Yıl: 2009 Cilt: 5 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 95 - 104 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Kitle iletişim araçlarında şiddetin sunumu günümüzde tartışılan konulardan birisidir. Medyada şiddet içeren haber olaylarına her gün rastlamak olanaklıdır. Bunlar gözle görülür, örtük olmayan şiddet olaylarıdır. Bunun yanı sıra bir de izleyicilerin farkında olmadığı, örtük olarak sunulan şiddet vardır. Özellikle reklamlardan dizilere kadar birçok yayında kadına yönelik şiddet örtük olarak sunulmaktadır. Böylece şiddet sıradanlaştırılmakta ve kadına yönelik şiddet normal bir davranış olarak sunulmaktadır. Bu çalışmada da Türkiye’de ulusal kanallarda yayınlanan ve izlenme oranları yüksek dizilerde kadına yönelik şiddetin nasıl gündeme geldiği araştırılmıştır. Çünkü araştırmalar dizilerin en yaygın olarak tüketilen popüler kurmaca ürünler olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla izleyicilerin bu dizilerdeki karakterlerle özdeşleşmeleri ve onlar arasında rol modeller bulmaları dizileri daha da önemli kılmaktadır. Yapılan araştırmada da şiddetin dizilerde nasıl gündeme geldiğini tartışabilmek için içerik çözümlemesi yöntemi ile seçilen dizilerdeki sahneler çözümlenmiştir.
Anahtar Kelime: kitle iletişim araçları fiziksel şiddet televizyon dizileri kadınlar televizyon programları cinsel şiddet psikolojik şiddet şiddet sosyal şiddet

Konular: İletişim

A Research on Violence Against Women on TV Serials

Öz:
The presentation of violence in mass media has currently been one of the controversial topics. It’s quite probable to come across some news events involving violence in media every day. These are visible occurrences of violence which are not implicit. Furthermore, there is also the violence presented implicitly of which the audience is not aware. Violence against women is presented implicitly in many broadcasts including especially the commercials and serials. Thus, violence is turned into something commonplace and violence against women is presented as a normal treatment. This research deals with how violence against women has come up in the serials broadcasted on national channels with high ratings. Because research findings indicate that serials are the most commonly consumed popular fiction productions. Accordingly, the fact that the viewers tend to identify themselves with the characters in the film and find role models among them makes the serials more noteworthy. In this research, the scenes in the films were analyzed with content analysis method to be able to discuss how violence has come up in serials.
Anahtar Kelime: violence social violence mass media physical violence television series women television programs sexual violence psychological violence

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arın C (1998) Kadına Yönelik Şiddet, 75. Yılda Kadınlar ve Erkekler, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Batı U (2007) Kelebek Etkisi: Televizyonun Aile İçi Şiddet Oluşumundaki Etkisini Sorgulamak, Kadın Çalışmaları Derg., 2 (4), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları, İstanbul.
  • Büker S ve Kıran A (1999) Reklamlarda Kadına Yönelik Şiddet, Alan Yayıncılık, İstanbul.
  • Dökmen Z Y (2004) Toplumsal Cinsiyet, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
  • Gökçe B (1992) Toplumsal Bilimlerde Araştırma, Savaş Yayınları, Ankara.
  • Gökçe O (2006) İçerik Analizi Kuramsal ve Pratik Bilgiler, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Köknel Ö (1996) Bireysel ve Toplumsal Şiddet, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul.
  • Mor Çatı Kollektifi (1996) Evdeki Terör Kadına Yönelik Şiddet, Mor Çatı Yayınları, İstanbul.
  • Özgüven İ E (2001) Ailede İletişim ve Yaşam, PDREM Yayınları, Ankara.
  • Segal L (1992) Ağır Çekim, V. Ersoy (çev), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Uluslararası Af Örgütü Türkiye (2004) Türkiye: Aile İçi Şiddete Karşı Mücadelede Kadınlar Raporu, 2 Haziran 2004. http://www.amnesty. org.tr/yeni/index.php?view=article& catid=70 &id = 305&option=com_content
APA ÜNLÜ S, BAYRAM N, ULUYAĞCI C, BAYÇU UZOĞLU S (2009). Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. , 95 - 104.
Chicago ÜNLÜ Sezen,BAYRAM NAZLI,ULUYAĞCI Canan,BAYÇU UZOĞLU Sevil Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. (2009): 95 - 104.
MLA ÜNLÜ Sezen,BAYRAM NAZLI,ULUYAĞCI Canan,BAYÇU UZOĞLU Sevil Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. , 2009, ss.95 - 104.
AMA ÜNLÜ S,BAYRAM N,ULUYAĞCI C,BAYÇU UZOĞLU S Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. . 2009; 95 - 104.
Vancouver ÜNLÜ S,BAYRAM N,ULUYAĞCI C,BAYÇU UZOĞLU S Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. . 2009; 95 - 104.
IEEE ÜNLÜ S,BAYRAM N,ULUYAĞCI C,BAYÇU UZOĞLU S "Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma." , ss.95 - 104, 2009.
ISNAD ÜNLÜ, Sezen vd. "Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma". (2009), 95-104.
APA ÜNLÜ S, BAYRAM N, ULUYAĞCI C, BAYÇU UZOĞLU S (2009). Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. Selçuk İletişim, 5(4), 95 - 104.
Chicago ÜNLÜ Sezen,BAYRAM NAZLI,ULUYAĞCI Canan,BAYÇU UZOĞLU Sevil Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. Selçuk İletişim 5, no.4 (2009): 95 - 104.
MLA ÜNLÜ Sezen,BAYRAM NAZLI,ULUYAĞCI Canan,BAYÇU UZOĞLU Sevil Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. Selçuk İletişim, vol.5, no.4, 2009, ss.95 - 104.
AMA ÜNLÜ S,BAYRAM N,ULUYAĞCI C,BAYÇU UZOĞLU S Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. Selçuk İletişim. 2009; 5(4): 95 - 104.
Vancouver ÜNLÜ S,BAYRAM N,ULUYAĞCI C,BAYÇU UZOĞLU S Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. Selçuk İletişim. 2009; 5(4): 95 - 104.
IEEE ÜNLÜ S,BAYRAM N,ULUYAĞCI C,BAYÇU UZOĞLU S "Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma." Selçuk İletişim, 5, ss.95 - 104, 2009.
ISNAD ÜNLÜ, Sezen vd. "Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma". Selçuk İletişim 5/4 (2009), 95-104.