Yıl: 2010 Cilt: 0 Sayı: 31 Sayfa Aralığı: 1 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması

Öz:
Muhasebecilik tüm toplumların hayatında önemli rolü olan bir meslektir. Dünya çapında gerçeklesen piyasa ekonomisine geçis, yatırımların artması ve faaliyetlerin daha büyük boyutlara ulasarak ulusal sınırları asması nedeniyle artık muhasebecilerin genis ufuklu, küresel bir dünya görüsüne sahip olmaları gerekmektedir. Günümüzde muhasebecilerin sadece kendi kuruluslarının ve yatırımcıların degil, aynı zamanda diger çıkar gruplarının da finansal ve finansal olmayan bilgi ihtiyaçlarına cevap vermeleri beklenmektedir. Muhasebecilerin sürekli degisime ayak uydurabilmesi, önemli ölçüde mesleki bilgi, mesleki beceri ve mesleki degerler, etik ve niteliklere baglıdır. Bu nedenle muhasebeci olmak isteyenlerin yenilikleri ögrenme ve uygulama konusunda sürekli istekli olması gerekir. Bireylerin davranıslarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar sosyal, psikolojik, kisisel ve kültürel faktörlerden olusmaktadır. Bu çalısmada, muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kisilik özellikleri ile mezuniyet sonrası mesleklerini ne sekilde yürütecekleri konusunda düsünceleri arasındaki iliskiler arastırılmıstır. Ögrencilerin kisilik özellikleri ile muhasebecilik meslegine yönelik tutumları arasında iliskiler oldugu bulunmustur. Elde edilen sonuçlar dogrultusunda, muhasebe egitimi yürüten yüksek ögrenim kurumlarının rehberlik ve danısmanlık hizmetlerini veren birimlerine ögrencilerin meslege yönlendirilmesi ile ilgili çesitli önerilerde bulunulmustur.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

A department study on personality features of students in accounting high education and their thoughts about accupation

Öz:
Accounting is an occupation having important role in all societies’ life. Accountants must have broad-horizon, global world idea because of transition of market economy around the world, increase of investment, pass of national border by reaching bigger dimensions. In present, it is expects that accountants do not only inform their associations and investors but also other groups who need financial and non-financial knowledge. Vocational knowledge, skills, values, ethic and qualities are important for accountants’ keep pace with continuous change. Fort his reason, people who want to be an accountant must want to learn innovations and practice continually. There are many factors which affect the individuals’ behaviors. These are social, psychological, personal and cultural factors. In this study, the relations between personality features of students study in university about accounting and their thoughts about occupation after graduation were studied. It has been found that there are relations between personality features of students and thoughts to accountancy occupation. According to results, various suggestions were given to leading and consultancy services in universities (accounting department) for vocational guidance.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARCIOĞLU R, Bilgili B, Yazarkan H (2010). Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. , 1 - 21.
Chicago KARCIOĞLU Reşat,Bilgili Bilsen,Yazarkan Hakan Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. (2010): 1 - 21.
MLA KARCIOĞLU Reşat,Bilgili Bilsen,Yazarkan Hakan Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. , 2010, ss.1 - 21.
AMA KARCIOĞLU R,Bilgili B,Yazarkan H Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. . 2010; 1 - 21.
Vancouver KARCIOĞLU R,Bilgili B,Yazarkan H Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. . 2010; 1 - 21.
IEEE KARCIOĞLU R,Bilgili B,Yazarkan H "Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması." , ss.1 - 21, 2010.
ISNAD KARCIOĞLU, Reşat vd. "Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması". (2010), 1-21.
APA KARCIOĞLU R, Bilgili B, Yazarkan H (2010). Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. Muhasebe ve Denetime Bakış, 0(31), 1 - 21.
Chicago KARCIOĞLU Reşat,Bilgili Bilsen,Yazarkan Hakan Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. Muhasebe ve Denetime Bakış 0, no.31 (2010): 1 - 21.
MLA KARCIOĞLU Reşat,Bilgili Bilsen,Yazarkan Hakan Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. Muhasebe ve Denetime Bakış, vol.0, no.31, 2010, ss.1 - 21.
AMA KARCIOĞLU R,Bilgili B,Yazarkan H Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2010; 0(31): 1 - 21.
Vancouver KARCIOĞLU R,Bilgili B,Yazarkan H Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2010; 0(31): 1 - 21.
IEEE KARCIOĞLU R,Bilgili B,Yazarkan H "Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması." Muhasebe ve Denetime Bakış, 0, ss.1 - 21, 2010.
ISNAD KARCIOĞLU, Reşat vd. "Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması". Muhasebe ve Denetime Bakış 31 (2010), 1-21.