Yıl: 2009 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 25 - 30 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler

Öz:
Giriş: Bu araştırma Erzincan il merkezinde bulunan huzurevinde yaşayan 65 yaş ve üzerindeki bireylerin depresyon düzeylerini ve etkileyen faktörleri incelemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel özellikte olan bu araştırmanın evrenini Erzincan il merkezinde bulunan 100.Yıl Atatürk Huzurevinde kalan 65 yaş ve üzeri bireyler oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, 2006 Aralık ayında huzurevinde kalan iletişime açık, çalışmaya katılmaya gönüllü bireyler (n=60) araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından oluşturulan tanımlayıcı form ve Yaseve ve arkadaşları (1983) tarafından geliştirilen Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) ile bireylerle yüzyüze görüşülerek toplanmıştır Ölçeğin ülkemizdeki geçerlilik ve güvenirlik çalışması Ertan ve ark (1997) tarafından yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, yüzdelik hesapları, korelasyon, Kruskal Wallis, Mann Withney-U testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Cinsiyet, kronik hastalık varlığı, huzurevinden memnun olma, bir yakını tarafından ziyaret edilme, huzurevinde yaşayan bireylerle ilişki ve sağlığı algılama durumları ile depresyon görülmesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05, p<0.01).Sonuç: Verilerin değerlendirilmesi sonucunda bireylerin %55'inde depresyon olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: Psikolojik testler Erzincan Yaşlı Yaşlı, 80 ve üzeri Veri toplama Huzur evi Depresyon

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Temel Sağlık Hizmetleri Geriatri ve Gerontoloji Sosyoloji Kadın Araştırmaları Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları

Depression among the Elderly in Erzincan nursing home and influential factors

Öz:
Introduction: This research was carried out among the, 65 years of age and older individuals in the nursing home located in central Erzincan, with the aim of determining depression level and related factors. Materials and Method: Data were collected by using the descriptive form prepared by the researchers and Geriatric Depression Scale (GDÖ) prepared by Yesevage et al (1983) by face to face interview technique. Obtained data were evaluated by using percentage values, Kruskal Wallis, Mann Withney-U tests. Depression was found in the 55 percent of participants according to the results of the research. This descriptive and cross-sectional study was comprised of individuals at or above 65 years of age who resided in the Yuzuncu Yil Ataturk Nursing Home located in central Erzincan, Turkey. Sampling was not used in this study and it included volunteer and communicative individuals (n=60) who resided in the nursing facility in December 2006.Results: A significant correlation was found between incidence of depression and gender, satisfaction with the nursing home, having chronic disease, being visited by a relative, relationship with other individuals residing in the nursing home, and perception of health (p<0.05, p<0.01).Conclusion: Depression was found in the 55 percent of participants according to the results of the research.
Anahtar Kelime: Housing for the Elderly Depression Psychological Tests Erzincan Aged Aged, 80 and over Data Collection

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Temel Sağlık Hizmetleri Geriatri ve Gerontoloji Sosyoloji Kadın Araştırmaları Hemşirelik Psikoloji Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA HACIHASANOĞLU AŞILAR R, YILDIRIM A (2009). Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. , 25 - 30.
Chicago HACIHASANOĞLU AŞILAR RABİA,YILDIRIM ARZU Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. (2009): 25 - 30.
MLA HACIHASANOĞLU AŞILAR RABİA,YILDIRIM ARZU Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. , 2009, ss.25 - 30.
AMA HACIHASANOĞLU AŞILAR R,YILDIRIM A Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. . 2009; 25 - 30.
Vancouver HACIHASANOĞLU AŞILAR R,YILDIRIM A Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. . 2009; 25 - 30.
IEEE HACIHASANOĞLU AŞILAR R,YILDIRIM A "Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler." , ss.25 - 30, 2009.
ISNAD HACIHASANOĞLU AŞILAR, RABİA - YILDIRIM, ARZU. "Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler". (2009), 25-30.
APA HACIHASANOĞLU AŞILAR R, YILDIRIM A (2009). Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. Türk Geriatri Dergisi, 12(1), 25 - 30.
Chicago HACIHASANOĞLU AŞILAR RABİA,YILDIRIM ARZU Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. Türk Geriatri Dergisi 12, no.1 (2009): 25 - 30.
MLA HACIHASANOĞLU AŞILAR RABİA,YILDIRIM ARZU Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. Türk Geriatri Dergisi, vol.12, no.1, 2009, ss.25 - 30.
AMA HACIHASANOĞLU AŞILAR R,YILDIRIM A Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. Türk Geriatri Dergisi. 2009; 12(1): 25 - 30.
Vancouver HACIHASANOĞLU AŞILAR R,YILDIRIM A Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler. Türk Geriatri Dergisi. 2009; 12(1): 25 - 30.
IEEE HACIHASANOĞLU AŞILAR R,YILDIRIM A "Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler." Türk Geriatri Dergisi, 12, ss.25 - 30, 2009.
ISNAD HACIHASANOĞLU AŞILAR, RABİA - YILDIRIM, ARZU. "Erzincan Huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyon ve etkileyen faktörler". Türk Geriatri Dergisi 12/1 (2009), 25-30.