Yıl: 2010 Cilt: 0 Sayı: 46 Sayfa Aralığı: 112 - 128 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama

Öz:
İşletmeler her gün sayısız alternatifle yüz yüze gelirler. Bu alternatifler arasından seçim yapmak iş hayatının anlamı olan kararı ifade eder. Uzun yıllardan beri yönetim literatüründe muhasebe, karar alma sürecinin en önemli aracı olarak görülmektedir. İşletmelerin muhasebe sistemi karar almada kullanılabilir nitelikteki verilerin çoğunu ilgili taraflara sağlayabilmektedir. Dolayısıyla muhasebe bilgileri, karar alma sürecinde işletme yönetimince ihtiyaç duyulan nitelikteki bilgiler olduğundan oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada muhasebe bilgilerinin karar alma sürecindeki gerekliliği vurgulanmaya çalışılmış ve Çanakkale imalat işletmelerinde muhasebe bilgilerinin kullanımıyla işletme kararlarının alınması arasında ilişkinin olup olmadığı, dolayısıyla muhasebe bilgilerinin kullanımının işletme kararlarının alınmasını etkileyip etkilemediği belirtilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre; Çanakkale imalat işletmelerinde ağırlıklı olarak stratejik kararların alındığı, muhasebe bilgileri ile bu kararlar arasında ilişkinin olmadığı, dolayısıyla muhasebe bilgilerinin kullanımının bu kararların alınmasını etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime: yönetim muhasebe bilgi sistemi Çanakkale karar verme

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans

The importance of the use of the accounting information in decision making an application in an industrial enterprise operating in Canakkale

Öz:
Every day the business enterprises are faced with a lot of alternatives. Choosing between these alternatives is the decision which means the life of the business. For many years management literature has regarded accounting as the most important tools of the decision making process. The accounting systems of the enterprises provide the information which is useful for decision-making process to be used by related users. So, the information which is needed by the managers in decision making process is the accounting information and because of this it is very important in management. In this study the need for accounting information in decision making process is tried to be emphasized and it is tried to find out the relation between accounting information and business decisions exist or not in Çanakkale manufacturing enterprises. Due to this, it is tried to find out whether accounting information impacts business decisions.According to findings of the study, most of the decisions that is made by Çanakkale manufacturing enterprises are strategic decisions and there is no relation between strategic decisions and accounting information. So, this means that the usage of accounting information doesn’t have affect on strategic decisions.
Anahtar Kelime: accounting information system Canakkale decision making management

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ADELEGAN, Olatundun Janet (1998), Management Accounting Practices In Nigerian Companies, Lecturer of Accounting and Business Finance in the Department of Economics University of Ibadan, Nigeria, Erişim: 07.04.2008, http://homepage.test.ifac.org/Library/ArticleFile s/AdeleganMAP_in_Nigeria.doc.
  • AYDEMİR, İ. ve D. GÜRSOY (2001), Muğla Mermer Sanayiinde Maliyet Hesaplamalarının İncelenmesi Ve Bir Anket Çalışması, Türkiye III. Mermer Sempozyumu Bildiriler Kitabi, 3-5 Mayıs, Afyon.
  • BRUNS, William J. (1968), “Accounting Information and Decision-Making: Some Behavioral Hypotheses”, The Accounting Review, 43, 3, July: 469-480.
  • BUCHANAN, L. ve A. O’CONNELL (2006), “Brief History of Decision Making”, Harvard Business Review, Jan., 1: 32-41.
  • COLEMAN, R. W. (1949), “The Role of Accounting in Management”, The Accounting Review, 24, 2, April: 179-183.
  • ÇELİK, Orhan (2003), Muhasebe Kuramı ve Uygulamaları Açısından Muhasebe Bilgilerinin Niteliği, No.52, Ocak, Ankara Üniversitesi: Siyasal Bilgiler Fakültesi.
  • DAFT, Richard L. (1991), Management, Orlando: The Dryden Press, 2nd Ed.
  • DALTON, F. E. ve J. B., MINER (1970), “The Role of Accounting Training in Top Management Decision Making”, The Accounting Review, 45, 1, January.: 134-139.
  • GÜRDAL, Kadir (2004), “Yeni Ekonomi Kavramı ve Muhasebe Anlayışı” Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 4, 3, Eylül: 87-110.
  • GÖX, R.F. ve A.,WAGENHOFER (2007), Economic Research on Management Accounting, T. Hopper, D. Northcott ve B. Scapens, Issues in Management Accounting, Prentice-Hall, Third Edition.
  • HALL, Matthew (2007), The Role of Accounting in Managerial Work, Accounting And Finance Association Of Australia And New Zealand, Conference, 1-3 July.
  • KARASAR, Niyazi (2000), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayıncılık, 10. Basım.
  • KARASİOĞLU, Fehmi (2005), Yönetim Muhasebesi Enstrümanlarının Kobiler’in İç Performanslarının Ölçüm Aracı Olarak Kullanımı Üzerine Bölgesel Bir Araştırma, http://www.bilgi yonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=625, Erişim: 12.12.2007.
  • KISAKÜREK M. ve A. PEKCAN (2005), “Muhasebenin Ürettiği Bilgiye Farklı Açılardan Bakışlar”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6, 2: 107-125.
  • KOÇEL, Tamer (2005), İşletme Yöneticiliği: Yönetim ve Organizasyon Organizasyonlarda Davranış Klasik-Modern-Çağdaş ve Güncel Yaklaşımlar, İstanbul: Arıkan Yayıncılık: 10. Basım.
  • KREN, Leslie (1997), “The Role Of Accounting Information In Organizational Control: The State Of The Art”, İçinde: Behavioral Accounting Research: Foundations and Frontiers, (S. Sutton and V. King ed.), American Accounting Association, 1-48.
  • McKINNON, S.M. ve W.J., BRUNS (1992), The Information Mosaic, Harvard Business School Press.
  • MOCK, Theodore J. (1971), “Concepts of Information Value and Accounting”, The Accounting Review, 46, 4: 765-778.
  • POMEROL, J. C. ve F. ADAM (2004), Practical Decision Making - From the Legacy of Herbert Simon to Decision Support Systems, Meredith, Shanks, Arnott and Carlsson (ed.), IFIP WG 8.3 Conference, July, Prato, Italy.
  • SILLINCE, J.A. ve G.M SYKES (1995), “The Role Of Accounting in İmproving Manufacturing Technology”, Management Accounting Research, Vol. 6, Pp. 103- 124.
  • SPRINKLE, Geoffrey B.(2003), “Perspectives on Experimental Research in Managerial Accounting”, Accounting, Organizations and Society, 28: 287- 318.
  • VALID, C. ve A., BELDI (2006), Management Accounting: An Informational Tool or A Knowledge Device? The Manager’s Perceptions, 15 th Congress of European Anthropological Association, 31 August-3 September, Budapest, Hungary.
  • VEEKEN, H. J. M. ve M. J. F., WOUTERS (2002), “Using Accounting Information Systems By Operations Managers in A Project Company”, Management Accounting Research, 13: 345- 370.
  • WILLIAMS J. J. ve A. E. SEAMAN (2002), “Management Accounting Systems Change and Departmental Performance: the Influence of Managerial Information and Task Uncertainty”, Management Accounting Research, 13: 419-445.
  • YARDIMCIOĞLU, Mahmut (2006), “Muhasebe Departmanından Elde Edilen Bilgilerin İşlevi ve Önemi: Kahramanmaraş Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Ekim: 71- 108.
  • YENİÇERİ, Özcan (1995), İşletme Yönetimi, Ankara: Tutibay Yayınları.
  • YOUNG, Joni J. (2006), “Making Up Users”, Accounting, Organizations and Society, 31, 6: 579-600
  • YOZGAT, Uğur (1998), Yönetim Bilişim Sistemleri: Management Information Systems, İstanbul: Beta Yayınları.
APA KALMIŞ H, DALGIN B (2010). Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. , 112 - 128.
Chicago KALMIŞ HALİS,DALGIN Burcu Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. (2010): 112 - 128.
MLA KALMIŞ HALİS,DALGIN Burcu Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. , 2010, ss.112 - 128.
AMA KALMIŞ H,DALGIN B Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. . 2010; 112 - 128.
Vancouver KALMIŞ H,DALGIN B Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. . 2010; 112 - 128.
IEEE KALMIŞ H,DALGIN B "Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama." , ss.112 - 128, 2010.
ISNAD KALMIŞ, HALİS - DALGIN, Burcu. "Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama". (2010), 112-128.
APA KALMIŞ H, DALGIN B (2010). Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0(46), 112 - 128.
Chicago KALMIŞ HALİS,DALGIN Burcu Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 0, no.46 (2010): 112 - 128.
MLA KALMIŞ HALİS,DALGIN Burcu Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), vol.0, no.46, 2010, ss.112 - 128.
AMA KALMIŞ H,DALGIN B Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2010; 0(46): 112 - 128.
Vancouver KALMIŞ H,DALGIN B Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2010; 0(46): 112 - 128.
IEEE KALMIŞ H,DALGIN B "Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama." Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0, ss.112 - 128, 2010.
ISNAD KALMIŞ, HALİS - DALGIN, Burcu. "Muhasebe bilgilerinin karar almada kullanımının önemi ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi İşletmelerinde bir uygulama". Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 46 (2010), 112-128.