Yıl: 2009 Cilt: 0 Sayı: 44 Sayfa Aralığı: 59 - 73 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi

Öz:
Küresellesmeyle birlikte, finansal tabloların bütün kullanıcıların anlayabileceği bir sekilde düzenlenmesi ihtiyacı, ortaya çıkmıstır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) bu ihtiyaca karsılık vermek amacıyla daha yaygın olarak kullanılmaya baslanmıstır. UFRS’nin kullanılmasıyla, finansal tablolar sadece anlasılır ve kullanıslı değil aynı zamanda daha seffaf hale gelmislerdir. Bu çalısmada Tek Düzen Hesap Planı’na (TDHP) göre hazırlanan temel finansal tablolar, düzeltme kayıtları yapılarak, UFRS’ye uygun hale getirilmistir. Her iki düzenlemeye göre hazırlanan bu finansal tablolar rasyo analizi açısından karsılastırılmıs ve ortaya çıkan farklılıklar incelenmistir.
Anahtar Kelime: uluslararası finansal raporlama standartları rasyo analizi tekdüzen hesap planı

Konular: İşletme Finans

Harmonization of financial statements based on Turkish uniform chart of accounts with IFRS and a ratio analysis

Öz:
Need for financial statements prepared to be comprehensible by all of the users were arisen as a result of globalization. International Financial Reporting Standards (IFRS) has become more spread to meet this need. IFRS made financial statements not only comprehensible and useful but also more transparent. In this study, financial statements based on Turkish Uniform Chart of Accounts are harmonized with IFRS. The financial statements prepared compatible with both arrangements are compared in the basis of ratio analysis and the differences are examined.
Anahtar Kelime: international financial reporting standards ratio analysis uniform accounting plan

Konular: İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alexander, David, Anne Britton ve Ann Jorissen (2005), International Financial Reporting and Analysis, Thomson, UK.
  • Arat, M. Emin (2005), Finansal Analiz Aracı Olarak Oranlar: İlkeler ve Yorumlar, Marmara Üniversitesi Nihad Sayar Eğitim Vakfı, İstanbul.
  • Epstein, Barry J. ve Abbas Ali Mirza(2005), IFRS Interpretation and Application of International Accounting and Financial Reporting Standards, Jhon Wiley & Sons, Inc. USA
  • Gençoğlu, Ümit Gücenme (2007), Türkiye Muhasebe Standartları ve Uygulamaları, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • Gökçen, Gürbüz, Basak Ataman Akgül ve Cemal Çakıcı (2006), Türkiye Muhasebe Standartları Uygulamaları, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Örten, Remzi, Hasan Kaval ve Aydın Karapınar (2007), Türkiye Muhasebe- Finansal Raporlama Standartları, Gazi Kitabevi, Ankara
  • Williams, Jan R., Susan F. Haka ve Mark S. Bettner (2005), Financial & Managerial Accounting, McGraw-Hill, USA.
  • http://www.tmsk.org.tr/makaleler/Diger/bil_ tem_9.pdf (Erisim Tarihi: 30.07.2009)
  • http://www.tmsk.org.tr/ (Erisim Tarihi: 28.07.2009)
APA Ataman B, ÖZDEN ALTUK E (2009). Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. , 59 - 73.
Chicago Ataman Başak,ÖZDEN ALTUK Evrim Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. (2009): 59 - 73.
MLA Ataman Başak,ÖZDEN ALTUK Evrim Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. , 2009, ss.59 - 73.
AMA Ataman B,ÖZDEN ALTUK E Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. . 2009; 59 - 73.
Vancouver Ataman B,ÖZDEN ALTUK E Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. . 2009; 59 - 73.
IEEE Ataman B,ÖZDEN ALTUK E "Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi." , ss.59 - 73, 2009.
ISNAD Ataman, Başak - ÖZDEN ALTUK, Evrim. "Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi". (2009), 59-73.
APA Ataman B, ÖZDEN ALTUK E (2009). Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0(44), 59 - 73.
Chicago Ataman Başak,ÖZDEN ALTUK Evrim Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 0, no.44 (2009): 59 - 73.
MLA Ataman Başak,ÖZDEN ALTUK Evrim Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), vol.0, no.44, 2009, ss.59 - 73.
AMA Ataman B,ÖZDEN ALTUK E Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2009; 0(44): 59 - 73.
Vancouver Ataman B,ÖZDEN ALTUK E Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2009; 0(44): 59 - 73.
IEEE Ataman B,ÖZDEN ALTUK E "Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi." Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0, ss.59 - 73, 2009.
ISNAD Ataman, Başak - ÖZDEN ALTUK, Evrim. "Tek düzen hesap planına göre hazırlanan finansal tabloların UFRS'ye uyarlanması ve rasyo yöntemi ile analizi". Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 44 (2009), 59-73.