Yıl: 2009 Cilt: 24 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 61 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi

Öz:
Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yetiştirilen 57 baş Karayaka erkek tokludan kesim öncesi alınmış 6 farklı morfolojik özellik (X kümesi – canlı ağırlık, göğüs çevresi, göğüs derinliği, vücut uzunluğu, but çevresi ve cidago yüksekliği) ile 5 farklı karkas özelliği (Y kümesi – sıcak karkas, baş, deri, but ve kol ağırlıkları) arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla kanonik korelasyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen 5 farklı kanonik değişen çiftleri arasında hesaplanan kanonik korelasyon katsayılarından (KKK) ilk üçü (0.955, 0.704, 0.482) önemli bulunmuştur (P<0.05). Ayrıca, tokluların kesim öncesi alınan morfolojik özellikleri için oluşturulan kanonik değişkenlerin açıklayıcı gücüne en fazla katkı sağlayan özellikler sırayla canlı ağırlık ve göğüs çevresi iken, kesim sonrası alınan özellikler için oluşturulan kanonik değişkenlerin açıklayıcı gücüne en fazla katkı sağlayan özellikler sırasıyla sıcak karkas ve baş ağırlığıdır. Bu çalışmanın sonuçları, Karayaka toklu besiciliğinde birim hayvandan sağlanan karkas verimi arttırmak için kesim öncesi dönemdeki canlı ağırlık ve göğüs çevresi ölçümlerinden yararlanılması gerektiğini göstermiştir.
Anahtar Kelime: koyun ırkları karkas özellikleri hayvan kesimi kanonik korelasyon Karayaka kestirim morfolojik özellikler

Konular: Biyoloji

Canonical correlation analysis for estimation of relationships between some traits measured at pre- and- post slaughtering periods in Karayaka hoggets

Öz:
In this study, canonical correlation analysis was applied to estimate the relationship between six different morphologic traits (X set &#8211; live weight, chest girth, chest depth, body length, leg circumference and height at withers) measured at Pre-Slaughtering period and five different carcass traits (Y set &#8211; the weights of hot carcass, head, skin, leg and arm) measured from 57 hoggets of Karayaka, at Research and Application Farm of Agriculture Faculty, at Ondokuz Mayis University. First three of estimated five different canonical correlation coefficients (CCC) between the pairs of canonical variables were found significant (0.955, 0.704, 0.482, P<0.05). The results obtained from canonical correlation analysis indicated that live weight and chest girth had largest contribution for the explanatory capacity of canonical variables estimated from the morphologic traits of the hoggets at the pre-slaughtering period when compared with other body measurements, while hot carcass and head weights had largest contribution for the explanatory capacity of canonical variables estimated from the carcass traits at the post-slaughtering period when compared with other carcass traits. The results of this study showed that live weight and chest girth measured at pre-slaughtering period should be used with the aim of increasing carcass yield per animal in Karayaka Hoggets fattening.
Anahtar Kelime: estimation morphological properties sheep breeds carcass characteristics slaughter canonical correlation Karayaka

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇANKAYA S, altop a, OLFAZ M, ERENER G (2009). Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. , 61 - 66.
Chicago ÇANKAYA Soner,altop aydin,OLFAZ MUSTAFA,ERENER Guray Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. (2009): 61 - 66.
MLA ÇANKAYA Soner,altop aydin,OLFAZ MUSTAFA,ERENER Guray Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. , 2009, ss.61 - 66.
AMA ÇANKAYA S,altop a,OLFAZ M,ERENER G Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. . 2009; 61 - 66.
Vancouver ÇANKAYA S,altop a,OLFAZ M,ERENER G Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. . 2009; 61 - 66.
IEEE ÇANKAYA S,altop a,OLFAZ M,ERENER G "Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi." , ss.61 - 66, 2009.
ISNAD ÇANKAYA, Soner vd. "Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi". (2009), 61-66.
APA ÇANKAYA S, altop a, OLFAZ M, ERENER G (2009). Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(1), 61 - 66.
Chicago ÇANKAYA Soner,altop aydin,OLFAZ MUSTAFA,ERENER Guray Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24, no.1 (2009): 61 - 66.
MLA ÇANKAYA Soner,altop aydin,OLFAZ MUSTAFA,ERENER Guray Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol.24, no.1, 2009, ss.61 - 66.
AMA ÇANKAYA S,altop a,OLFAZ M,ERENER G Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2009; 24(1): 61 - 66.
Vancouver ÇANKAYA S,altop a,OLFAZ M,ERENER G Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi. 2009; 24(1): 61 - 66.
IEEE ÇANKAYA S,altop a,OLFAZ M,ERENER G "Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi." Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24, ss.61 - 66, 2009.
ISNAD ÇANKAYA, Soner vd. "Karayaka toklularında kesim öncesi ve kesim sonrası ölçülen bazı özellikler arasındaki ilişkinin tahmini için kanonik korelasyon analizi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24/1 (2009), 61-66.