Yıl: 2006 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 97 - 120 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma

Öz:
Stres, günlük konuşmalarda sıkça kullanılan bir kavram haline gelmiştir. Her yaştan, her meslekten kişiyi etkileyen stresin olumsuz sonuçları, her geçen gün kendini biraz daha fazla hissettirmektedir. Sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan yaşanan hareketlilik; buna ilave olarak iş yaşamında artan rekabet ve teknolojinin yaygın kullanımı stres konusunda yapılan araştırmaların sayısını arttırmaktadır. İş yaşamında hemen hemen her meslek grubundan kişiler, stresle baş etmek zorundadır. Ancak, bu meslek grupları içerisinde bazı meslek gruplarının daha çok stresle bir arada olduğu bilinen bir gerçektir. Polislik mesleği de gerek çalışma koşulları gerekse de örgütsel yapısı itibariyle stresin en fazla yaşandığı mesleklerden birini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, trafik polislerinin stres kaynaklarını ve stres sonuçlarını ölçmektir. Bu amaçla yapılan araştırmada amirlerle olan ilişkiler, ücret yetersizliği, uzun çalışma saatleri gibi örgüt yapısından ve işin niteliğinden kaynaklanan faktörlerin polislerde stres yarattığı ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada ayrıca polislerin, stresin daha çok psikolojik sonuçlarına maruz kaldığı saptanmıştır. Elde edilen bu sonuçlara paralel olarak bir takım çözümlerin önerilmesi ve etkin stres yönetiminin sağlanması bu çalışmanın kapsamında ele alınmaktadır.
Anahtar Kelime: sosyoekonomik faktörler demografik özellikler stres kaynakları anket psikolojik sorunlar beden sağlığı trafik polisi stres yönetimi polis davranışları kaygı iş stresi örgütsel adalet çalışma koşulları

Konular: İş Davranış Bilimleri

Occupational Stress Sources and It's Consequences Among Traffic Police Officers: A Research Study at Eskişehir Traffic Police Training Center

Öz:
Stress has become a concept rather frequently used in daily conversations. The negative results of stress, which are affected individuals from every age or every occupation, are increasingly more experienced. The mobility caused by socio-economic and socio-cultural factors; besides increasing competition and the widespread usage of technology in working life increase the number of researches concerning stress. In working life, individuals almost in each occupation group have to deal with stress. However, some of these groups' living with much more stress has a fact known by everybody. Whether working conditions or organizational structure are the cause of the job of policemen' being the most stressful one. The aim of this study is to measure the sources and the results of stress. The results of this research have showed us that the organizational structure like relationships with chiefs, inadequate salary, long working hours and the quality of job are the sources of stress. Also in this research, the fact that policemen have suffered from the psychological result of stress, has been determined. According to these results, suggesting solutions and providing the effective management of stress have also examined in the context of this study.
Anahtar Kelime: anxiety job stress organizational justice working conditions socioeconomic factors demographic characteristics stress sources questionnaire psychological problems physical health traffic police stress management police behaviors

Konular: İş Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Ay, Savaş, (2005), "Polisimiz Strese Kelepçeli", (www.arsiv.sa-bah.com.tr/2005/01/20/gunl01.html. erişim tarihi 03.05.2005)
  • Birkök, Cüneyt, (2004), "Poliste Çatışma ve Stres Yönetimi", Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, ISSN: 1303-5134,( www.insanbilimleri.com.. erişim tarihi 08.04.2004)
  • Burke, Ronald, (1998), "Work and Non-Work Stressors and Well-Being Among Police Officers: The Role of Coping", Anxiety, Stress &Coping, Vol:l, Issued, ss.345-363.
  • Fusuilier, Marcelline and Daniel Ganster, (1987), '^Effects of Social Support, Role Stress and Locus of Control", Journal of Management, Vol:13, Issue:3, ss.517-528.
  • Kırel, Çiğdem, (1993), "Örgütsel Stres Yönetimi", Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.l 1, S. 1-2, ss. 159-173.
  • Kul, Mehmet, (2005), "Polisler", Aytül Kasapoğlu (Ed.) Değişen Toplumsal Yapıda Karakter, , Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • Laudersweileer, Dwyer and Deborah L.Dwyer, (2000), "Profiling Those Impact by Organizational Stressors At the Macro, Intermediate, Micro Levels of Several Police Agencies", Justice Professionals, Vol:12, Issue:4, ss.443-470.
  • Lester, David, (1982), "Perceived Stress in Police Officers and Belief in Locus of Control", The Journal of General Psychology, Vol:107, ss.157-159.
  • Lumb, Richard and Ronald Breazeale, (2002), "Police Officer, Attitudes and Community Policing Implementation", Policing&Society, Vol:13^ Issue: 1, ss.91-107.
  • Taştan, Seçil, (2002), "Stres ve Stres Yönetimi", (http://www.insankaynakla-ri.gokceada.com/stres.html. erişim tarihi: 14.05.2004)
  • People Management, (2003), "Police Praise New Stress Management", People Management, Vol:9, Issue: 13, ss.l.
  • malatyaemniyet.gov.tr (2004), "Polis ve Stres," (http://www.malatyaemni-yet.gov.tr/stress/01 ana.asp, erişim tarihi: 14.05.2004)
  • Şencan, Hüner, "Polis ve Stres", (http://www.hunersencan.com/PO-LIS%20VE%20STRES .doc. erişim tarihi: 05.01.2006)
APA KIREL A, CENGİZ A (2006). Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. , 97 - 120.
Chicago KIREL AYSE ÇIGDEM,CENGİZ AYTÜL AYŞE Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. (2006): 97 - 120.
MLA KIREL AYSE ÇIGDEM,CENGİZ AYTÜL AYŞE Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. , 2006, ss.97 - 120.
AMA KIREL A,CENGİZ A Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. . 2006; 97 - 120.
Vancouver KIREL A,CENGİZ A Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. . 2006; 97 - 120.
IEEE KIREL A,CENGİZ A "Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma." , ss.97 - 120, 2006.
ISNAD KIREL, AYSE ÇIGDEM - CENGİZ, AYTÜL AYŞE. "Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma". (2006), 97-120.
APA KIREL A, CENGİZ A (2006). Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. Polis Bilimleri Dergisi, 8(2), 97 - 120.
Chicago KIREL AYSE ÇIGDEM,CENGİZ AYTÜL AYŞE Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. Polis Bilimleri Dergisi 8, no.2 (2006): 97 - 120.
MLA KIREL AYSE ÇIGDEM,CENGİZ AYTÜL AYŞE Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. Polis Bilimleri Dergisi, vol.8, no.2, 2006, ss.97 - 120.
AMA KIREL A,CENGİZ A Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. Polis Bilimleri Dergisi. 2006; 8(2): 97 - 120.
Vancouver KIREL A,CENGİZ A Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma. Polis Bilimleri Dergisi. 2006; 8(2): 97 - 120.
IEEE KIREL A,CENGİZ A "Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma." Polis Bilimleri Dergisi, 8, ss.97 - 120, 2006.
ISNAD KIREL, AYSE ÇIGDEM - CENGİZ, AYTÜL AYŞE. "Trafik Polisleri Arasında Mesleksel Stresin Kaynakları ve Sonuçları: Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezinde Bir Araştırma". Polis Bilimleri Dergisi 8/2 (2006), 97-120.