Yıl: 2008 Cilt: 3 Sayı: 35 Sayfa Aralığı: 125 - 137 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Müze eğitimi ve yaratıcı drama

Öz:
Müzeler, bir toplumun tarihi, kültürel, doğal vb. değerlerinin toplandığı, korunduğu ve eğitsel amaçlarla sergilendiği mekânlardır. Müzeler, eğitimde etkin olarak kullanılması gereken en önemli araçlardan birisi olmalıdır. Bu konuda öğretmenlerin yeterli bilgi ve yaşantıya sahip olmamaları yüzünden müzeler eğitim amaçlı yaşanılan ve tüketilen materyaller olma özelliğine sahip olamamaktadırlar. Müze eğitimi öğrenciler açısından, sadece müzede gezmeleriyle sınırlı değildir, müzede eğitim programları ve müze dışı eğitsel etkinlikleriyle bir bütündür. Müze eğitimi programlarında etkin olarak kullanılabilecek yöntemlerden birisi eğitimde yaratıcı dramadır. Eğitimde yaratıcı drama bilişsel, duyuşsal, devinişsel öğrenmeleri destekleyebilen ve gerçekleştirebilen bir öğretim yöntemidir. Bu nedenle müze eğitimi programları içerisinde eğitimde yaratıcı dramaya yer verilmesi, müzeden sağlayabileceğimiz kazanımların en üst düzeye çıkmasına olanak sağlayabilecektir. Bu çalışmada ilgili alan yazın taranarak müze eğitiminin ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiğine yer verilmiştir. Ayrıca eğitimde yaratıcı dramanın müze eğitimi programlarındaki yeri ve önemi irdelenmeye çalışılmıştır. Sonuçta ise Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi için planlanmış olan yaratıcı dramanın da bir yöntem olarak kullanıldığı bir müze eğitimi çalışması örnek olarak sunulmuştur. İlgili alanyazına bakıldığında, müzede yapılan bu tür bir çalışmanın onların müzeyi algılamalarında ve müzeden edindikleri kazanımlarda olumlu bir etkiye sahip olduğu söylenebilmektedir.
Anahtar Kelime: müze eğitimi müze eğitimcisi yaratıcı drama

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Eğitim, Özel

-

Öz:
Museums are places where historical, cultural, natural values of a community were collected, conserved and exhibited for the educational purposes. Museums should effectively used as a material in education. Museums aren’t used effectively as educational materials, because, the teachers don’t have enough knowledge and experience. Museum education isn’t limited only visiting a museum for students, it is connected museum education programmes and outside museum educational activities. Creative drama is an actively used method in museum education programmes. Creative drama may foster cognitive, affective and psycho-motor learning. For this reason we should give place to creative drama in museum education programmes. This may be provide and generate high level learning outcomes. In this study, we accommodate that what museum education is and how it should be done. Also we examined creative drama and its importance in museum education programmes. At the end the study an example about museum education programme based on creative drama was represented. This programme planned for Anatolian Civilizations Museum in Ankara. If we looked at the literature about museum education and creative drama, a museum education programme could affect positively their perceptions on museum and their learning outcomes about museum.
Anahtar Kelime: creative drama museum education museum educator

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adıgüzel, H. Ö. (1993). Oyun ve Yaratıcı Drama İlişkisi. Ankara Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Adıgüzel, H. Ö. & Tokgöz, N. (2000). Müze Ortamında Drama ile Yaşantılara Dayalı Öğrenme-Anadolu Medeniyetleri Müzesi Örneği- N. Aslan (ed.) Dramaya Çok Yönlü Bakış. Türkiye 2. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Seminerinde bildiri olarak sunulmuştur. Ankara: Fersa Matbaası.
  • Adıgüzel, H. Ö. (2002). Eğitim Bilimlerinde ve Sanat Eğitiminde Yöntem, Disiplin ve Sanatsal Boyutlarıyla Yaratıcı Drama. 11. Eğitim Bilimleri Kongresi’nde bildiri olarak sunulmuştur. KKTC Yakın Doğu Üniversitesi, Kıbrıs.
  • Akar, R., (2000). Temel Eğitimin İkinci Aşamasında Drama Yöntemi İle Türkçe Öğretimi: Dorothy Heathcote’un Uzman Rolü Yaklaşımı. Çukurova Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Altın, B. N. & Oruç, S. (2007).Tarih ve Coğrafya Eğitiminde Müze Eğitimi ve Yaratıcı Drama. I. Ulusal İlköğretim Kongresi’nde bildiri olarak sunulmuştur. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Brooks, D. B. (2004), What Do History Museum Educators Want to Teach, Columbia Üniversitesi, yayımlanmamış doktora tezi.
  • Buyurgan, S., Mercin, L. ve Özsoy V. (Ed). (2005). Görsel Sanatlar Eğitiminde Müze Eğitimi ve Uygulamaları. Ankara: Görsel Sanatlar Eğitimi Derneği Yayınları.
  • Constantino, T. E. (2004). Training Aesthetic Perception: John Dewey On The Educational Role Of Art Museums. Educational Theory, 54, 4, 399-417.
  • Davis, J. H. & Behm T. (1978). Selected Definitions of Creative Drama Childrens Theatre Review, Sayı:XXVI,
  • http://www.arts.ilstu.edu./~psritch/TheBasicDefinit ions.html
  • Dean, D. K. (1996). Museum Exhibition. London: Routledge.
  • Du Toit, H. C. (1998). Museum and School Collaboration: A Study of Interpretive and Education Practices in 12 American Museums in the Context of Discipline-Based Art Education. Brigham Young Üniversitesi,yayımlanmamış doktora tezi.
  • Earl, A. (1995). Müze Pedagojisi İngiltere’de Nasıl Gelişti? Tarih Konuşan Drama, Drama-Maske-Müze VI. Uluslar Arası Drama Semineri, Ankara: Türk-Alman Kültür İşleri Kurulu Yayın Dizisi Nu: 12, 1997.
  • Eğitmen, A. (1995). Arkeoloji Müzelerinin Eğitim Ortamı Olarak Etkililiğinin Artmasında Yaratıcı Dramanın Yeri ve Önemi. Ankara Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Erdoğan, T. (2003). Türkiye’deki Arkeoloji Müzelerinde Yapılan Eğitsel Faaliyetler. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı Dönem Projesi.
  • Grant, M. C. (2005). Enhancing Motivation Using The Constructs of Flow in Museum Education Activities. San Diego Üniversitesi, yayımlanmamış doktora tezi.
  • Gray, D. & Chadwick, A. (2001), Museums: Using Keyworkers to Deliver Lifelong Learning.International Review of Education, 47, 5, 427–441.
  • Güneysu, S. (2003). Okul Öncesinde Hangi Tekniklerle ve Kimlerle Drama? A. Öztürk (Ed.), Çocukta Yaratıcılık ve Drama. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları Nu: 1488.
  • Hein, G. E. (1998) Learning in the Museum. London:Routledge.
  • Henderson, T. Z. & Atencio, D. J. (2007), Integration of Play, Learning, and Experience: What Museums Afford Young Visitors, Early Childhood Education Journal, 35, 245–251.
  • Hughes, C., Jackson, A. & Kidd, J.(2007) The Role of Theater in Museums And Historic Sites: Visitors, Audiences, and Learners. International Handbook of Research in Arts Education. Ed: Liora Bresler,Dordrecht: Springer.
  • İlhan, A. Ç. & Okvuran, A. (1999). Bir Eğitim Ortamı Olarak Müzeler. N. Aslan (ed.) Türkiye 1. Drama Liderleri Buluşması. Türkiye 1. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Seminerinde bildiri olarak sunulmuştur. Ankara: Fersa Matbaası.
  • Kelly, L. (2004). Evaluation, Research and Communities of Practice: Program Evaluation in Museums, Archival Science, 4, 45-69.
  • Kivinen, O., Ristela, P. (2003). From Constructivism to a Pragmatist Conception of Learning. Oxford Review of Education, 29, 3, 363-375.
  • Mclean, F. (1996). Marketing the Museum. London: Routledge.
  • Morgan, N. & Saxton J. (1987). Teaching Drama. New Hampshire: Heinemann Educational Boks.
  • Önder, A. (2000)Yaşayarak Öğrenme İçin Yaratıcı Drama.İstanbul: Epsilon Yayınları.
  • Önder, A. (2003) Okul Öncesi Çocukları İçin Eğitici Drama Uygulamaları. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • Penna, S. L., (2007). Beyond Planning a Field Trip: A Case Study of The Effect a Historical Site’s Educational Resources Have On The Practices of Four Urban Eight Grade Social Studies Teachers. Massachusetts Lowell Üniversitesi, yayımlanmamış doktora tezi.
  • Pierce, M. S. (1996). Art Museum Produced Resource Materials: An Examination of Evaluation Practices in Twelve Art Museum. Georgia Üniversitesi, yayımlanmamış doktora tezi.
  • Rabley, J. P. (2005). Displacement: The Impact of Forced Removal on Memory Reconstruction At the District Six Museum and Beyaond. Columbia Universitesi,yayımlanmamış doktora tezi.
  • Rubin, J. S. (2006). Teachers at the Boundary Between Schools and Museums. Harvard Universitesi, yayımlanmamış doktora tezi.
  • San, İ. (1991). Yaratıcı Drama-Eğitsel Boyutları. Ö.Adıgüzel (Ed.), Yaratıcı Drama. Ankara: Naturel Kitap Yayıncılık, 2002.
  • San, İ. (2003). Dramada Temel Kavramlar. A. Öztürk (Ed.), Çocukta Yaratıcılık ve Drama. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları Nu: 1488.
  • Sönmez, V. (1997). Eğitim Felsefesi. (Sekizinci Baskı, 2008). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • TDK Türkçe Sözlük (1998). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları: 549, Sözlük Bilim ve Uygulama Kolu Yayınları Türkçe Sözlükler Dizisi: 1.
  • Tuğrul, B. (2003). Drama ve Öğrenme-Öğretme. A. Öztürk (Ed.), Çocukta Yaratıcılık ve Drama. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları Nu: 1488
APA ORUÇ S, ALTIN N (2008). Müze eğitimi ve yaratıcı drama. , 125 - 137.
Chicago ORUÇ Sıddıka,ALTIN N.Bekir Müze eğitimi ve yaratıcı drama. (2008): 125 - 137.
MLA ORUÇ Sıddıka,ALTIN N.Bekir Müze eğitimi ve yaratıcı drama. , 2008, ss.125 - 137.
AMA ORUÇ S,ALTIN N Müze eğitimi ve yaratıcı drama. . 2008; 125 - 137.
Vancouver ORUÇ S,ALTIN N Müze eğitimi ve yaratıcı drama. . 2008; 125 - 137.
IEEE ORUÇ S,ALTIN N "Müze eğitimi ve yaratıcı drama." , ss.125 - 137, 2008.
ISNAD ORUÇ, Sıddıka - ALTIN, N.Bekir. "Müze eğitimi ve yaratıcı drama". (2008), 125-137.
APA ORUÇ S, ALTIN N (2008). Müze eğitimi ve yaratıcı drama. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(35), 125 - 137.
Chicago ORUÇ Sıddıka,ALTIN N.Bekir Müze eğitimi ve yaratıcı drama. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 3, no.35 (2008): 125 - 137.
MLA ORUÇ Sıddıka,ALTIN N.Bekir Müze eğitimi ve yaratıcı drama. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.3, no.35, 2008, ss.125 - 137.
AMA ORUÇ S,ALTIN N Müze eğitimi ve yaratıcı drama. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008; 3(35): 125 - 137.
Vancouver ORUÇ S,ALTIN N Müze eğitimi ve yaratıcı drama. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008; 3(35): 125 - 137.
IEEE ORUÇ S,ALTIN N "Müze eğitimi ve yaratıcı drama." Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, ss.125 - 137, 2008.
ISNAD ORUÇ, Sıddıka - ALTIN, N.Bekir. "Müze eğitimi ve yaratıcı drama". Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 3/35 (2008), 125-137.