Yıl: 2009 Cilt: 23 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 69 - 86 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması

Öz:
Bu çalışma, öğretim üyesinin performansının değerlendirilmesi ve performansının arttırtmasına katkıda bulunmak amacı ile yapılmıştır. Bunun için, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencilerinden oluşan bir örneklem grubuna daha önceki yılda aldıkları bir ders ve dersi veren öğretim üyesi ile ilgili performans değerlendirilmesi yapılmak üzere bir anket uygulanmıştır. Anket soruları İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin “Öğretim Üyesi Değerlendirme Anketi”nin sorularından elde edilmiştir. Ankette öğrencilere; öğretim üyesi ile ve ders işleyişi ile ilgili sorular yönetilmiştir. Elde edilen bulgular yüzde ve oran analizinden sonra faktör analizi ile değerlendirilmiştir. Faktör analizi birbirleriyle ilişkili değişkenleri bir araya getirerek, az sayıda ilişkisiz değişken elde etmeyi sağlayan çok değişkenli istatistiksel analiz tekniğidir. Faktör analizi ile beş faktöre ulaşılmıştır. Bu faktörlere; Öğretim üyesinin öğrencilerle iletişimi önemlidir, ders meslek seçmeme katkıda bulunur, ders işleme metodu uygun olmalıdır, Öğretim üyesinin dürüstlüğü başarıya katkı sağlar ve Öğretim üyesinin sorumluluğu önemlidir, başlıkları verilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

-

Öz:
This study was conducted in order to evaluate the performance of teaching staff and to help to increase their performances. For this reason, a questionnaire was applied to a sample group consisting of the last year students of Inonu University Faculty of Economics and Administrative Sciences to make a performance evaluation about a lecture taken in a previous year and its lecturer. The questions of the questionnaire were obtained from “Teacher Evaluation Questionnaire” the Faculty of Economy of İstanbul University. In the questionnaire, students were asked about lecturers’ performance and their effectiveness and style of implementing the lectures. The data obtained from the questionnaire were evaluated by factor analysis after percentage, ratio analysis. Factor analysis is a multivariable statistical analysis technique which allows small number of unrelated variables by combining related variables. In the end of the application, five factors about the performance of the lecturers were obtained: The first one is “The importance of a lecturer’s communication with the student”. The second one is “Lecture helps the future professional life of the students”. The third one is “The method of the course given by a lecturer should be sufficient in course material and it also should be in harmony with this material and course”. The fourth one is “The honesty of a lecturer. A lecturer should be straight forward in the contribution and examination of the lectures for the success”. The one is “Lecturer’s responsibility in performing the lecture. A lecturer should be punctual in the implementation of the course”
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akgül A., Çevik O. (2003) ,İstatistiksel Analiz Teknikleri, Emek Ofset, Ankara
  • Albayrak A. S. (2006): Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara
  • Atlaş D., (2002) “Hayat Ve Hayat Dışı Sigorta Şirketlerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerle Karşılaştırılması”, Öneri.C.5.S.18., 147-154.
  • Aydın, Berna Z.(2007) “ Faktör Analizi Yardımıyla Performans Ölçütlerinin Boyutlarının Ortaya Konulması”, 8. Türkiye Ekonometri Ve İstatistik Kongresi 24-25 Mayıs 2007 – İnönü Üniversitesi Malatya
  • Coats, W.D. And Swierenga, L.(1972).Student Perceptions Of Teachers:A Factor Analytic Study. The Journal Of Educational Research.Vol.65,No.8,S.357-360.
  • Devebakan,N, Koçder,H.,Musal,B.,Güner,G.,(2003) “ Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsünde Lisansüstü Eğitim Kalitesinin Arttırılması Kapsamında Öğrencilerin Eğitime İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi” Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Cilt 5,Sayı 2.
  • Kalaycı Ş. (2005); Spss Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayınevi,Ankara
  • Oktay, Erkan (2008): Kontenjans Tablolarından Elde Edilen İlişki Ölçüleri Öğretim Üyesi Değerleme Çalışması, Aktif Yayınevi, İstanbul, S.156.
  • Okwilagwe,E.A.(2002):.Research İn Education:Nigerian Students’ Perceptions Of Academic Departments As A Teaching And Learning Environment. http://www.Findarticles.Com/ P/Articles/Mi_Qa 3765/İs_200211/Ai_N9100238(04/04/2005).
  • Özdamar Kazım, (1999:; Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi, Kaan Kitapevi, Eskişehir.
  • Özdamar Kazım,(2002): Paket Programları İle İstatistiksel Veri Analizi- 2 (Çok Değişkenli Analizler), Kaan Kitapevi Eskişehir.
  • Özdamar Kazım, (2004): Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi, Kaan Kitabevi, Eskişehir
  • Noyan, Fatma., Yıldız,D.,(2006): “Ytü’de Öğrenci Gözüyle Öğretim Üyesi Etkinliğinin İki Aşamalı Modeller Yardımı İle Değerlendirilmesi”,Journal Of Engineering And Natural Sciences Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi, Sigma,2006/1
  • Pamuk, Mürvet; (2005): “ Öğrencilerin Öğretim Üyesini Değerlendirmesine Ait Bir Uygulama” İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri Ve İstatistik Dergisi,,Ekonometri Ve İstatistik Sayı:1.
  • Patır, Sait, Yıldız M.Selami (2008): “İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğrencilerinin Sayısal Derslerdeki Başarısızlık Nedenleri Ve Çözüm Önerileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, C.13, S.1 S.293-315.
  • Tatlıdil, H. (1996) Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Cem Ofset, Ankara
  • Http://www.Akademikdestek.Net/Kutuphane/Analiz/Analiz_Dosyalar/Faktor_ Analizi.Doce.T.12.12.2008
  • Http://www.İstatistikanaliz.Com/Faktor_Analizi.Asp.E.T. 12.12.2008
APA PATIR S (2009). Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. , 69 - 86.
Chicago PATIR Sait Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. (2009): 69 - 86.
MLA PATIR Sait Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. , 2009, ss.69 - 86.
AMA PATIR S Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. . 2009; 69 - 86.
Vancouver PATIR S Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. . 2009; 69 - 86.
IEEE PATIR S "Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması." , ss.69 - 86, 2009.
ISNAD PATIR, Sait. "Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması". (2009), 69-86.
APA PATIR S (2009). Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(4), 69 - 86.
Chicago PATIR Sait Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 23, no.4 (2009): 69 - 86.
MLA PATIR Sait Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.23, no.4, 2009, ss.69 - 86.
AMA PATIR S Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2009; 23(4): 69 - 86.
Vancouver PATIR S Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2009; 23(4): 69 - 86.
IEEE PATIR S "Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması." Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23, ss.69 - 86, 2009.
ISNAD PATIR, Sait. "Faktör analizi ile öğretim üyesi değerleme çalışması". Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 23/4 (2009), 69-86.