COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI

Yıl: 2006 Cilt: 0 Sayı: 14 Sayfa Aralığı: 61 - 80 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI

Öz:
İlk ve ortaöğretim coğrafya derslerinin en önemli amaçlarından birisi beceri geliştirmedir. Son yıllarda Türkiye’nin de içinde bulunduğu pek çok ülkenin programında da görülebileceği üzere, coğrafyanın diğer bilimlerden ayrı, kendine özgü olarak öğrencilerde geliştirmek istediği bir takım beceriler vardır. Bunlar içinde en önemlilerinden biri “Coğrafi Sorgulama Becerisi”dir. Bu beceri kısaca, yeryüzündeki olay ve nesnelerin coğrafya biliminin bakış açısına göre ele alınması şeklinde tarif edilebilir. Öğrencilerin kısaca merak duygusunu ön plana çıkararak, etraflarındaki coğrafi olay ve nesneler ile ilgilenmeleri ve bunlar hakkında coğrafi soru sormaları ve bu soruların cevaplarını sistemli olarak araştırmalarını konu edinen coğrafi sorgulamanın bir alışkanlık haline getirilmesi, öğrencilere sadece ilk ve ortaöğretimde değil, üniversite eğitim süreci ve sonrasında da büyük faydalar sağlayacaktır. Bu alışkanlığın sağlanması sırasında öğrenciler, bir yandan çeşitli problemlere kalıcı çözüm yolları geliştirirken diğer yandan da bilgi kaynaklarına ulaşma, veri toplama ve analiz etmede gerekli araç-gereç ve teknolojileri kullanma, bireysel ve toplu çalışma, fikir yürütme, yeni bilgiler üretme ve sonuç çıkarma gibi becerilerini de geliştirmiş olurlar. Bu çalışmada öncelikle bir sistem dahilinde coğrafi sorgulama ve aşamaları, sonrasında da bunun coğrafya derslerinde uygulanışı ile ilgili örnekler üzerinde durulacaktır.
Anahtar Kelime: coğrafya eğitimi sorgulayıcı öğrenme becerileri

Konular: Tarih Eğitim, Eğitim Araştırmaları Coğrafya Sanat

The Development and the Usage of Geographic Inquiry Skill in Geography Education

Öz:
Skill development is one of the most important purposes of geography courses in primary and secondary education. As it can be seen on the curriculum of many countries including Turkey, geography is separated from other sciences by having some distinctive skills to be developed by students in recent years. One of the most important ones of this kind is “Geographic Inquiry Skill”. This skill can be defined as dealing with the events and objects in the world from the point of view of geography science. The geographic inquiry skill makes students curious about geographic events and objects in their environment and encourages them to ask geographic questions and seek their answers systematically. Turning geographic inquiry skill into a habit will provide students with many advantages not only in primary and secondary education but during and after higher education too. By using this habit, students will acquire many invaluable skills such as finding source of information, using required equipments and technology for collecting and analyzing data, studying individually and in groups, putting forward ideas, producing new information and drawing a conclusion while they develop permanent solutions to various problems. This study therefore is aimed to give some detailed information about what geographic inquiry is and how it can be used systematically on geography courses by focusing on some samples.
Anahtar Kelime: geography education inquiry learning skills

Konular: Tarih Eğitim, Eğitim Araştırmaları Coğrafya Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • BIDDLE, D. (1999), Geography in Schools, Australian Geographer, Vol. 30, No. 1, pp. 75-92
  • CONOLLY, G.K.,(1996), Learning about society and environment: the role of geographical education in New South Wales’, Geographical Education 9, pp. 18-25.
  • DAHLGREN, M., and OBERG, G., (2001), Questioning to learn and learning to question: structure and function of problem-based learning scenarios in environmental science education, Higher Education, 41(3), pp. 263–282.
  • DEMİRCİ, A., (2004), "İlk ve Ortaöğretim Coğrafya Eğitimi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri: Fiziki Coğrafya (Deprem ve Volkanlar) Konusu ile İlgili CBS Tabanlı Örnek Bir Ders Uygulaması", 3. Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri Bildiriler Kitabı, s. 171-182 İstanbul, Türkiye,
  • DEMİRCİ, A., (2006), "Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Türkiye’deki Yeni Coğrafya Dersi Öğretim Programına Göre Coğrafya Derslerinde Uygulanabilirliği”, 4. CBS Bilişim Günleri Bildiriler Kitabı, s. 241-248 İstanbul, Türkiye.
  • DOĞANAY, H., (1993). Coğrafya’ya Giriş; Metotlar, İlkeler ve Terminoloji, Gazi Büro Kitabevi, Ankara.
  • GEOGRAPHY EDUCATION STANDARDS PROJECT (GESP), (1994), Geography for life: National Geography Standards 1994, National Geographic Research and Exploration, Washington, DC.
  • GERSMEHL, P., (2005), Teaching Geography, The Guilford Press, New York.
  • HAGGETT, P., (1990), The Geographer's Art, Elasil Blackwell Ltd.,
  • HERON, R. L., HATHAWAY, J. T., (2000), An International Perspective on Developing Skills through Geography Programmes for Employability and Life: Narratives from New Zealand and the United States, Journal of Geography in Higher Education, Vol. 24, No. 2, 2000, pp. 271–276.
  • JONES, S. (2000), Is it looking or seeing? The use of visual resources in geography teaching, Geography, 85(3), pp. 252–261.
  • KING, H., (2001), Editorial: Case studies in problem-based learning from geography, earth and environmental sciences, Planet, Special Issue 2, pp. 3–4.
  • KLEIN, P.A. (1995), Using inquiry to enhance the learning and appreciation of geography, Journal of Geography 94 (2), 358–67.
  • MALONE, L., PALMER, A. M., VOIGT, C. L., (2003), Mapping Our World; GIS lessons for Educators, ESRI Press, USA.
  • MEB, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB), (2005), Coğrafya Dersi Öğretim Programı, Ankara.
  • NAKAYAMA, S., WADA, F. and THE HIROSHIMA GEOGRAPHIC ALLIANCE, (1992), Geographic education in Japan: a new perspective for the 21st century, in Hill, A.D. (ed.) International perspectives on geographic education, Center for Geographic Education, Department of Geography, University of Colorado, pp. 83±7.
  • NATIONAL CURRICULUM ONLINE, (2006), http://www.nc.uk.net/webdav/harmonise?Page/@id=6004&Subject/@id=3449, 11 Ekim 2006.
  • ROSE, G., (2000), Practising photography: an archive, a study, some photographs and a researcher, Journal of Historical Geography, 26(4), pp. 555–571.
  • SCHWARTZ, J.M., (1996),. The geography lesson: photographs and the construction of imaginative geographies, Journal of Historical Geography, 22, pp. 16–45.
  • STOLTMAN, J. & WARDLEY, S., (1997), Geographic education in the United States: a decade of change, Geographical Education 10, pp. 15± 21.
APA DEMİRCİ A (2006). COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. , 61 - 80.
Chicago DEMİRCİ ALİ COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. (2006): 61 - 80.
MLA DEMİRCİ ALİ COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. , 2006, ss.61 - 80.
AMA DEMİRCİ A COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. . 2006; 61 - 80.
Vancouver DEMİRCİ A COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. . 2006; 61 - 80.
IEEE DEMİRCİ A "COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI." , ss.61 - 80, 2006.
ISNAD DEMİRCİ, ALİ. "COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI". (2006), 61-80.
APA DEMİRCİ A (2006). COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, 0(14), 61 - 80.
Chicago DEMİRCİ ALİ COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ 0, no.14 (2006): 61 - 80.
MLA DEMİRCİ ALİ COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, vol.0, no.14, 2006, ss.61 - 80.
AMA DEMİRCİ A COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ. 2006; 0(14): 61 - 80.
Vancouver DEMİRCİ A COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI. MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ. 2006; 0(14): 61 - 80.
IEEE DEMİRCİ A "COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI." MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, 0, ss.61 - 80, 2006.
ISNAD DEMİRCİ, ALİ. "COĞRAFYA ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ SORGULAMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANIMI". MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ 14 (2006), 61-80.