Yıl: 2008 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 173 - 189 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma

Öz:
Son yıllarda yapılan iş tatmini araştırmalarının sayısında artış gözlense de eğitimin temel taşları olan öğretmenlerin işlerinden aldıkları tatmin düzeylerini belirleyen araştırmaların sayısı çok fazla değildir. Çalışmanın temel inceleme alanı İstanbul ili dahilinde kamu ve özel ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin iş tatmin düzeylerinin ölçülmesi, elde edilen bu düzeylerin ve alt düzeylerin karşılaştırılması, farklılar varsa nedenlerinin ortaya koyulması ve alt düzeylerin istatistiki olarak ele alınmasıdır.
Anahtar Kelime:

-

Öz:
Even though it has been observed that the number of researches relating to job satisfaction made recently has increased, the number of researches which determine the satisfaction level that the teachers who are the milestones of education feel for their work is very few. The main survey field of the work can be summarized as measuring of the job satisfaction level of the teachers who work at public and private elementary schools within Istanbul, comparing the levels obtained and presenting the reasons if any, also statistically analyzing the minor factors of job satisfaction concept.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ardıç, Kadir ve Baş, Türker. (2002) “The Impact of Age on The Job Satisfaction of Turkish Academicans”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(3), ss. 89-102.
  • Bakan, İsmail ve Büyükbeşe, Tuba. (2004) “Örgütsel İletişim ile İş Tatmini Unsurları Arasındaki İlişkiler: Akademik Örgütler İçin Bir Alan Araştırması”. Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Sayı 7. s.6
  • Barutçugil, İsmet. (2004) “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi”, Kariyer Yayıncılık, İletişim, Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. 1. Baskı.
  • Davis, Keith. (1981) “Human Behavior at Work” (Sixth Edition), New Delhi: TATA McGraw-Hill Publishing Company Ltd.
  • De Cenzo, David A ve Robbins Stephen P. , “Human Resource Management,” 5. Ed, (John Wiley & Sons, 1996).
  • Erdoğan, İlhan. (1994) “İşletmelerde Davranış”, 4. Baskı, İstanbul: Beta Yayınları.
  • İncir, Gülten. (1990) “Çalışanların İş Doyumu Üzerine Bir Araştırma”, MPM Yayınları: 401.
  • Karadal, Himmet. (1999), “Yönetici Yaşam Biçimleri İle Yöneticinin Etkinliği Ve İş Tatmini Arasındaki İlişki: Bazı Sektörlerde Bir Araştırma” Adana Çukurova Üniversitesi Matbaa Yayıncılık.
  • Keser, Aşkın. (2006) Çalışma Yaşamında Motivasyon, İstanbul, Alfa Akademi Basım Yayın.
  • Luthans, F. (1995) Organizational Behavior. 7th Edition, McGraw-Hill, Literatür Kitabevi, İstanbul.
  • Morgenstern, Julia. (2004) “İş Hayatında Verimlilik ve Tatmin: İkisi Bir Arada”. Birinci Basım.Optimist Yayınları. Yayın No:34 (2006). Çeviren: Özlem Tüzel Akal.
  • Özarslan, Gülşen. (2002) “Çalışan Kişiliği ile iş tatmini ve performans etkinliği üzerine bir sağlık kurumunda araştırma”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yayınlanmamış yüksek lisans tezi. ss.64-98
  • Telman, Nursel. ve Ünsal, Pınar. (2004) Çalışan Memnuniyeti, İstanbul: Epsilon Yayıncılık Hizmetleri, Tic. San. Ltd. Şti. 1. Baskı.
  • Ulusoy, Tülin (1993), “İşletmelerde İş Tatmini ve Karşılaştırmalı Bir Uygulama Araştırması”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yayınlanmamış doktora tezi.
  • Weiss, David J., Davis, Rene V., Lofquist, Lloyd H. ve England, George.W. (1967) “Manual for the Minnesota Satisfaction Questionnaire”, Work Adjustment Project Industrial Relations Center, University of Minessota.
APA ÇITAK M, KOLDERE AKIN Y, ÜNSAR S, ERGİN G (2008). İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. , 173 - 189.
Chicago ÇITAK Mustafa Anıl,KOLDERE AKIN YASEMİN,ÜNSAR Sinan,ERGİN Gözde İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. (2008): 173 - 189.
MLA ÇITAK Mustafa Anıl,KOLDERE AKIN YASEMİN,ÜNSAR Sinan,ERGİN Gözde İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. , 2008, ss.173 - 189.
AMA ÇITAK M,KOLDERE AKIN Y,ÜNSAR S,ERGİN G İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. . 2008; 173 - 189.
Vancouver ÇITAK M,KOLDERE AKIN Y,ÜNSAR S,ERGİN G İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. . 2008; 173 - 189.
IEEE ÇITAK M,KOLDERE AKIN Y,ÜNSAR S,ERGİN G "İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma." , ss.173 - 189, 2008.
ISNAD ÇITAK, Mustafa Anıl vd. "İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma". (2008), 173-189.
APA ÇITAK M, KOLDERE AKIN Y, ÜNSAR S, ERGİN G (2008). İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 173 - 189.
Chicago ÇITAK Mustafa Anıl,KOLDERE AKIN YASEMİN,ÜNSAR Sinan,ERGİN Gözde İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no.2 (2008): 173 - 189.
MLA ÇITAK Mustafa Anıl,KOLDERE AKIN YASEMİN,ÜNSAR Sinan,ERGİN Gözde İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.10, no.2, 2008, ss.173 - 189.
AMA ÇITAK M,KOLDERE AKIN Y,ÜNSAR S,ERGİN G İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2008; 10(2): 173 - 189.
Vancouver ÇITAK M,KOLDERE AKIN Y,ÜNSAR S,ERGİN G İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2008; 10(2): 173 - 189.
IEEE ÇITAK M,KOLDERE AKIN Y,ÜNSAR S,ERGİN G "İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma." Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10, ss.173 - 189, 2008.
ISNAD ÇITAK, Mustafa Anıl vd. "İstanbul İlinde Görev Yapan Kamu ve Özel İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatmin Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma". Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/2 (2008), 173-189.