Yıl: 2008 Cilt: 11 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 27 - 32 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi

Öz:
Araştırma, ilk kez intramüsküler (İM) enjeksiyon uygulayacak hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin kaygı düzeyi ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini bir Vakıf Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’nda 2004-2005 Öğretim yılında öğrenim gören 33 öğrenci oluşturdu.Araştırma verileri, öğrencilerin tanıtıcı özelliklerini içeren anket formu ve Spielberger’in“Durumluk-Sürekli Kaygı” Envanteri kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel analizinde yüzdelik ve t testi kullanıldı.Bu araştırma sonucunda, öğrencilerin sürekli kaygı puan ortalamalarının durumluk kaygı puan ortalamalarına göre yüksek olduğu, IM uygulama öncesi durumluk kaygı puanın ileri derecede anlamlı yüksek olduğu ve uygulama sonrası azaldığı saptandı. Gelir düzeyi düşük olan öğrencilerin durumluk kaygı seviyesinin yüksek olduğu tespit edildi. Bu sonuçlar doğrultusunda, öğrencilerin kaygılarını azaltmak için, IM uygulamalara yönelik psikomotor beceriyi kazanmaları için laboratuvarda maketler üzerinde daha fazla çalışma yapmaları, uygulama öncesi bilgilerin öğretim elemanları tarafından tekrar edilmesi ve öğrenim rehberlerinin verilmesi ve kaygı belirtileri yönünden gözlenerek baş etme yollarının öğretilmesi önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Hemşirelik

Determining of the anxiety levels of the nursisng students experiencing the first time the intramusculary injection

Öz:
The research is conducted to determine the relations of the anxiety levels of the nursing students with their socio-demographic properties. The study group was formed by 33 nursing students in their 2004-2005 academic year in a foundation high school of nursing. The study of date was collected by form including demographic features and spielberger’s state-trait anxiety inventory. Statistical analysis of the data was made via percentage and t-tests. It has been also determined that the students with lower socio-economic levels had a higher level of state anxiety.According to these results, following approaches are advisable to reduce the student’s anxiety: The students should practice more on the phantom models in the laboratory to augment their psychomotor skills, the informations regarding the procedure should be once again repeated before the procedure by their lecturers, and lastly; the students anxiety levels should be closely monitored by their teaching consultants and they should be teached with simple behavioural techniques to cope with anxiety.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Audet MC (1995). Caring in nursing education: reducing anxiety in the clinical setting. Journal of Nursing Education 8(3): 21-28
  • Bahar Z (2002). Verilerin Çözümlenmesinde İstatistiksel Yöntemler. Erefe İ. Hemşirelikte Araştırma. Odak Ofset, İstanbul, (189-249).
  • Batmaz M, Özhan F, Soydan M ve ark. (2005). İntravenöz enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin anksiyete düzeylerinin belirlenmesi. Hemşirelik Dergisi 13(54): 117-131.
  • Bildibay S (1994). Öğrenci hemşirelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği uygulamalarına ilişkin duygu-düşünce ve öğretmenlerinden beklentileri. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Binbaşıoğlu C (1995). Eğitim Psikolojisi. 9. Baskı. Yargıcı Matbaası Ankara. (296-297).
  • Cüceloğlu D (1996). İnsan ve Davnanışı. 6. Baskı. Remzi Kitabevi İstanbul (440-441).
  • Fortinash KM, Holoday-Wornet PA (2000). Psychiatric Mental Healt Nursing. 2.Baskı. Mosby, United States, 233.
  • Koç Z (2005). Hemşirelik esasları uygulamasına çıkan öğrencilerin durumluk-kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Hemşirelik Forumu Temmuz-Ağustos 50-58.
  • Öner N, Lecompte A (1985). Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri Elkitabı. 2.Baskı. Boğaziçi Üniversitesi Matbaası. İstanbul.
  • Pektekin Ç, Aştı N, Batmaz M ve ark. (1995). İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu 1. Sınıf Öğrencilerinin Ruhsal Belirti Durumları. Hemşirelik Bülteni (37): 1-5
  • Sabuncu N (1994). İlk defa kas içi enjeksiyon uygulaması yapacak öğrenci hemşirelerde anksiyete düzeyi. Hemşirelik Bülteni 8(32): 1-7
  • Şirin A, Kavak O, Ertam G (2003). Doğumhane stajına çıkan öğrencilerin durumluk–sürekli kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Cumhuriyet Üniversitesi. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 7: 27-32
  • Ünalan D, Soyuer F, Öztürk A (2006). Sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu öğrencilerinde yaşam kalitesi durumluk sürekli kaygı düzeyleri arasındaki ilişki. 10.Ulusal Halk Sağlığı Kongre Kitabı. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Van, 170-17.
APA SABUNCU N, Kose S, ÖZHAN F, Batmaz M, OZDILLI K (2008). İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. , 27 - 32.
Chicago SABUNCU Necmiye,Kose Selmin,ÖZHAN Fatma,Batmaz Makbule,OZDILLI KÜRSAT İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. (2008): 27 - 32.
MLA SABUNCU Necmiye,Kose Selmin,ÖZHAN Fatma,Batmaz Makbule,OZDILLI KÜRSAT İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. , 2008, ss.27 - 32.
AMA SABUNCU N,Kose S,ÖZHAN F,Batmaz M,OZDILLI K İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. . 2008; 27 - 32.
Vancouver SABUNCU N,Kose S,ÖZHAN F,Batmaz M,OZDILLI K İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. . 2008; 27 - 32.
IEEE SABUNCU N,Kose S,ÖZHAN F,Batmaz M,OZDILLI K "İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi." , ss.27 - 32, 2008.
ISNAD SABUNCU, Necmiye vd. "İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi". (2008), 27-32.
APA SABUNCU N, Kose S, ÖZHAN F, Batmaz M, OZDILLI K (2008). İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11(3), 27 - 32.
Chicago SABUNCU Necmiye,Kose Selmin,ÖZHAN Fatma,Batmaz Makbule,OZDILLI KÜRSAT İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 11, no.3 (2008): 27 - 32.
MLA SABUNCU Necmiye,Kose Selmin,ÖZHAN Fatma,Batmaz Makbule,OZDILLI KÜRSAT İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, vol.11, no.3, 2008, ss.27 - 32.
AMA SABUNCU N,Kose S,ÖZHAN F,Batmaz M,OZDILLI K İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2008; 11(3): 27 - 32.
Vancouver SABUNCU N,Kose S,ÖZHAN F,Batmaz M,OZDILLI K İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2008; 11(3): 27 - 32.
IEEE SABUNCU N,Kose S,ÖZHAN F,Batmaz M,OZDILLI K "İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi." Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11, ss.27 - 32, 2008.
ISNAD SABUNCU, Necmiye vd. "İlk defa intramüsküler enjeksiyon uygulaması yapan öğrencilerin kaygı düzeyleri ve sosyo-demografik özellikleri ile ilişkisi". Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 11/3 (2008), 27-32.