Yıl: 2009 Cilt: 25 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 25 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi

Öz:
Her ne kadar gerekçede aksine ifadelere yer verilmişse de, çek ile ilgili mevcut hükümlerde Türk Ticaret Kanunu Tasarısında anlamlı sayılabilecek ölçüde değişiklik yapılmıştır. Gerek Ön-Tasarı, gerek Son-Tasarı aşamasında yapılan değişikliklerin bir kısmı yerinde olduğu gibi, Adalet Komisyonu da bazı hükümlere isabetli bir şekilde müdahale etmiş ve Tasarı hazırlanırken gözden kaçan birçok hususu düzeltmiştir.Bununla birlikte yapılan değişikliklerin bir kısmının gereksiz olduğu, bazı değişikliklerin beraberinde yorum sorunları getireceği, gerekçesi açıklanmayan değişikliklerin bir kısmının ise değerlendirilmesinde zorluklar yaşanacağı söylenebilir. Öte yandan genel olarak Tasarının çeke ilişkin bölümünde kullanılan dil ve ifadenin de başarılı sayılması mümkün değildir. Ayrıca doktrinde gündeme gelen tartışmalardan sadece bir kısmına çözüm bulmak için çaba sarfedilirken, çok daha önemli sayılabilecek bazı sorunların görmezden gelinmesi ise kabul edilemez.Tasarının çeke ilişkin hükümlerinde yapılan yeni düzenlemede, gereken özen gösterilmediği gibi, ayrıntıya girilmesinden kaçınıldığını, giderek terim, ifade ve yazım birliğinin sağlanması bakımından Tasarının bütününe ise kesinlikle bakılmadığını söylemek hata ya da abartı olmayacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

-

Öz:
Although it was expressed contrarily in preamble, in Draft Turkish Commercial Code, the present provisions related to checks have been changed significantly. In addition to some of the amendments made in both Pre-Draft or Final-Draft stages were suitable, Justice Commission also intervened to change certain provisions appropriately and amended many issues which were oversighted.However, some of the amendments might be considered unnecessary, it is possible for some of them to cause interpretation problems and while evaluating, some changes, whose ratio legis is not revealed, will cause difficulties.It may well be said that in new regulation regarding to Draft Turkish Commercial Code's provisions related to checks, in addition to the ignored meticuluous attention which should have been paid, the details were not taken into consideration and that regarding term, expression and spelling consistency was not paid as it should have been while the Draft was not evaluated as a whole.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Bibliyografik
APA KENDİGELEN A (2009). Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. , 25 - 66.
Chicago KENDİGELEN Abuzer Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. (2009): 25 - 66.
MLA KENDİGELEN Abuzer Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. , 2009, ss.25 - 66.
AMA KENDİGELEN A Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. . 2009; 25 - 66.
Vancouver KENDİGELEN A Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. . 2009; 25 - 66.
IEEE KENDİGELEN A "Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi." , ss.25 - 66, 2009.
ISNAD KENDİGELEN, Abuzer. "Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi". (2009), 25-66.
APA KENDİGELEN A (2009). Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 25(3), 25 - 66.
Chicago KENDİGELEN Abuzer Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 25, no.3 (2009): 25 - 66.
MLA KENDİGELEN Abuzer Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, vol.25, no.3, 2009, ss.25 - 66.
AMA KENDİGELEN A Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2009; 25(3): 25 - 66.
Vancouver KENDİGELEN A Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2009; 25(3): 25 - 66.
IEEE KENDİGELEN A "Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi." Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 25, ss.25 - 66, 2009.
ISNAD KENDİGELEN, Abuzer. "Türk ticaret kanunu tasarısının çeke ilişkin hükümlerinin değerlendirilmesi". Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 25/3 (2009), 25-66.