Yıl: 2009 Cilt: 23 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 119 - 124 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri

Öz:
Bu çalışma; Fırat Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda klinik ve poliklinik hizmeti sunulan hastaların memnuniyet düzeylerini saptamak amacıyla yapılmıştır.Kesitsel tipte olan bu çalışmada; Eylül-Aralık 2007 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda poliklinik hizmeti alan 483 hasta ile aynı dönemde göz kliniğinde yatarak tedavi gören 119 yatan hasta olmak üzere toplam 602 kişi araştırma kapsamına alınmıştır.Araştırmaya alınan poliklinik hastalarının; %53.4'ü erkek, %6.2'si herhangi bir okul mezunu değil ve %45.8'i evlidir. Klinik hastalarının ise; %42.9'u erkek, %18.5'i herhangi bir okul mezunu değil ve %68.9'u evlidir. Poliklinik hastalarının %61.9'u hocalar ve uzmanlar tarafından daha kaliteli hizmet sunulması, %46.4'ü hastalıklarının nedenlerinin daha iyi araştırılması, %17.0'si hastalara daha fazla süre ayrılması nedeniyle Fırat üniversitesi Tıp Fakültesi Göz hastalıkları Anabilim Dalı'nı tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Poliklinik hastalarının %95.3'ü hekimlerin tutum ve davranışlarından; %93.8'i hemşirelerin tutum ve davranışlarından, 90.2'si yapılan tedaviden memnun olduğunu belirtmiştir. Klinik hastalarının %99.1'i hekimlerin tutum ve davranışlarından, %95.4'ü hemşirelerin tutum ve davranışlarından memnun olduğunu belirtmiştir. İlkokul mezunlarının hepsi hastanenin fizik koşullarından memnun iken, üniversite mezunlarının %86.4'ü memnundur.Çalışmamızda hasta memnuniyet düzeyi yüksek olarak bulunmuş olsa da, fizik koşullar ile hasta-sağlık personeli arasındaki iletişim konusunda eksiklikler olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

The satisfaction levels of patients receiving outpatient and clinic service from Department of Ophthalmology of Medical Faculty of Firat University

Öz:
The present study was conducted to determine the satisfaction levels of the patients who received outpatient and clinic services in the Department of Ophthalmology of Firat University.Six hundred and two patients were included into this cross-sectional study. Of the patients 483 of them were provided outpatient service and 119 received in-patient treatment between September and December of 2007 n the Department of Ophthalmology.Of the outpatient service receiving patients, 53% of them were male, 6.2% of them were not graduates of any school and 45.8% were married whereas, 42.9% of clinic patients were male, 18.5% were not graduates of any school and 68.9% of them were married. The reasons for seeking treatment in Department of Ophthalmology in our clinic were the expectation of getting higher quality service from the experts in 61.9 % of the cases, expectation of having a better investigation of the causes of the disease in 46.4% of cases and receiving more attention and allocation of more time to the patients in 17.0%. Patients received outpatient services expressed their degree of satisfaction related to the attitudes and behaviors of the physicians and nurses as 95.3% and 90.2%, respectively, whereas the degree of satisfaction for their treatment results were 95.4%. All patients graduated from primary schools were satisfied with the physical conditions of the hospital whereas 86.4% of patients graduated from universities were satisfied.Although the satisfaction level of the patients was found to be high in our study, it was determined that there was insufficiency in terms of physical conditions of the hospital and in communication between the patients and our health workers.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DEMİR T, açık y, KAYA M, DEVECİ S, PİRİNÇCİ E, YILDIRIM B, OĞUZÖNCÜL A, OZAN A (2009). Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. , 119 - 124.
Chicago DEMİR Tamer,açık yasemin,KAYA M. Kaan,DEVECİ S. Erhan,PİRİNÇCİ Edibe,YILDIRIM Berrak,OĞUZÖNCÜL A. Ferdane,OZAN A. Tevfik Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. (2009): 119 - 124.
MLA DEMİR Tamer,açık yasemin,KAYA M. Kaan,DEVECİ S. Erhan,PİRİNÇCİ Edibe,YILDIRIM Berrak,OĞUZÖNCÜL A. Ferdane,OZAN A. Tevfik Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. , 2009, ss.119 - 124.
AMA DEMİR T,açık y,KAYA M,DEVECİ S,PİRİNÇCİ E,YILDIRIM B,OĞUZÖNCÜL A,OZAN A Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. . 2009; 119 - 124.
Vancouver DEMİR T,açık y,KAYA M,DEVECİ S,PİRİNÇCİ E,YILDIRIM B,OĞUZÖNCÜL A,OZAN A Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. . 2009; 119 - 124.
IEEE DEMİR T,açık y,KAYA M,DEVECİ S,PİRİNÇCİ E,YILDIRIM B,OĞUZÖNCÜL A,OZAN A "Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri." , ss.119 - 124, 2009.
ISNAD DEMİR, Tamer vd. "Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri". (2009), 119-124.
APA DEMİR T, açık y, KAYA M, DEVECİ S, PİRİNÇCİ E, YILDIRIM B, OĞUZÖNCÜL A, OZAN A (2009). Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 23(3), 119 - 124.
Chicago DEMİR Tamer,açık yasemin,KAYA M. Kaan,DEVECİ S. Erhan,PİRİNÇCİ Edibe,YILDIRIM Berrak,OĞUZÖNCÜL A. Ferdane,OZAN A. Tevfik Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi 23, no.3 (2009): 119 - 124.
MLA DEMİR Tamer,açık yasemin,KAYA M. Kaan,DEVECİ S. Erhan,PİRİNÇCİ Edibe,YILDIRIM Berrak,OĞUZÖNCÜL A. Ferdane,OZAN A. Tevfik Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, vol.23, no.3, 2009, ss.119 - 124.
AMA DEMİR T,açık y,KAYA M,DEVECİ S,PİRİNÇCİ E,YILDIRIM B,OĞUZÖNCÜL A,OZAN A Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi. 2009; 23(3): 119 - 124.
Vancouver DEMİR T,açık y,KAYA M,DEVECİ S,PİRİNÇCİ E,YILDIRIM B,OĞUZÖNCÜL A,OZAN A Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi. 2009; 23(3): 119 - 124.
IEEE DEMİR T,açık y,KAYA M,DEVECİ S,PİRİNÇCİ E,YILDIRIM B,OĞUZÖNCÜL A,OZAN A "Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri." Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 23, ss.119 - 124, 2009.
ISNAD DEMİR, Tamer vd. "Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na poliklinik ya da klinik hizmeti almak için başvuran hastaların sunulan hizmetten memnuniyet düzeyleri". Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi 23/3 (2009), 119-124.