Yıl: 2009 Cilt: 0 Sayı: 17 Sayfa Aralığı: 190 - 216 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi

Öz:
Lojistik; son dönemlerdeki en genel tanımıyla; doğru malzemenin, doğru miktarda, doğru durumda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru tüketiciye, doğru fiyatla ulaşması olarak tanımlanabilir. Ülkemizde lojistik sektörü son yıllarda gelişme gösteren, genç bir sektördür. Türkiye coğrafi konumu itibariyle Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi oluşturmasından kaynaklanan avantajlı konuma sahiptir. Ancak bu konumunu ekonomik geliĢmeye ve ticaret hacmine yansıtamamaktadır. Bunun tabi ki çok fazla sebebi vardır ama lojistik açıdan bakıldığında karayolu ve demiryolu projelerinin hayata geçirilmesinde gecikme, ayrıca hava ve deniz yolu limanlarının gücünü arzu edilen seviyede kullanamaması da büyük etkendir. Bu çalışmada lojistik kavramı, türleri ve lojistik sektörünün tarihine değinildikten sonra, Türkiye‟de lojistik sektörü anlatılmıştır. Ayrıca çalışmamızda Avrupa Birliği‟ne yeni üye olan ülkelerden Romanya ve Macaristan‟ın lojistik sektörü de Türkiye ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelime: karşılaştırmalı analiz lojistik Avrupa Birliği avrupa ülkeleri Romanya macaristan Türkiye gelişmişlik indeksi

A comparative analysis of Turkey's logistic sector to EU member countries (Romania and Hungary)

Öz:
The recent general description of logistics is the right production should rich to do right consumer with right quantity at the right situation at the right place with right timing. Logistic is one of the young sectors which is recently improving in our country. Turkey has such advantages with it is cografical location that is central of amount to middle east Turkish republic and Europe but it is not reflecting its economical situation to its economic improvement and its volume of trade. Of course it is because of many reasons but at the logistics side the biggest factor is effectuating of project of railways and roadways was laid and level of the power of seaport and airport was not as much as it was expected.Transportation sector of turkey was explained after dealing with history of logistic sector and with its kinds in this work. Beside this logistic sector of the new members of EU which is Romania and Hungary was comparable explained.
Anahtar Kelime: hungary Turkey development index comparative analysis logistics European Union european countries Romania

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AB İlerleme Raporu, (2004),http://www.sedefed.org/default.aspx?pid=l9068&nid=5842
  • Babacan, M. (2004), Lojistik Sektörünün Ülkemizdeki Gelişimi Ve Rekabet Vizyonu http://www.eab.ege.edu.tr/pdf/3/C1 -S 1 -2-M2.pdf
  • Budapeşte Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, (2007), Macaristan'ın Genel Ekonomik Durumu ve Türkiye ile Ekonomik Ticari İlişkileri, Budapeşte
  • Budapeşte Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Türkiye - Macaristan. Lojistik İmkânları http://www.counsellors.gov.tr/upload/H/LOJlSTlK-NOT2.doc
  • Çubuk, K.ve Cansız F. (2005), Türkiye'de Ulaşım Sistemleri Arasındaki Enerji Durumu, http://www.eie.gov.tr/turkce/en_tasarrufu/en tas_etkinlik/2005_bildiriler/oturum5/KursatCubuk.doc
  • Derici, R., (2004), Land Transportation Sector In Turkey, http://www.internationaltransportforum.org/europe/road/Istanbul2004/DericiE.pdf#search= "turkev"
  • Direkler, E., (2004), Traınıng And Regulatory Actıvıtıes ın Turkey, http://www.internationaltransportforum.org/europe/road/Istanbul2004/DireklerE.pdf#search ="turkey"
  • Erdal, M., Küresel Lojistik Kavramı Ve Lojistik Üsler,
  • http://www.meslekiyeterlilik.com/lojistik/7.Kuresel%20Lojistik%20Kavrami%20ve %20Lojitik%20usler.pdf
  • Ersoy, B., (2008),Lqjistik Ve Türkiye'nin konumu, http://www.turktrade.org.tr
  • Gözütok, N., (2007), www.capital.com.tr/haber.aspx?HBR K0D=4155
  • İstanbul Ticaret Odası (İTO), (2006), Türkiye Lojistik Sektörü Altyapı Analizi, İstanbul, Yayın No:2006-14.
  • İşcan, M., (2008), İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME), Macaristan Yerinde Pazar Araştırması.
  • Karayolu Taşımacılık Sektörü ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği, (2005), http://www.ubak.gov.tr/tr/kugm /dosyalar/diger /duyurular genel77.pdf
  • Kaynak, M., (2003), Ulaştırmada Yeni Eğilimler ve Türkiye'nin Bölgesel Lojistik Güç Olma Potansiyeli, Avrasya Etüdleri.
  • Kaynak, M., (2004), Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Bağlamında Avrasya Ulaştırma Koridorlarında Bölgesel Rekabet ve Türkiye, Ekonomik Yaklaşım Dergisi, 1. Cilt
  • Macaristan İstatistik Ofisi, http://wvvvv.ksh.hu/eng/homeng.htm 1
  • Roder, (2008) (http://www.roder.org.tr/XLS/tasima modlari.xls)
  • Romanya Ülke Bülteni, 2005, http://www.adanato.org.tr/TR/UlkeRaporlari/Raporlar/RO.pdf
  • Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (2001), Ulaştırma Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, http://ekutup.dpt.gov.tr/ulastirm/oik598.pdf
  • Tanyaş, M., (2006), Türkiye Lojistik Sektörü İçin Strateji Ve Çözüm Önerileri, Ankara
  • Türkiye ve Romanya Arasındaki Uluslararası Ulaştırma Sektör Raporu http://www.musavirlikler.gov.tr/upload/R/Ulastirma.rtf
  • Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (2008), Türkiye- Avrupa Birliği Ekonomik İlişkilerinde Türk Lojistik Sektörü ve Sorunları, (http://www.zft-onl ine.de/UserFiles/File/Tuerkisch/Turk _Lojistik_Sektoru_A B .pdf).
  • UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği ), (2006), Lojistik sektörü mevcut durum ve fırsatların çözüm analizi, (www.kobifinans.com.tr/tr/sektor/011408/16480).
  • Yeni Korumacılık Türk Lojistik Sektörünün Önünü Tıkıyor, (25.03.2008), http://haber.turk724.net/47007/haberler/Yeni-Korumacilik-Turk-Loiistik-Sektorunun-Onunu-Tikiyor
  • Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2000), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • http://www.btinsan.com/133/04.asp
  • http://www.btso.org.tr/databank/countryreport/l3-macaristan.pdf
  • www.egeliihracatcilar.com/lmages/Menul-Page//UlkeRaporu-MACARISTAN-DTM-2007_00002007.doc
  • http://www.ekol .com/pressMedia_08_tr .htm 1
  • http.V/www.ikv.prg.tr/pdfs/c 10e9c58.pdf
  • http://www.internationaltransportforum.org/shorttermtrends/Output.aspx
  • http://kobi.mynet.com/pdt/Romanya.pdf
  • http://www.ris-mersin.info /index.php'?module=content&page_id=728
  • www.ris-mersin.info/files/files-web/File/Lojistik%20Kavramlar.doc
  • http.//www.sektorler. web.tr/lojistik/lojistik/avrupanin_lojistik lideri_almanya_.htm
  • http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb id=52&ust.id=15
  • http://www.tubitak.gov.tr/tubitak __content_files/vizyon2023/ut/utp_son surum.pdf
APA TUTAR E, TUTAR F, YETİŞEN H (2009). Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. , 190 - 216.
Chicago TUTAR Erdinç,TUTAR Filiz,YETİŞEN Handan Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. (2009): 190 - 216.
MLA TUTAR Erdinç,TUTAR Filiz,YETİŞEN Handan Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. , 2009, ss.190 - 216.
AMA TUTAR E,TUTAR F,YETİŞEN H Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. . 2009; 190 - 216.
Vancouver TUTAR E,TUTAR F,YETİŞEN H Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. . 2009; 190 - 216.
IEEE TUTAR E,TUTAR F,YETİŞEN H "Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi." , ss.190 - 216, 2009.
ISNAD TUTAR, Erdinç vd. "Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi". (2009), 190-216.
APA TUTAR E, TUTAR F, YETİŞEN H (2009). Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0(17), 190 - 216.
Chicago TUTAR Erdinç,TUTAR Filiz,YETİŞEN Handan Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 0, no.17 (2009): 190 - 216.
MLA TUTAR Erdinç,TUTAR Filiz,YETİŞEN Handan Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.0, no.17, 2009, ss.190 - 216.
AMA TUTAR E,TUTAR F,YETİŞEN H Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2009; 0(17): 190 - 216.
Vancouver TUTAR E,TUTAR F,YETİŞEN H Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2009; 0(17): 190 - 216.
IEEE TUTAR E,TUTAR F,YETİŞEN H "Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0, ss.190 - 216, 2009.
ISNAD TUTAR, Erdinç vd. "Türkiye'de lojistik sektörünün gelişmişcilik düzeyinin seçilmiş AB ülkeleri (Romanya ve Macaristan) karşılaştırmalı bir analizi". Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 (2009), 190-216.