Yıl: 2009 Cilt: 20 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 190 - 200 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi

Öz:
Amaç: Çalışmamızın amacı, evde yaşayan yaşlılarda düşmeye neden olabilecek çevresel faktörlerin ve yaşam memnuniyetlerinin belirlenmesi; yaşam memnuniyetiyle düşme korkusu ile arasındaki ilişkinin incelenmesi idi. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza yaşları 65- 85 arasında değişen 47 yaşlı dahil edildi. Ev ortamındaki risk faktörlerinin değerlendirilmesinde “Home Assessment Profile” (HAP) kullanıldı. Bu değerlendirmede evin yaşam alanları ayrı, ayrı sorgulandı, bu alanlar kullanım sıklığına göre skorlandı. Bununla birlikte; yaşam alanlarını kullanmada etkili olan, yaşlanmaya bağlı tutum ve davranış değişiklikleri, ajitasyon ve yalnızlık duygusu “Philadelphia Geriatric Center Morale Scale” ile değerlendirildi. Sonuçlar: HAP skorlamasına göre en fazla risklerin banyoyla ilgili olduğu görüldü. (p<0.05). Ev ortamında yaşamalarına rağmen yaşlılarda en fazla yalnızlık duygusunun hissedildiği belirlendi (p<0.05). Düşme korkusu ile Philadelphia Geriatric Center Morale Scale’nın alt başlıkları arasında anlamlı bir korelasyon bulunmazken, düşme korkusu ile HAP skorlamasının alt başlıkları arasında pozitif korelasyon olduğu gözlendi. Tartışma: Yaşlıların ev ortamlarının değerlendirilmesinin, düşme riskinin fazla olduğu alanlarda gerekli önlemlerin alınması ve buna bağlı yaşam memnuniyetleri için çıkış noktası oluşturacağı kanısındayız.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp Rehabilitasyon

Assessment of home environment and life satisfaction in geriatrics and relation to fear of falling

Öz:
Purpose: The goal of our study was to assess the circumstances that may lead to falls in older people living at a home environment; to determine life satisfaction and to examine the relation between life satisfaction and fear of falling. Materials and methods: Forty seven elderly people with ages varying between 65 and 85 years were included in our study. In the assessment of risk factors at a home environment, Home Assessment Profile (HAP) was used. In this assessment, parts of the house were separately reviewed and scored according to utilization frequency. In addition, the attitude and behavioral changes due to aging that affect utilization of living areas, agitation and loneliness were assessed by means of the Philadelphia Geriatric Center Morale Scale. Results: According to Home Assessment Profile, the highest risk factors occurred in connection to the bathroom (p<0.05). Despite living at home elder people felt significant loneliness (p<0.05). While no significant correlation was found between fear of falling and subheadings of Philadelphia Geriatric Center Morale Scale, positive correlation was found between fear of falling and subheadings of HAP. Conclusion: Assessment of the home environment of the elderly is important for taking the necessary measures in the areas where the risk of falling is higher and to ensure living satisfaction.
Anahtar Kelime:

Konular: Genel ve Dahili Tıp Rehabilitasyon
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARA B, YILDIRIM Y, GENÇ A, İKİZLER S (2009). Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. , 190 - 200.
Chicago KARA Bilge,YILDIRIM Yücel,GENÇ Arzu,İKİZLER Sevcan Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. (2009): 190 - 200.
MLA KARA Bilge,YILDIRIM Yücel,GENÇ Arzu,İKİZLER Sevcan Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. , 2009, ss.190 - 200.
AMA KARA B,YILDIRIM Y,GENÇ A,İKİZLER S Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. . 2009; 190 - 200.
Vancouver KARA B,YILDIRIM Y,GENÇ A,İKİZLER S Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. . 2009; 190 - 200.
IEEE KARA B,YILDIRIM Y,GENÇ A,İKİZLER S "Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi." , ss.190 - 200, 2009.
ISNAD KARA, Bilge vd. "Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi". (2009), 190-200.
APA KARA B, YILDIRIM Y, GENÇ A, İKİZLER S (2009). Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. Fizyoterapi Rehabilitasyon, 20(3), 190 - 200.
Chicago KARA Bilge,YILDIRIM Yücel,GENÇ Arzu,İKİZLER Sevcan Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. Fizyoterapi Rehabilitasyon 20, no.3 (2009): 190 - 200.
MLA KARA Bilge,YILDIRIM Yücel,GENÇ Arzu,İKİZLER Sevcan Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. Fizyoterapi Rehabilitasyon, vol.20, no.3, 2009, ss.190 - 200.
AMA KARA B,YILDIRIM Y,GENÇ A,İKİZLER S Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. Fizyoterapi Rehabilitasyon. 2009; 20(3): 190 - 200.
Vancouver KARA B,YILDIRIM Y,GENÇ A,İKİZLER S Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi. Fizyoterapi Rehabilitasyon. 2009; 20(3): 190 - 200.
IEEE KARA B,YILDIRIM Y,GENÇ A,İKİZLER S "Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi." Fizyoterapi Rehabilitasyon, 20, ss.190 - 200, 2009.
ISNAD KARA, Bilge vd. "Geriatriklerde ev ortamı ve yaşam memnuniyetinin değerlendirilmesi ve düşme korkusu ile ilişkisinin incelenmesi". Fizyoterapi Rehabilitasyon 20/3 (2009), 190-200.