Yıl: 2010 Cilt: 24 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 86 - 91 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları

Öz:
Eylül 2008-Şubat 2010 döneminde, kan kültürlerinden izole edilen 88 Escherichia coli ve 34 Klebsiella pneumoniae suşuna ertapenem de dahil çeşitli antibiyotiklerin etkinlikleri ve bu bakterilerde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) varlığı araştırılmıştır. Suşlarda GSBL üretiminin saptanması, ertapeneme ve diğer antibiyotiklere duyarlılık CLSI önerileri doğrultusunda Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışmaya alınan 88 E.coli suşunun 39’unda (% 44) ve 34 K.pneumoniae suşunun 15’inde (% 44) GSBL varlığı saptanmıştır. İmipenem ve ertapenem GSBL pozitif veya negatif E.coli ve K.pneumoniae suşlarının tümüne etkili bulunmuştur. GSBL oranının yüksek olduğu hastanemizde söz konusu bakterilere bağlı oluşan infeksiyonlarda ertapenemin tedavide alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Farmakoloji ve Eczacılık

ESBL production and susceptibility to various antibiotics including ertapenem in escherichia coli and klebsiella pneumoniae strains isolated from blood cultures

Öz:
Susceptibility to ertapenem and some other antibiotics and extended spectrum beta-lactamase (ESBL) production of 88 Escherichia coli and 34 Klebsiella pneumoniae strains isolated between September 2008-February 2010 from blood cultures were evaluated. ESBL production and susceptibility to ertapenem and various antibiotics were determined by Kirby-Bauer disk diffusion method according to CLSI standards. Thirty-nine of 88 E.coli strains (44 %) and 15 of 34 K.pneumoniae strains (44 %) produced ESBL. All of ESBL producing and nonproducing E.coli and K.pneumoniae strains were found susceptible to imipenem and ertapenem. Ertapenem may be an alternative agent for the antimicrobial therapy of infections due to above mentioned strains in our hospital that ESBL production rates high.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Farmakoloji ve Eczacılık
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UYANIK M, Hancı H, Yazgı H, Karamese M (2010). Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. , 86 - 91.
Chicago UYANIK M. Hamidullah,Hancı Hayrunisa,Yazgı Halil,Karamese Murat Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. (2010): 86 - 91.
MLA UYANIK M. Hamidullah,Hancı Hayrunisa,Yazgı Halil,Karamese Murat Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. , 2010, ss.86 - 91.
AMA UYANIK M,Hancı H,Yazgı H,Karamese M Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. . 2010; 86 - 91.
Vancouver UYANIK M,Hancı H,Yazgı H,Karamese M Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. . 2010; 86 - 91.
IEEE UYANIK M,Hancı H,Yazgı H,Karamese M "Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları." , ss.86 - 91, 2010.
ISNAD UYANIK, M. Hamidullah vd. "Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları". (2010), 86-91.
APA UYANIK M, Hancı H, Yazgı H, Karamese M (2010). Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. ANKEM Dergisi, 24(2), 86 - 91.
Chicago UYANIK M. Hamidullah,Hancı Hayrunisa,Yazgı Halil,Karamese Murat Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. ANKEM Dergisi 24, no.2 (2010): 86 - 91.
MLA UYANIK M. Hamidullah,Hancı Hayrunisa,Yazgı Halil,Karamese Murat Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. ANKEM Dergisi, vol.24, no.2, 2010, ss.86 - 91.
AMA UYANIK M,Hancı H,Yazgı H,Karamese M Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. ANKEM Dergisi. 2010; 24(2): 86 - 91.
Vancouver UYANIK M,Hancı H,Yazgı H,Karamese M Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları. ANKEM Dergisi. 2010; 24(2): 86 - 91.
IEEE UYANIK M,Hancı H,Yazgı H,Karamese M "Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları." ANKEM Dergisi, 24, ss.86 - 91, 2010.
ISNAD UYANIK, M. Hamidullah vd. "Kan kültürlerinden soyutlanan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae suşlarında GSBL sıklığı ve ertapenem dahil çeşitli antibiyotiklere in-vitro duyarlılıkları". ANKEM Dergisi 24/2 (2010), 86-91.