Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği

Yıl: 2009 Cilt: 3 Sayı: 36 Sayfa Aralığı: 1 - 16 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği

Öz:
Bu araştırmanın amacı, Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşılaşılan sorunları, öğretmen ve öğretmen adaylarının görüşlerine dayalı olarak belirlemek ve bu sorunların giderilmesine yönelik öneriler ortaya koymaktır. Araştırma Ankara ili merkez okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri ile Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalında öğrenim gören 4. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Araştırmada betimsel model kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler nitel araştırma yöntemiyle toplanmıştır. Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşılaşılan sorunları ve bu sorunların giderilmesine yönelik önerileri ortaya koymak için öğretmen ve öğretmen adaylarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi tekniği ile incelenmiştir. Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşılaşılan sorunlar; ilköğretim 1–5. sınıflar Türkçe programının kazanım, içerik, öğrenme-öğretme süreci ile ölçme ve değerlendirme boyutlarında ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda, Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşılaşılan sorunlar belirlenerek bu sorunların giderilmesine yönelik öneriler ortaya konmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel

-

Öz:
The aim of this research is to determine the problems about teaching Turkish as a native language based on the views of student teachers and teachers and make some suggestions to overcome these problems. The study was conducted on the primary teachers working in the schools of Ankara city centre and the senior student teachers studying at Hacettepe University, Primary Teaching Department. Descriptive model was used in the study. The data was collected through qualitative research method. In order to determine the views about problems and the related suggestions about teaching Turkish as a native language, semi-structured interviews were made with teachers and student teachers. The views provided from the interviews were investigated through descriptive analysis and content analysis techniques. The problems about teaching Turkish as a native language were discussed in the framework of 1–5 grade Turkish Program objectives, content, learning-teaching process and measurement and evaluation aspects. At the end of the study the problems were determined about teaching Turkish as a native language and some suggestions were made to solve these problems.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Achmet, İ. K. (2005). Yunanistan'da (Batı Trakya'da) İki dilli Eğitim Veren Azınlık Okullarında Türkçe ve Yunanca Öğrenim Gören Öğrencilerin Okuduğunu Anlama ve Yazılı Anlatım Becerilerinin Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Aksan, D. (1977). Her Yönüyle Dil: Ana Çizgileriyle Dilbilimi. Ankara: Dil Kurumu Yayınları.
  • Aksan, D. (1994). Anadili. TÖMER Dil Dergisi, 16, 63-71.
  • Anagün, Ş. S., Acat, B. ve Anılan, H. (2007). Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği Güvenirlik Çalışması. VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiri Kitabı (493-498), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Anılan, H. (2004). Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Türkçe Dersinde Okuduğunu Anlama Becerisiyle Ilgili Hedef Davranışların Gerçekleşme Düzeyi. XII. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Aşıcı, M. (1996). İlkokul 4-5. Sınıflarda Anadili Öğretiminde Karşılaşılan Problemler ve Öneriler. Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Bekci, B. ve Erdoğan, T. (2007). Türkiye ve Irlanda'daki Anadil Öğretim Programlarının Karşılaştırılması. III. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi'nde sunulmuş bildiri, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Brooks, J. G. ve Brooks, M. G. (1998). İn Search of Understanding: The Constructivist Classrooms. Alexandria. VA: The Association for Supervision and Curriculum Development.
  • Çelenk, S. (2002). İlkokuma-Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlara İlişkin Öğretmen Görüşleri. İlköğretim Online, 1 (2). 40-47.
  • Demirel, Ö. (2003). Türkçe Öğretimi. 5. Baskı. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Ergenç, İ. (1994). Türkiye'deki Anadili Sorunu, TÖMER Dil Dergisi, 25, 12-15.
  • Güneş, F. (2007). Türkçe Öğretimi ve Zihinsel Yapılandırma. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kolaç, E. (2008). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Anadilimizin Yaşadığı Sorunlara ilişkin Farkındalıkları, Görüş ve Önerileri. Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu Bildiri Kitabı, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Kıbrıs.
  • LeCompte, M. D. & Goetz, J. P. (1982). Problems of Reliability and Validity in Ethnographic Research. Review of Educational Research, 52, 31-60.
  • MEB. (2005). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: MEB Yayınları.
  • Özbay, M. (2004). Yeniden Yapılandırma Çerçevesinde Türkçe Eğitimi Programı ve Bazı Öneriler. XII. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Özyürek, R. (2004). Okullarımızda Türkçe Eğitimi. XIII. Eğitim Bilimleri Kongresi'nde Sunulmuş Bildiri, Inönü Üniversitesi, Malatya.
  • Sever, S. (2004). Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sever, S., Kaya, Z. ve Aslan, C. (2006). Etkinliklerle Türkçe Öğretimi. Ankara: Morpa Yayınları.
  • Şahin, İ. (2007). Yeni Ilköğretim 1. Kademe Türkçe Programının Değerlendirilmesi. İlköğretim Online, 6 (2), 284-304.
  • Şahinel, M. G. (2005). Yeni Türkçe Öğretim Programına Göre Öğrenme-Öğretme Ortamının Düzenlenmesi. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu Bildiri Kitabı (217-219), Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Terwel, J. (1999). Constructivism and Its Implications for Curriculum Theory and Practice. Curriculum Studies. Taylor & Francis, 31 ( 2), 195-199.
  • Yager, R. (1991). The Constructivist Learning Model, Towards Real Reform in Science Education. The Science Teacher, 58 (6), 52-57.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
APA erdoğan t, gök b (2009). Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. , 1 - 16.
Chicago erdoğan tolga,gök bilge Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. (2009): 1 - 16.
MLA erdoğan tolga,gök bilge Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. , 2009, ss.1 - 16.
AMA erdoğan t,gök b Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. . 2009; 1 - 16.
Vancouver erdoğan t,gök b Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. . 2009; 1 - 16.
IEEE erdoğan t,gök b "Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği." , ss.1 - 16, 2009.
ISNAD erdoğan, tolga - gök, bilge. "Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği". (2009), 1-16.
APA erdoğan t, gök b (2009). Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(36), 1 - 16.
Chicago erdoğan tolga,gök bilge Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 3, no.36 (2009): 1 - 16.
MLA erdoğan tolga,gök bilge Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.3, no.36, 2009, ss.1 - 16.
AMA erdoğan t,gök b Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009; 3(36): 1 - 16.
Vancouver erdoğan t,gök b Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009; 3(36): 1 - 16.
IEEE erdoğan t,gök b "Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği." Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, ss.1 - 16, 2009.
ISNAD erdoğan, tolga - gök, bilge. "Türkçenin ana dili olarak öğretiminde karşilaşilan sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yönelik öneriler: Ankara örneği". Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 3/36 (2009), 1-16.