Yıl: 2009 Cilt: 0 Sayı: 21 Sayfa Aralığı: 15 - 23 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi

Öz:
Bu çalışma, ilköğretim okullarının II. kademesindeki öğrencilerin Fen ve Teknoloji derslerinde verilen ev ödevlerine ilişkin görüşlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, survey (tarama) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Konya il merkezinde bulunan ilköğretim okullarının II. kademesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerdir. Bu araştırmanın örneklemini, Konya il merkezinde bulunan ilköğretim okullarında II. kademede öğrenim gören 426 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak 23 anket sorusu uygulanmıştır. Anket formu geliştirilirken, İlköğretim Okulu Programı incelenmiş ve program geliştirme ve değerlendirme ile ilgili literatür taranmıştır. Ayrıca, olası anket maddeleri için uzman görüşlerine başvurulmuştur. Hazırlanan anket, fen eğitimcileri tarafından incelenerek araştırmanın amacına uygun olduğuna ve araştırma konusunu kapsadığına, yani kapsam geçerliliği olduğuna karar verilmiştir. Anket, çalışma grubuna uygulanmadan önce, örnekleme uygun bir alt gruba uygulanarak anketin güvenilirlik katsayısı Cronbach alfa formülünden yararlanılarak 0.81 olarak bulunmuştur. Anket sonucunda elde edilen bulgular istatistik metotlarla kodlanarak SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Öğrencilerin her bir soruya vermiş oldukları cevapların frekans (f) ve yüzde (%) değerleri Tablo 1’de verilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir; Verilen ev ödevlerinin fen ve teknoloji konularını anlamada ve öğrenilenleri pekiştirmede önemli bir rölü olduğu görüşü hakimdir. Öğretmelerin ev ödevlerini kontrol etmelerinin öğrencilerin ödevlere daha fazla önem vermelerini sağladığı görüşü ağırlıkta olup, öğrenci-öğretmen etkileşimini geliştirdiği görülmektedir. Öğrencilerin grup çalışması şeklinde yaptıkları ödevlerin öğrenmede kalıcılığı artırdığı belirlenmiştir. Ödevlerin güncel konularla ilgili olması, öğrencileri ödev yapmada istekli kılmakta ve güncel konuları yorumlamada katkı sağlamaktadır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Albayrak, Mustafa ve diğ. (2004). İlköğretimde Ders Dışı Etkinlikler ve Bunlarla İlgili Öğrenci Davranışları Hakkında Velilerin Görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi. Mart 2004 Cilt:12 No:1 13-18
  • Aytuna, Hasip. (1963). Orta Dereceli Okullarda Öğretmenlik ve Problemleri. İstanbul, Milli Eğitim Basımevi.
  • Barnes Sheila. (2001). Ladder to learning or stairway to stres: A study of grade 4 homework practices. Unpublished M.E. Thesis. University Of Prince Edward Island
  • Bilen, Mürüvvet. (1999 ). Plandan Uygulamaya Öğretim. Ankara, Anı Yayıncılık.
  • Cooper, Harris M. (2001). The Battle over Homework: Common Ground for Administrators, Teachers and Parents. New York: Corwin Press.
  • Çelikten, Mustafa.(2008) Öğretmenlik Mesleğinde Yeni Model Arayışları. Konya, S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:19, 189-196.
  • Demirel, Özcan. (2000). Plandan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara, PegemA Yayıncılık.
  • Ergün, Mustafa.; Özdaş, Ali. (1997). Öğretim İlke ve Yöntemleri. İstanbul, Kaya Matbaacılık.
  • Forster Kathie. (2000).Sydney, Homework: A bridge too far? Issues In Educational Research 9:1, 21-37
  • Gündüz, Şemseddin. (2005). Geleneksel –Çevrimiçi ve Bireysel- İşbirliğine Dayalı Ödev Uygulamalarının Lisans Öğrencilerinin Akademik Başarılarına ve Ödeve İlişkin Tutumlarına Etkisi. Eskişehir: Anadolu Ün. Eğitim Bilimleri Enst. Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Karasar, Niyazi. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara, Tekışık Ofset.
  • Kutlu, Oğuz. ve Bozkurt, Mükafat. C. (2003). Okulda ve Sınavlarda Adım Adım Başarı. Konya: Çizgi Kitabevi
  • MEB. (2000). İlköğretim Okulu Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Oğuzkan, Ferhan. (1985). Orta Dereceli Okullarda Öğretim. Ankara, Emel Matbaacılık.
  • Okan, Kenan. (1989). Ev Ödevi Hazırlama Teknikleri. Ankara, Gül Yayınevi.
  • Paulu, Nancy. ve Perkinson, Kathryn. (1995). Helping Your Child with Homework. Washington, D.C.: U.S. Department of Education.
  • Yılmaz, Ali. (2001). İşbirliğine Dayalı Öğrenme; Etkili Ancak İhmal Edilen ya da Yanlış Kullanılan Bir Metot. Milli Eğitim Dergisi. Sayı: 150. Mart-Nisan-Mayıs
  • Yücel, A.Seda. (2004). Ortaöğretim Düzeyindeki Öğrencilerin Kimya Derslerinde Verilen Ev Ödevlerine Karşı Tutumlarının İncelenmesi. GÜ Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt 24, Sayı:1 (2004) 147- 159
  • www.tevfikfikret-ank.k12.tr
APA Aladağ C, DOĞU S (2009). Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. , 15 - 23.
Chicago Aladağ Caner,DOĞU Süleyman Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. (2009): 15 - 23.
MLA Aladağ Caner,DOĞU Süleyman Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. , 2009, ss.15 - 23.
AMA Aladağ C,DOĞU S Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. . 2009; 15 - 23.
Vancouver Aladağ C,DOĞU S Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. . 2009; 15 - 23.
IEEE Aladağ C,DOĞU S "Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi." , ss.15 - 23, 2009.
ISNAD Aladağ, Caner - DOĞU, Süleyman. "Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi". (2009), 15-23.
APA Aladağ C, DOĞU S (2009). Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 0(21), 15 - 23.
Chicago Aladağ Caner,DOĞU Süleyman Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 0, no.21 (2009): 15 - 23.
MLA Aladağ Caner,DOĞU Süleyman Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.0, no.21, 2009, ss.15 - 23.
AMA Aladağ C,DOĞU S Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2009; 0(21): 15 - 23.
Vancouver Aladağ C,DOĞU S Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2009; 0(21): 15 - 23.
IEEE Aladağ C,DOĞU S "Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi." Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 0, ss.15 - 23, 2009.
ISNAD Aladağ, Caner - DOĞU, Süleyman. "Fen ve teknoloji dersinde verilen ödevlerin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi". Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 21 (2009), 15-23.