Yıl: 2010 Cilt: 34 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 61 - 64 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi

Öz:
Keneler aracılığıyla bulaşan hastalıklar tüm dünyada görülmekte ve her geçen gün biraz daha büyük sorun haline gelmektedir. Kene ile bulaşan hastalıkların sayısı oldukça fazladır ve çoğunluğu ülkemizde görülebilmektedir. 2008 yılında ülkemizin çeşitli bölgelerinde kene enfestasyonunun neden olduğu hastalık ve ölüm vakalarının sayısındaki artış da dikkat çekicidir. Literatürlerde kulak içi kene enfestasyonu sonucu izole fasiyal sinir paralizi vakalarına nadir rastlanmıştır. Kenelerin izole fasiyal paralizi oluşturabilmesi çeşitli teorilerle açıklanabilmektedir. Bu yazımızda şiddetli sol kulak ağrısı, yüzünün sol yarısında uyuşukluk, sol gözünü kapatamama ve konuşmada pelteklik şikâyeti ile kliniğimize başvuran ve sol dış kulak yolundan kene çıkarılan 3 yaşında bir kız çocuğu olgusu sunulmaktadır.
Anahtar Kelime: Hyalomma Felç Paraziter hastalıklar Çocuk, okul öncesi Kadın Ektoparaziter enfestasyonlar Kene enfestasyonları Yüz felci

Konular: Genel ve Dahili Tıp Parazitoloji

Case report: Isolated facial paralysis with a tick

Öz:
Tick-borne diseases are seen all over the world and their importance rises increasingly. It is noticeably important that disease and death rates due to tick-bites in our country in different areas increased in 2008. In Turkey, the numbers of diseases which are transmitted by ticks are considerably large and all of them are not detected. Reports of isolated facial paralysis cases due to tick infestation in the ear are infrequent in literature. The development of isolated facial paralysis due to ticks can be explained by several theories. This article reports a case report of a 3 year- old girl who was bought to our clinic with severe left ear pain and paresthesia on the left half of her face. She couldn't close her left eye and she lisped. The tick was removed from her external auditory canal surgically.
Anahtar Kelime: Child, Preschool Female Ectoparasitic Infestations Tick Infestations Facial Paralysis Hyalomma Paralysis Parasitic Diseases

Konular: Genel ve Dahili Tıp Parazitoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Olgu Sunumu Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜRBÜZ M, Erdogan M, Dogan N, BİRDANE L, CİNGİ C, CİNGİ E (2010). Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. , 61 - 64.
Chicago GÜRBÜZ Melek Kezban,Erdogan Murat,Dogan Nihal,BİRDANE Leyla,CİNGİ Cemal,CİNGİ Emre Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. (2010): 61 - 64.
MLA GÜRBÜZ Melek Kezban,Erdogan Murat,Dogan Nihal,BİRDANE Leyla,CİNGİ Cemal,CİNGİ Emre Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. , 2010, ss.61 - 64.
AMA GÜRBÜZ M,Erdogan M,Dogan N,BİRDANE L,CİNGİ C,CİNGİ E Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. . 2010; 61 - 64.
Vancouver GÜRBÜZ M,Erdogan M,Dogan N,BİRDANE L,CİNGİ C,CİNGİ E Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. . 2010; 61 - 64.
IEEE GÜRBÜZ M,Erdogan M,Dogan N,BİRDANE L,CİNGİ C,CİNGİ E "Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi." , ss.61 - 64, 2010.
ISNAD GÜRBÜZ, Melek Kezban vd. "Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi". (2010), 61-64.
APA GÜRBÜZ M, Erdogan M, Dogan N, BİRDANE L, CİNGİ C, CİNGİ E (2010). Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 34(1), 61 - 64.
Chicago GÜRBÜZ Melek Kezban,Erdogan Murat,Dogan Nihal,BİRDANE Leyla,CİNGİ Cemal,CİNGİ Emre Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. Türkiye Parazitoloji Dergisi 34, no.1 (2010): 61 - 64.
MLA GÜRBÜZ Melek Kezban,Erdogan Murat,Dogan Nihal,BİRDANE Leyla,CİNGİ Cemal,CİNGİ Emre Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. Türkiye Parazitoloji Dergisi, vol.34, no.1, 2010, ss.61 - 64.
AMA GÜRBÜZ M,Erdogan M,Dogan N,BİRDANE L,CİNGİ C,CİNGİ E Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2010; 34(1): 61 - 64.
Vancouver GÜRBÜZ M,Erdogan M,Dogan N,BİRDANE L,CİNGİ C,CİNGİ E Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi. Türkiye Parazitoloji Dergisi. 2010; 34(1): 61 - 64.
IEEE GÜRBÜZ M,Erdogan M,Dogan N,BİRDANE L,CİNGİ C,CİNGİ E "Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi." Türkiye Parazitoloji Dergisi, 34, ss.61 - 64, 2010.
ISNAD GÜRBÜZ, Melek Kezban vd. "Olgu sunumu: Kene ısırması ile oluşan izole fasiyal paralizi". Türkiye Parazitoloji Dergisi 34/1 (2010), 61-64.