Yıl: 2010 Cilt: 0 Sayı: 46 Sayfa Aralığı: 146 - 156 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama

Öz:
Bu çalışmanın amacı İMKB’de işlem gören üretim şirketlerinin küresel ekonomik krizden nasıl etkilendiklerini finansal oranlar aracılığıyla araştırmaktır. Çalışmanın örneklemi, İMKB’de işlem gören üretim şirketleridir. Çalışma kriz dönemine ilişkin şu sonuçları ortaya koymuştur: likidite oranlarının düşmesi kısa vadeli borç ödeme kabiliyetinin zayıfladığına işarettir, varlıkların devir hızlarının düşmesi şirketlerin gelir üretme kapasitelerinin düştüğüne işarettir, karlılık oranlarının negatif olması şirketlerin çoğunluğunun kriz döneminde zarar ettiğini göstermektedir, mali yapı oranları şirketlerin genel anlamda borçlanmanın arttığını göstermektedir.
Anahtar Kelime: şirketler İstanbul menkul kıymetler borsası finansal oranlar İstanbul menkul kıymetler borsası (İMKB) ekonomik kriz

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans

Effect of global economic crisis on financial ratios of listed manufacturing companies in the ISE

Öz:
The purpose of this study is to investigate how companies were affected from global economic crisis by financial ratios. The sample of the study is the manufacturing companies listed in the ISE. The study has provided the following results in relation to crisis period: decrease in liquidity ratios signal the weakness in short-term debt-paying ability of the companies, decrease in asset turnover ratios indicate the decrease in revenue generating capacity of the companies, negative profitability ratios show that most of the companies made loss during the crisis period, financial leverage ratios indicate that companies’ debts increased.
Anahtar Kelime: companies Istanbul stock exchange financial ratios Istanbul stock exchange (ISE) economic crisis

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA Uyar A, OKUMUŞ E (2010). Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. , 146 - 156.
Chicago Uyar Ali,OKUMUŞ Ersin Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. (2010): 146 - 156.
MLA Uyar Ali,OKUMUŞ Ersin Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. , 2010, ss.146 - 156.
AMA Uyar A,OKUMUŞ E Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. . 2010; 146 - 156.
Vancouver Uyar A,OKUMUŞ E Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. . 2010; 146 - 156.
IEEE Uyar A,OKUMUŞ E "Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama." , ss.146 - 156, 2010.
ISNAD Uyar, Ali - OKUMUŞ, Ersin. "Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama". (2010), 146-156.
APA Uyar A, OKUMUŞ E (2010). Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0(46), 146 - 156.
Chicago Uyar Ali,OKUMUŞ Ersin Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 0, no.46 (2010): 146 - 156.
MLA Uyar Ali,OKUMUŞ Ersin Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), vol.0, no.46, 2010, ss.146 - 156.
AMA Uyar A,OKUMUŞ E Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2010; 0(46): 146 - 156.
Vancouver Uyar A,OKUMUŞ E Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi). 2010; 0(46): 146 - 156.
IEEE Uyar A,OKUMUŞ E "Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama." Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi), 0, ss.146 - 156, 2010.
ISNAD Uyar, Ali - OKUMUŞ, Ersin. "Finansal oranlar aracılığıyla küresel ekonomik krizin üretim şirketlerine etkilerinin analizi: İMKB'de bir uygulama". Muhasebe ve Finansman Dergisi (. e-Muhasebe ve Finansman Dergisi) 46 (2010), 146-156.