Yıl: 2009 Cilt: 43 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 141 - 145 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu

Öz:
Bruselloz, vücuttaki tüm organ ve sistemleri tutabilen ve ülkemizde endemik olarak görülen zoonotik bir enfeksiyondur. Belirti ve bulgularının birçok hastalığı taklit etmesi, yanlış tanı konulmasına ve morbiditede artışa neden olur. Bu raporda, endokardit, sakroileit, piyelonefrit ve tiroidit komplikasyonlarını içeren çoklu sistem.tutulumlu bir bruselloz olgusu sunulmaktadır. Otuz iki yaşındaki kadın hastanın farklı merkezlerde takip edildiği dönemde Brucella enfeksiyonu akla getirilmediğinden, tanısında 12 ay kadar bir gecikme olmuştur. Kliniğimize, ateş, baş ağrısı, sırt ve bel ağrısı, gece terlemeleri, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma gibi özgül olmayan yakınmalar ile başvuran hastada taze süt ve süt ürünleri tüketme öyküsü mevcuttur. Olguya bruselloz tanısı, standart tüp aglutinasyon testinin pozitif olması (1/1280) ve kan kültüründe Brucella spp. üremesi ile; sakroileit tanısı, sağ kalça eklem hareketlerinde ağrı, FABER testinde aynı eklemde ağrı ve kısıtlılık ve pozitif radyolojik bulgular ile; endokardit tanısı ekokardiyografide vejetasyon, fizik muayenede yeni saptanan üfürüm, biyokimyasal bulgular (eritrosit sedimentasyon hızı ve C-reaktif protein yüksekliği) ile; piyelonefrit tanısı ultrasonografi, biyokimyasal ve idrar bulguları (hematüri, proteinüri, piyüri) ile; subakut tiroidit tanısı ise serbest TB ve T4 değerlerinde yükselme, TSH düzeyinde azalma ve tiroid otoantikorlarının (anti-TG, anti-TPO) pozitif saptanması ile konulmuştur. Tedaviye rifampisin (1 x 600 mg/gün) ve doksisiklin (2 x 100 mg/gün) kombinasyonu ile başlanmış, endokardit tanısı kesinleştikten sonra trimetoprim sülfametoksazol (3 x 960 mg/gün) ve streptomisin (1 x 1 g/gün) eklenmiştir. Kapak replasmanı planlanmış ançak hasta operasyonu kabul etmediğinden, streptomisin 21 gün diğer antibiyotikleri 6 ay sürdürülerek tedavide konservatif kalınmıştır. Tedavi sonunda tam bir iyileşme sağlanmıştır. Brucella enfeksiyonuna bağlı sakroileit sık görülen bir komplikasyon olmasına rağmen, tiroidit, endokardit ve piyelonefrit nadir görülen komplikasyonlardır. Endokardit komplikasyonunun da dahil olduğu çoklu organ tutulumu ile seyreden bruselloz olgularında, agresif antibiyotik tedavisi ile kür sağlanabilir. Brusellozun endemik olduğu bölgelerde, açıklanmayan ateşi olan olgularda ayrıntılı incelemeye geçilmeden önce bruselloz öncelikle akla getirilmelidir.
Anahtar Kelime: Erişkin Endokardit, bakteriyel Piyelonefrit Sakroiliyak eklem Artrit, enfeksiyöz Bruselloz Tiroidit, süpüratif Anti-enfektif ajanlar Tanı, ayırıcı

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Mikrobiyoloji Hematoloji Enfeksiyon Hastalıkları

A case of brucellosis complicated with endocarditis, pyelonephritis, sacroileitis and thyroiditis

Öz:
Brucellosis which is a endemic in Turkey, is a systemic infection which can affect any organ or system in the body. Since signs and symptoms of brucellosis resemble many other diseases, misdiagnosis and related increase in morbidity rate, are common. In this report, a case of brucellosis complicated with endocarditis, pyelonephritis, sacroileitis and thyroiditis, was presented. The case was a 32-years-old female patient in whom the diagnosis of brucellosis was delayed by 12 months since it was not taken into consideration during the clinical follow-up of the patient in various clinical centers. The patient was admitted to our center with the complaints of fever, headache, back pain, night sweats, fatigue, loss of appetite, weight loss, dysuria and polyuria. The patient had a history of consumption of raw milk and dairy products. Positive Brucella tube agglutination test (1/1280) and isolation of Brucella spp. in blood cultures led to the diagnosis of brucellosis. Sacroileitis was diagnosed upon pain on right hip joint movements, pain and restriction at the same joint in FABER test. The detection of vegetation during echocardiography, cardiac murmur during physical examination and the determination of increased ESR and CRP levels led to the diagnosis of endocarditis. Abdominal ultrasonography and urinalysis results (hematuria, proteinuria and pyuria) revealed pyelonephritis and increased free T3 and T4, decreased TSH and positive anti-thyroid autoantibodies (anti-TG, anti-TPO) revealed thyroiditis. Treatment was started with combination of rifampisin (1 x 600 mg/day) and doxycycline (2 x 100 mg/day). After the diagnosis of endocarditis, trimethoprim-sulfamethoxazole (3 x 960 mg/day) and streptomycin (1 x 1 g/day) were added to the treatment. Valve replacement surgery was planned, however, the patient didn't accept surgical intervention and antimicrobial treatment continued with streptomycin for 21 days and other antibiotics for six months. The patient exhibited significant improvement after the medical treatment. Although sacroileitis is a frequent complication of brucellosis, endocarditis, thyroiditis and pyelonephritis are among the rare complications. In cases of brucellosis with multiorgan involvement including endocarditis, successful results may be achieved by aggressive antimicrobial treatment. In endemic areas, brucellosis should always be taken into consideration in patients with fever of unknown origin and multisystem involvement.
Anahtar Kelime: Arthritis, Infectious Brucellosis Thyroiditis, Suppurative Anti-Infective Agents Diagnosis, Differential Adult Endocarditis, Bacterial Pyelonephritis Sacroiliac Joint

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Mikrobiyoloji Hematoloji Enfeksiyon Hastalıkları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Olgu Sunumu Erişim Türü: Bibliyografik
  • 1. Young EJ. Brucella species, pp: 2669-73. In: Mandell CL, Bennett JE, Dolin R (eds), Mandell, Douglas and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 2005, 6th ed. Churchill Livingstone, Philadelphia.
  • 2. Fernandez-Guerrero ML. Zoonotic endocarditis. Infect Dis Clin North Am 1993; 7: 135-52.
  • 3. Reguera JM, Alarcon A, Miralles F, Pachon J, Juarez C, Colmenero JD. Brucella endocarditis: clinical, diagnostic, and therapeutic approach. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2003; 22: 647-50.
  • 4. Von Graevenitz A, Colla F. Thyroiditis due to Brucella melitensis - report of two cases. Infection 1990; 18: 1 79-80.
  • 5. Vermiglio F, Stassi G, Finocchiaro MD, Trimarchi F. Thyroiditis due to Brucella melitensis. J Endocrinol Invest 1995; 18: 308-10.
  • 6. Sırmatel F, Akarsu E. Case report: a brucellosis case with subacute thyroiditis. Mikrobiyol Bul 2004; 38:149- 53.
  • 7. Valtonen W, Ruutu P, Varis K, Ranki M, Malkamaki M, Makela PH. Serological evidence for the role of bacterial infections in the pathogenesis of thyroid diseases. Acta Med Scand 1986; 219: 105-11.
  • 8. Tomer Y, Davies TF. Infection, thyroid disease, and autoimmunity. Endocr Rev 1993; 14: 107-20.
APA Acar A, TURHAN V, Diktaş H, ÖNCÜL O, ÇAVUŞLU Ş (2009). Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. , 141 - 145.
Chicago Acar Ali,TURHAN Vedat,Diktaş Hüsrev,ÖNCÜL Oral,ÇAVUŞLU Şaban Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. (2009): 141 - 145.
MLA Acar Ali,TURHAN Vedat,Diktaş Hüsrev,ÖNCÜL Oral,ÇAVUŞLU Şaban Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. , 2009, ss.141 - 145.
AMA Acar A,TURHAN V,Diktaş H,ÖNCÜL O,ÇAVUŞLU Ş Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. . 2009; 141 - 145.
Vancouver Acar A,TURHAN V,Diktaş H,ÖNCÜL O,ÇAVUŞLU Ş Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. . 2009; 141 - 145.
IEEE Acar A,TURHAN V,Diktaş H,ÖNCÜL O,ÇAVUŞLU Ş "Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu." , ss.141 - 145, 2009.
ISNAD Acar, Ali vd. "Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu". (2009), 141-145.
APA Acar A, TURHAN V, Diktaş H, ÖNCÜL O, ÇAVUŞLU Ş (2009). Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni, 43(1), 141 - 145.
Chicago Acar Ali,TURHAN Vedat,Diktaş Hüsrev,ÖNCÜL Oral,ÇAVUŞLU Şaban Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni 43, no.1 (2009): 141 - 145.
MLA Acar Ali,TURHAN Vedat,Diktaş Hüsrev,ÖNCÜL Oral,ÇAVUŞLU Şaban Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni, vol.43, no.1, 2009, ss.141 - 145.
AMA Acar A,TURHAN V,Diktaş H,ÖNCÜL O,ÇAVUŞLU Ş Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni. 2009; 43(1): 141 - 145.
Vancouver Acar A,TURHAN V,Diktaş H,ÖNCÜL O,ÇAVUŞLU Ş Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni. 2009; 43(1): 141 - 145.
IEEE Acar A,TURHAN V,Diktaş H,ÖNCÜL O,ÇAVUŞLU Ş "Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu." Mikrobiyoloji Bülteni, 43, ss.141 - 145, 2009.
ISNAD Acar, Ali vd. "Endokardit, piyelonefrit, sakroileit ve troidit komplikasyonları gelişen bir bruselloz olgusu". Mikrobiyoloji Bülteni 43/1 (2009), 141-145.