Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi

Yıl: 2009 Cilt: 38 Sayı: 182 Sayfa Aralığı: 8 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi

Öz:
Araştırmada, okul öncesi eğitimi öğretmen ve yöneticilerinin iş doyumu, kişisel özellik ve mesleki yeterlik algılarının değerlendirilmesi amaçlanmış-tır. Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı anaokulları ve ilköğretim okulları bünyesindeki anasmıflarmda görev yapan 65 öğretmen, 21 usta öğretici ve 56 yönetici örneklem grubunu oluşturmuştur. Veri toplamada araştırmacı tarafından geliştirilen ve Öğretmen Formu ve Yönetici Formundan oluşan, beşli likert tipi dereceleme ölçeği şeklindeki anket kullanılmıştır. Verilerin analizi bilgisayar ortamında S.P.S.S 13.0 programıyla yapılmıştır. Yüzde, ortalama ve standart sapma hesaplanmış; değişkenler arası farklılıkları belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İstatistik çalışmalarında 0,05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır. Okul öncesi öğretmen/usta öğreticilerin öğrenim düzeyi ile iş doyumu arasında anlamlı bir farklılık gözlenmiş, dört yıllık fakülte mezunu öğretmenlerin iş doyumunun daha az öğrenim görenlere oranla düşük olduğu bulunmuştur (P<0,05). Okul öncesi öğretmen/usta öğreticilerin kişisel özellik ve mesleki yeterlik algıları yöneticilerin kişisel özellik ve mesleki yeterlik algılarından daha olumlu bulunmuştur.
Anahtar Kelime: ana okulu iş tatmini karabük mesleki yeterlik algısı okul öncesi eğitim ilk öğretim kişisel özellikler okul öncesi öğretmenleri pre-school directors

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Spor Bilimleri

The Appraisement of Preschool Education Teachers and Directors Perceptions of Labor Satisfaction, Personal Characteristics and Professional Qualification

Öz:
In this study, it was purposed to appraisement of preschool teachers and directors perceptions of labor satisfaction, personel characteristic and professional qualifications. 65 preschool teachers, 21 skilled-instructives and 56 directors were taken as a sample that have been work in kindergartens and primary education schools in Karabük. The Teacher Form and Director Form were used to collect of data that prepared sort of five degree questionnaires and improved by investigator. Analysis of data were taken with S.P.S.S 13.0 in computer. In the analysis of data beside percentage, frequency, mean, standart deviation, one-way analysis of variances (ANOVA) was used. In statistical procedures, meaningfulness was researched in a level 0,05. The difference between priority of servise with labor satisfaction of preschool teachers/skilled instructives was found meaningful (P<0,05). İt was seen that if education level of preschool teachers increases, their labor satisfactions decreases. It was found that the preschool teachers/skilled instructives perceptions personel characteristic and professional qualifications more positive from directors.
Anahtar Kelime: preschool education primary education personal characteristics preschool teachers okul öncesi yöneticileri kindergarten job satisfaction karabuk perception of professional qualifications

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Spor Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKDAĞ, Bülent. (2002). "Eğitim Örgütlerinde Yönetim Süreçlerine Katılma", Öğretmen Dünyası, S.267, ss.21.
  • ARSLAN, Zeynep. (2006). Öğretmenlerde Dindarlık, Değerler ve İş Doyumu Üzerine Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
  • ATAKLI, Aylanur.(1999). Öğretmenlerde Stres ve İş Memnuniyeti, Çağdaş Eğitim, Temmuz-Ağustos, 256, 7-13.
  • AYTEKİN UYSAL, Aylin.(2007). Öğretmenlerde Gözlenen Duygusal Yaşantı Orüntülerinin ve Duygusal İşçiliğin Mesleki İş Doyumu Üzerine Etkisi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Muğla.
  • AZAR, Ali, HENDEN, Rıfkı.(2002). Alan Dışından Sınıf Öğretmeni Olarak Atanan Öğretmenlerin Mesleki Hazıroluş, İş Doyumu Ve Karşılaştıkları Sorunlar, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi, (EARGED Yayınlanmamış Araştırma Projesi Raporu), Zonguldak.
  • BAYRAK ERDÖNMEZ, Aysun.(2004). Okulöncesi Eğitimi Öğretmenlerinin İş Doyumları İle Benlik Tasarımları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • BLUMBERG, Arthur. (1980). Supervision and Teachers: A Private Cold War, 2nd Ed.:Berkeley, McCutchan Publishing. California:USA.
  • ÇAKIR İLHAN, Ayşe.(2004). "21. Yüzyılda Öğretmen Yeterlikleri", Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, S.5 (58), ss.55-57.
  • DAVİS, Keith(1988). İşletmelerde İnsan Davranışı, 2.Basım., Çev: Kemal Tosun v.d., İ.Ü. Yayın no: 3028, İstanbul.
  • DONNELLY, Jim. (1992). School Management Handbook, Ed.Ted Wragg.
  • ERDOĞAN, İrfan. (2000). Okul Yönetimi ve Öğretim Liderliği, Sistem Yay.İstanbul.
  • FETİHİ, Leyla. (2000). "Okulöncesi Eğitimde Yönetici-Öğretmen İlişkisi", Boğaziçi Üniversitesi Dergisi, S.17, ss.57-68.
  • GENÇTÜRK, Aycan.(2008). İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Öz-Yeterlik Algıları ve İş Doyumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi, http://sbe.karael-mas.edu.tr/mezunlarimiz.asp?isl=tez&no=121,19 Ekim2008, saat 20:30.
  • GÜÇLÜ, Nezahat.(2003). "Okulda Temel Yönetsel Süreçlere İlişkin Performansın. Öğrenciler Tarafından Değerlendirilmesi"', Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, S.7(3), ss.185-204.
  • GÜNGÖR, Hassan Ferhat. (2001). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Liderlik Yeterlik Standartlarına İlişkin Eğitimcilerin Görüşleri, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
  • GÜRKAN, Tanju, T.DUMAN, S.GÜNEYSU, H.İ.YALIN, S.OLKUN, F.BIKMAZ,K.ÖZTÜRK, A.ÇAKIROĞLU, B.TOPÇU ve Y.Z.GÜLDERE.(2004). "Öğretmen Yeterliği Taslağında Yer Alan Yeterlik Alanları", Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, S.5 (58), ss.27-39.
  • HİLDEBRAND, Verna. (1981). Early Childhood Education , 3rd.Edition, Macmillan Publishing Co. New York: USA.
  • IŞIKHAN, Vedat. (1996). "Sosyal Hizmet Örgütlerinin İşlevsellik Boyutu: İş Doyumu", Verimlilik Dergisi, MPM Yayınları, S.l, Ankara.
  • KAYIKÇI, Kemal.(2004). Millî Eğitim Bakanlığı Denetmenlerinin Denetim Alt Sisteminin Yapısal Sorunlarına İlişkin Algıları Ve İş Doyum Düzeyleri, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • KOCABAŞ, İbrahim ve KARAKÖSE, Turgut.(2005). "Okul Müdürlerinin Tutum ve Davranışlarının Öğretmenlerin Motivasyonuna Etkisi (Özel ve Devlet Okulu Örneği)", Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, S.3(l).http://www.tebd.gazi.edu.tr
  • KORKMAZ, Mehmet.(2004). "Okul Yöneticilerinin Değişen Rollerini Gerçekleştirme Düzeyleri", Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, S.8(l),ss. 55-72.
  • ÖZEN, Fahri. (2003). Öğretmenlerin Sosyal Statülerini Algılama Düzeyleri: Karabük Örneği, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.' '
  • PUGH, Gillian. (1992). Contemporary issues in the Early Years: Working Collaboratively for Children, Paul Chapman Publishing Ltd. London.
  • SALLİS, Edward. (1993). Total Quality Management in Education, Kogan Page Limited. London.
  • SEFEROĞLU, Süleyman Sadi.(2004). "Öğretmen Yeterlikleri ve Mesleki Gelişim", Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, S..5 (58), ss. 50-57.
  • ŞENYÜZ, A./2000). İş Doyumu, Stres ve Cinsiyet Rolleri İlişkisi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Trabzon.
  • THOMSON, Scott.,D. (1992). School Leadership , Corwing Press, İne, California.
  • TOSUNOĞLU,Hülya (1998).Fırat Üniversitesi Öğretim Elemanlarında İş Doyumu, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Elazığ.
  • VİLLANI, Susan. (2002). Mentoring Programs for New Teachers, Corwin Press, inc., California/USA.
  • YILMAZ, Nahide.(1999).Anaokulu Öğretmeninin Rehber Kitabı, Rehber Kitaplar Dizisi, 3. Baskı, Ya-Pa Yayınları, İstanbul.
  • YILMAZ, Miraç, KÖSEOĞLU, Pınar, GERÇEK, Cem ve SORGAN, Haluk.(2004). "Öğretmen Öz-Yeterlik İnancı",Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, S.5(58), ss.50-54.
APA ÖZYÜREK A (2009). Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. , 8 - 21.
Chicago ÖZYÜREK Arzu Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. (2009): 8 - 21.
MLA ÖZYÜREK Arzu Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. , 2009, ss.8 - 21.
AMA ÖZYÜREK A Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. . 2009; 8 - 21.
Vancouver ÖZYÜREK A Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. . 2009; 8 - 21.
IEEE ÖZYÜREK A "Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi." , ss.8 - 21, 2009.
ISNAD ÖZYÜREK, Arzu. "Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi". (2009), 8-21.
APA ÖZYÜREK A (2009). Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. Milli Eğitim, 38(182), 8 - 21.
Chicago ÖZYÜREK Arzu Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. Milli Eğitim 38, no.182 (2009): 8 - 21.
MLA ÖZYÜREK Arzu Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. Milli Eğitim, vol.38, no.182, 2009, ss.8 - 21.
AMA ÖZYÜREK A Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. Milli Eğitim. 2009; 38(182): 8 - 21.
Vancouver ÖZYÜREK A Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi. Milli Eğitim. 2009; 38(182): 8 - 21.
IEEE ÖZYÜREK A "Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi." Milli Eğitim, 38, ss.8 - 21, 2009.
ISNAD ÖZYÜREK, Arzu. "Okulöncesi Eğitimi Öğretmen ve Yöneticilerinin İş Doyumu, Kişisel Özellik ve Mesleki Yeterlik Algılarının Değerlendirilmesi". Milli Eğitim 38/182 (2009), 8-21.