İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme

Yıl: 2009 Cilt: 0 Sayı: 42 Sayfa Aralığı: 180 - 193 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme

Öz:
Hizmet sektöründe optimal büyüklüğün olup olmadığı konusu uzun suredir tartışılmaktadır. Ülkemiz hizmet sektörü açısından da durum net değildir. Bu doğrultuda hizmet sektörünün en önemlilerinden birinin mali sektör olduğu düşüncesiyle, hisse senetleri İMKB’de işlem gören mali sektör işletmelerinin aktif büyüklüklerine göre performanslarını araştıran ampirik bir çalışma tarafımızca yapılmıştır. Bu çalışmayla İMKB’de hisse senetleri işlem gören mali sektördeki işletmelerin 2005 yılı performanslarıyla aktif büyüklükleri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. İlaveten ortaya çıkan sonuçla bu şirketlere ait hisse senedi getirileri arasındaki ilişki incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme İktisat

An Evolution Towards Testing the Relationship Between the Share Earnings, Efficiencies and the Scale Sizes of the Financial Sector Firms in the ISE

Öz:
But the subject of optimum size in service sector has been discussed for a long time. This state is not clear from the point of view of Turkish service sector. For this reason we studied an empirical investigation that investigates the performances of assets size of business whose financial sector at İstanbul Stock Exchange. Then we investigated the relationship between these scores and these business efficiency scores. And then we investigated the relationship between the last scores and share of earnings of these business.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ali A.I. ve L.M.Seiford (1993), “The Mathematical Programming Approach to Efficiency Analysis”, in Fried, H.O., C.A.K.Lovell ve S.S.Schmidt (Eds), The Measurement of Productive Efficiency, Oxford University Press, New York.
  • Brigham Eugene F., Fundamentals of Financial Management, 6th Ed. Chicago, Dryden Pres, 1992, s.218.
  • Charnes A., W.W.Cooper, A.Y.Lewin ve L. M. Seiford (1995), Data Envelopment Analy-sis: Theory, Methodology and Applica-tions, Kluwer Academic Publishers, USA.
  • Cingi Selçuk -Ş.Armağan Tarım, Türk Ban-ka Sisteminde Performans Ölçümü-DEA Malmquist TFP Endeksi Uygulaması, TBB Araştırma Tebliğleri Serisi, 2000-01.
  • Koutsoyiannis A., Modern Micro Economics, The Mc Millan Press Ltd., Hong Kong 1979.
  • Müftüoğlu Tamer (1978), İşletme İktisadı Açısından Sanayi İşletmelerinde Üretim Kapasitesi, AÜ SBF Yay. No:422, Ankara.
  • Pratten C. ve R.M. Dean (1965), The Economies of Large-Scale Production in British Industry, An Introductory Study, Cambridge University Press.
  • Scherer F.M. (1975), Industrial Market Structure and Economic of Multi-Plant Operation, Harvard University Press, Cambridge-Massachusetts.
  • Berger Allen N. ve David B.Humphrey, (1992) “Megamergers in Banking and the Use of Cost Efficiency as an Antitrust Defense”, Antitrust Bulletin 37.
  • Berger Allen N., William C. Hunter ve Stephen G. Timme (1993), “The Efficiency of Financial Institutions: A Review of Research Past, Present and Future”, Journal of Banking anf Finance”, vol.17.
  • Forsund Finn R., Nikias Sarafoglou, “On the Origins of Data Envelopment Analysis”, Department of Economics-University of Oslo, Memorandum No:24/2000, s.2.
  • Lovell C.A.K. (1994), “Linear Programming Approaches to the Measurement and Analysis of Productive Efficiency”, Top, 2.
  • Mester Loretta J. (1987), “Efficient Pro-duction and Financial Services : Scale and Scopr Economies”, Business Review Federal Reserve Bank of Pheiledelphia, January-February, s.16.
  • Rose Peter S. (1981), “How Does Your Bank Measure Up?”, Canadian Banker and ICB Review, Vol.88 No.1.
  • Seiford L.M. (1996), “Data Envelopment Analysis:The Evolution of the State of the Art (1978-1995)”, Journal of Productivity Analysis, Vol.7.
  • Seiford L.M., ve R.M.Thrall (1997), “Recent Developments in DEA: The Mathematical Approach to Frontier Analysis”, Journal of Econometrics, Vol.46.
  • Yakıcı, Tuba Ayan, Fikret Çankaya, “Türk Bankacılık Sisteminin Ölçek Ekonomileri Açı-sından Değerlendirilmesi”, Bankacılar Der-gisi, Sayı 43, 2002, s.46.
  • Yücel, Fatih ve Melek Aydoğan, “Türk Si-gorta Sektöründe Ölçek Ekonomilerinin Değer-lendirilmesi: Eşbütünleşme Analizi”, Sosyoe-konomi Dergisi, 2005/2.
  • Berger, Allen N. - David B. Humphrey, (1994) “Bank Scale and Economies, Mergers, Concentration and Efficiency”, The Wharton Financial Institutions Center, University of Pennsylvania.
  • Çolak, Ö.Faruk, Serdar Kılıçkaplan, “Ban-kacılık Sektöründe Ölçek Ekonomileri: Türk Ticaret Bankaları İçin Bir Maliyet Fonksiyonu”, IV. Ulusal Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu, 14-16 Mayıs 1999, Belek-Antalya, s.9.
  • Erçel, Gazi, (2000) “Bankacılıkta Son Gelişmeler”, Türk Bankacılık Sisteminin SWOT Analizi ve 2000 Yılındaki Muhtemel Profili Semineri, İstanbul 1999, Konuşmalar, TCMB Yayını, Ankara.
  • Jakarta Post, “Bank Merger Easier On Paper Than Done: Experts”, 06/20/2001.
APA CİHANGİR M (2009). İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. , 180 - 193.
Chicago CİHANGİR Mehmet İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. (2009): 180 - 193.
MLA CİHANGİR Mehmet İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. , 2009, ss.180 - 193.
AMA CİHANGİR M İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. . 2009; 180 - 193.
Vancouver CİHANGİR M İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. . 2009; 180 - 193.
IEEE CİHANGİR M "İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme." , ss.180 - 193, 2009.
ISNAD CİHANGİR, Mehmet. "İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme". (2009), 180-193.
APA CİHANGİR M (2009). İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0(42), 180 - 193.
Chicago CİHANGİR Mehmet İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 0, no.42 (2009): 180 - 193.
MLA CİHANGİR Mehmet İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), vol.0, no.42, 2009, ss.180 - 193.
AMA CİHANGİR M İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2009; 0(42): 180 - 193.
Vancouver CİHANGİR M İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2009; 0(42): 180 - 193.
IEEE CİHANGİR M "İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme." Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0, ss.180 - 193, 2009.
ISNAD CİHANGİR, Mehmet. "İMKB Mali Sektör Şirketlerinin Ölçek Büyüklükleriyle, Etkinlikleri ve Hisse Senetleri Getirileri Arasındaki İlişkinin Test Edilmesine Yönelik Bir Değerlendirme". Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 42 (2009), 180-193.