Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması

Yıl: 2009 Cilt: 34 Sayı: 154 Sayfa Aralığı: 93 - 103 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması

Öz:
Genellenebilirlik kuramında, birden fazla kaynaktan meydana gelen hataların her birinin ve etkileşimlerinin büyüklüklerini aynı anda tek bir analizle kestirmek mümkündür. Genellenebilirlik kuramı klasik test kuramını da kapsayan, onun uzantısı olan bir kuram niteliği taşımaktadır. Genellenebilirlik kuramına ilişkin analizler genellikle GENOVA paket programıyla yapılmıştır. Ancak bu programın kullanımının zor ve karmaşık olması, genellenebilirlik çalışmalarının yapılmasındaki en büyük sınırlılık olarak araştırmacıların karşısına çıkmaktadır. Musquash ve O’Connor (2006), genellenebilirlik kuramına ilişkin tüm analizlerin yapılabileceği bir SPSS programı geliştirmişlerdir. Bu çalışmada, genellenebilirlik kuramına ve terminolojisine ilişkin genel bir bakış açısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, genellenebilirlik kuramına bağlı genellenebilirlik (G) ve karar (K) çalışmalarında elde edilen genellenebilirlik ve güvenirlik katsayılarının yukarıda ifade edilen iki farklı paket programıyla elde edilen değerleri bir arada sunulmuştur.
Anahtar Kelime: genellenebilirlik kuramı karşılaştırmalı analiz güvenirlik phi katsayısı genova paket programlar spss

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Generalizability theory and comparison of the results of G and D studies computed by SPSS and GENOVA packet programs

Öz:
In generalizability theory, it is possible to estimate one reliability value according to several different sources of measurement error and their interaction into one study. However, in classical test theory, different reliability values can be obtained for situations in more than one source of variance. Generalizability theory is an extension of the classical test theory which considers multiple sources of measurement error simultaneously. Analyses related to generalizability theory were generally done with GENOVA computer packet program. Because using the program is hard and complex to understand, it is a major problem in studies related to generalizability theory. Musquash and O’Connor (2006) described to use SPSS (also SAS and MATLAB) for conducting the analyses about generalizability theory. In this study, generalizability and dependability coefficients for both generalizability (G) study and decision (D) studies were presented by using both GENOVA and SPSS computer packet programs. This study also provides an illustrative example and comparison of the results on both programs.
Anahtar Kelime: spss generalizability theory comparative analysis reliability phi coefficient genova packet programs

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alharby, E. R. (2006). A Comparison Between Two Scoring Methods, Holistic vs. Analytic Using Two Measurement Models, The Generalizability Theory and The Many Facet Rasch Measurement Within The Context of Performance Asssessment. Yayınlanmamış doktora tezi. The Pennsylvenia State University.
  • Atılgan, H. (2005). Genellenebilirlik Kuramı ve Puanlayıcılar Arası Güvenirlik İçin Örnek Bir Uygulama. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 4 (7).
  • Atılgan, H. ve Tezbaşaran, A. A. (2005). Genellenebilirlik kuramı alternatif karar çalışmaları ile senaryolar ve gerçek durumlar için elde edilen G ve Phi katsayılarının tutarlılığının incelenmesi, Eğitim Araştırmaları Dergisi, Eurasian Journal of Educational Research, Yıl.5 Sayı.18
  • Atılgan, H. (2004). Genellenebilirlik Kuramı ve Çok Değişkenlik Kaynaklı Rasch Modelinin Karşılaştırılmasına İlişkin Bir Araştırma. Yayımlanmamış doktora tezi. Hacettepe Üniversitesi: Ankara.
  • Baykul, Y., Gelbal, S ve Kelecioğlu, H. (2003). Anadolu Lisesi Öğretmenleri İçin Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • Brennan, R. L. (2001). Generalizability Theory.ACT Publications. Iowa City, Iowa.
  • Brennan, R. L. (1992). Elements of Generalizability Theory. New York: Springer-Verlog.
  • Crocker, L. ve Algina, J. (1986). Introduction to Classical and Modern Test Theory. Harcourt Brace Javanovich College Publishers, USA.
  • Goodwin, L. D. (2001). Interrater Agreement and Reliability. Measurement in Psychical Education and Exercise Science, 5 (1), 13-14.
  • Güler, N. (2008). Klasik Test Kuramı, Genellenebilirlik Kuramı ve Rasch Modeli Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmamış doktora tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Kieffer, K. M. (1998). Why Generalizability Theory is Essential and Classical Test Theory is Often Inadequate? Paper presented at the annual meeting of the Southwestern Psychological Association. New Orleans, LA. USA.
  • Lee, G. ve Frisbie, D. A. (1999). Estimating Reliability Under a Generalizability Theory Model for Test Scores Composed of Testlets. Applied Measurement in Education. 12, 3, 237-255.
  • Mushquash, C. & O’Connor, B. P. (2006). SPSS and SAS Programs for Generalizability Theory Analysis. Behavior Research Methods. 38 (3), 542-547.
  • Nunally, J. C. & Bernstein, I. H. (1994). Psychometric Theory (3.baskı). New York: Mc-Graw-Hill.
  • Nunally, J. C. (1982). Reliability of Measurement. Encylopedia of Educational Research. (5.baskı) Editor H.E. Mitzel. New York.
  • Shavelson, R. J. & Webb, N. M. (1991). Generalizability Theory: A Primer. Sage Publications, USA.
  • Shavelson, R. J., Webb, N. M. & Rowley, G. L. (1989). Generalizability Theory. American Psychologist. 44, 6, 922-932.
  • Yelboğa, A. (2007). Klasik Test Kuramı ve Genellenebilirlik Kuramına Göre Güvenirliğin Bir İş Performansı Ölçeği Üzerinde İncelenmesi. Yayımlanmamış doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
APA GÜLER N (2009). Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. , 93 - 103.
Chicago GÜLER Neşe Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. (2009): 93 - 103.
MLA GÜLER Neşe Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. , 2009, ss.93 - 103.
AMA GÜLER N Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. . 2009; 93 - 103.
Vancouver GÜLER N Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. . 2009; 93 - 103.
IEEE GÜLER N "Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması." , ss.93 - 103, 2009.
ISNAD GÜLER, Neşe. "Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması". (2009), 93-103.
APA GÜLER N (2009). Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim, 34(154), 93 - 103.
Chicago GÜLER Neşe Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim 34, no.154 (2009): 93 - 103.
MLA GÜLER Neşe Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim, vol.34, no.154, 2009, ss.93 - 103.
AMA GÜLER N Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim. 2009; 34(154): 93 - 103.
Vancouver GÜLER N Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması. Eğitim ve Bilim. 2009; 34(154): 93 - 103.
IEEE GÜLER N "Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması." Eğitim ve Bilim, 34, ss.93 - 103, 2009.
ISNAD GÜLER, Neşe. "Genellenebilirlik Kuramı ve SPSS ile GENOVA Programlarıyla Hesaplanan G ve K Çalışmalarına İlişkin Sonuçların Karşılaştırılması". Eğitim ve Bilim 34/154 (2009), 93-103.