların Human Papilloma Virüs Aşılaması ve Serviks Kanseri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. Ortadogu Tıp Derg 2019;11(4):456-60.
  • 56.Eke RN, Sezik HA, Özen M. Serviks Kanseri; Kadın Hekimler Yeterince Farkında Mı? Tepecik Eğit. ve Araşt. Hast. Dergisi 2016;26(1):53-7.
  • 57.Duman NB, Koçak DY, Albayrak SA, Topuz Ş, Yılmazel G. Kırk Yaş Üstü Kadınların Meme ve Serviks Kanseri Taramalarına Yönelik Bilgi ve Uygulamaları. G.O.P. Taksim E.A.H. JAREN 2015;1(1):30-8.
  • 58.Kızılırmak A, Kocaöz S. Bir Üniversitedeki Kadınların Serviks Kanseri ve Pap Smear Testine İlişkin Sağlık İnançlarını Etkileyen Faktörler. STED 2018;27(3):165- 175.
  • 59.Gürel SA, Gürel H, Topçuoğlu A. Jinekolojik Muayene İçin Başvuran Kadınlarda Papyayma Yapılma Oranı ve Etkenlerinin İncelenmesi. Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst 2009;19(2):62-6.
  • 60.Wong Y, Chinna K, Mariapun J, Shuib R. Correlates between risk perceptions of cervical cancer and screening practice. Preventive Medicine 2013;57:24- 6.
  • 61.Görkem Ü, Arslan E, Toğrul C, Efetürk T, Güngör T. Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu Farkındalığı Açısından Kimler Hedef Kitle Olmalıdır? Anket Çalışması. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 2015;3:93-8.
  • 62.Eroğlu K, Koç G. Jinekolojik Kanser Kontrolü ve Hemşirelik. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi 2014;77- 90.
APA KOLUKIRIK S, ÖZTÜRK Y, OĞUZ N, gürsoy e (2008). Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. , 297 - 312.
Chicago KOLUKIRIK SUAT,ÖZTÜRK YASEMİN,OĞUZ Nuran,gürsoy elif Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. (2008): 297 - 312.
MLA KOLUKIRIK SUAT,ÖZTÜRK YASEMİN,OĞUZ Nuran,gürsoy elif Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. , 2008, ss.297 - 312.
AMA KOLUKIRIK S,ÖZTÜRK Y,OĞUZ N,gürsoy e Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. . 2008; 297 - 312.
Vancouver KOLUKIRIK S,ÖZTÜRK Y,OĞUZ N,gürsoy e Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. . 2008; 297 - 312.
IEEE KOLUKIRIK S,ÖZTÜRK Y,OĞUZ N,gürsoy e "Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği." , ss.297 - 312, 2008.
ISNAD KOLUKIRIK, SUAT vd. "Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği". (2008), 297-312.
APA KOLUKIRIK S, ÖZTÜRK Y, OĞUZ N, gürsoy e (2008). Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 29(1), 297 - 312.
Chicago KOLUKIRIK SUAT,ÖZTÜRK YASEMİN,OĞUZ Nuran,gürsoy elif Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 29, no.1 (2008): 297 - 312.
MLA KOLUKIRIK SUAT,ÖZTÜRK YASEMİN,OĞUZ Nuran,gürsoy elif Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.29, no.1, 2008, ss.297 - 312.
AMA KOLUKIRIK S,ÖZTÜRK Y,OĞUZ N,gürsoy e Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2008; 29(1): 297 - 312.
Vancouver KOLUKIRIK S,ÖZTÜRK Y,OĞUZ N,gürsoy e Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2008; 29(1): 297 - 312.
IEEE KOLUKIRIK S,ÖZTÜRK Y,OĞUZ N,gürsoy e "Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği." Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 29, ss.297 - 312, 2008.
ISNAD KOLUKIRIK, SUAT vd. "Formel ve Enformel Emek Biçimi Olarak Hamallık ve Hamallar: Isparta Örneği". Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 29/1 (2008), 297-312.