Yıl: 2023 Cilt: 58 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 877 - 900 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054 İndeks Tarihi: 16-05-2023

Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri

Öz:
Çalışma, zorunlu göçleri ortaya çıkartan nedenler ve ev sahibi ülkeye etkileri, bu etkilerin toplum tarafından algı ve değerlendirmesi, geliştirilen sosyal politikaların etkinlik düzeyi ve son olarak gelecek projeksiyonu akademisyenlerin perspektifinden tartışmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın problem cümlesini, “mültecilerin ev sahibi ülkede süreç içerisinde ortaya çıkardığı sosyoekonomik etkinin şiddeti ve yönü hangi yönde gelişmektedir?” sorusu oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubu, Türkiye’deki farklı devlet üniversitelerinde görev yapan iki Profesör Doktor, üç Doçent Doktor ve iki Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam yedi akademisyenden oluşmaktadır. Çalışmada fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, elde edilen veriler betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda zorunlu göç ve etkileri, zorunlu göçe yönelik politikalar ve gelecek projeksiyonu olmak üzere üç ana tema belirlenmiştir. Zorunlu göç ve etkileri temasının altında mülteci kimliği, motivasyon kaynağı, demografik görünüm ve yoksulluk, fırsat ve tehdit, sayısal yoğunluk ve misafirlik ile refahın bölüşümü alt temalarına yer verilmiştir. Zorunlu göçe yönelik politikalar temasının altında hukuki statü, yasal çerçeve ve temel haklar alt temasına yer verilmiştir. Gelecek projeksiyonu temasının altında sosyoekonomik istikrar, gelişmişlik düzeyi ve geçici korunanların gönüllü dönüş süreci alt temalarına yer verilmiştir. Toplanan verilerden, hukuki mevzuatın mülteciyi geçicilik olgusuyla ilişkilendirdiği ve bu durumun mültecilerin misafir olarak algılanmasına yol açtığı ve bunun da uyum sürecinde olumsuz etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kısa vadede zorunlu göçlerin devam edeceği ve kalıcılık tezi üzerinden eğitim, barınma, istihdam ve entegrasyon sürecine yönelik daha somut politikalara ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Göç Göç Yönetimi Mülteci Sosyal Sorun Sosyal Politika

Scholars' Views on Migration Management and The Effects of Migration on The Socioeconomic Life of Türkiye

Öz:
This study has been prepared to discuss the causes of migration and its effects in the host country, how this effect is perceived and evaluated by the society, the level of effectiveness of the policies developed by the administration, and finally the future projection of migration from the academic perspectives of scholars. The research question of which direction the severity and course of the socioeconomic impact of the refugees in the host country develop in the process is determined for this investigation. The study group of this research consists of two Professors, three Assoc Professors, and two Assistant Professors, totaling seven scholars. The inquiry was carried out using the phenomenology or philosophy of experience methodology, one of the popular qualitative research procedures. For the data collection process, a semi-structured interview form was used, and the obtained data were analyzed by descriptive analysis technique. As a result of this research, three main themes of forced migration and its effects, policies for forced migration, and future projections were formed. Under the theme of forced migration and its effects, sub-themes of refugee identity, source of motivation, demography and poverty, opportunity and threat, population density and hospitality, and distribution of wealth are included. Under the theme of policies for forced migration, the sub-theme of legal status, legal framework, and fundamental rights are included. Under the theme of future projection, the sub-themes of socioeconomic instability, level of development, and voluntary return of the temporarily protected are included. After this research was conducted, it was concluded that the current legal legislation associated with the refugees under the phenomenon of temporary protection status situation, causes them to be perceived as permanent guests, which in turn has a negative impact on their integration and adaptation processes into the local societies that they live in. In addition, it was emphasized that migration will continue in the near future, and there is a need for more concrete policies for education, accommodation, employment, and the integration process of refugees based on the permanence thesis.
Anahtar Kelime: Migration Migration Management Refugee Social Problem Social Policy

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akbaş, B. ve Ünlütürk Ulutaş, Ç. (2018). Küresel Fabrika Kentinin Görünmeyen İşçileri: Denizli İşgücü Piyasasında Suriyeli Göçmenler. Çalışma ve Toplum, 1, 167-192.
  • Akbulut, Y. (2013). Verilerin Analizi. A. A. Kurt (Ed.), Bilimsel Araştırma Yöntemleri içinde (s. 139-164), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 2750.
  • Akbulut, A. (2021). Geçici Koruma Statüsündeki Suriyelilerin Türkiye Ekonomisine Katılımı ve Entegrasyon Süreci Üzerine Bir Analiz: İzmir İli Örneği. (Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Andiç, H. (2018). Kamu Çalışanlarında Göçmen Algısı Toplumsal Kabul ve Psikolojik Entegrasyon Üzerine Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Ardahan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Ardahan.
  • Aslan, Ş., Sünbül, F. ve Güzel, Ş. (2018). Mültecilerin Kilis Sağlık Hizmetleri Üzerindeki Etkisi. Journal of Healthcare Management and Leadership, 0(1), 48-58.
  • Anadolu Ajansı. (2019). (2022, 14 Kasım). Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mülteci Meselesi Birkaç Ülkenin Çabasıyla Önlenemez. Erişim adresi: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cumhurbaskani-erdogan-multeci-meselesi-birkac-ulkenin-cabasiyla-onlenemez/1675928
  • Aydın Yılmaz, E. S. (2019). Suriyeli Mülteci Kadınlar: Göç Travması ve Entegrasyon. A. Esen ve M. Duman (Ed.), Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler: Tespitler ve Öneriler içinde (s.37-54). Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı Yayınları.
  • Aykaç, M. ve Yertüm, U. (2017). Avrupa Birliği Göç Politikalarının Gelişimi: Misafir İşçi Kabulünden Sığınmacı Akınına. Journal of Social Policy Conferences, 70, 1-29.
  • Bal Kızılhan, S. (2019). Yerli’lerin Gözüyle Suriyeli Mülteciler: Ankara Örnek Mahallesi. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Ankara.
  • Baş, T. ve Akturan, U. (2017). Sosyal Bilimlerde Bilgisayar Destekli Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık, Güncellenmiş ve Genişletilmiş 3. Baskı.
  • Buz, S. (2008). Türkiye’deki Sığınmacıların Sosyal Profili. Polis Bilimleri Dergisi, 10(4), 1-14.
  • Ceritoğlu, E., Yunculer, H. B. G., Torun, H. ve Tumen, S. (2015). The Impact of Syrian Refuges on Natives’ Labor Market Outcomes in Turkey: Evidence from a Quasi-Experimental Design. Munich Personal RePEc Archive, MPRA Paper No: 61503. 1-47.
  • Çağlayan, S. (2006). Göç Kuramları, Göç ve Göçmen İlişkisi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (17), 67-91.
  • Çetiner, S. ve Günay, E. (2021). Uluslararası Göçün Sosyo-Kültürel Etkilerinin Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(47), 1-21.
  • Çoltu, S. ve Öztürk, S. (2018). Suriyeli Mültecilerin Türkiye Ekonomisine Etkileri. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 7(13), 188-198.
  • Dedeoğlu, S. (2018). Tarımsal Üretimde Göçmen İşçiler: Yoksulluk Nöbetinden Yoksulların Rekabetine. Çalışma ve Toplum, 1, 37-68.
  • Dedeoğlu, S. ve Çisel Ekiz, G. (2020). Göç Teorileri, Göçmen Emeği ve Entegrasyon: Kadının Yeri. K. Biehl ve D. Danış (Ed.), Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Türkiye'de Göç Araştırmaları içinde (s. 18-37), İstanbul: Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi Yayınları.
  • Develi, E. (2017). 21. Yüzyılda Göç Olgusu: Uluslararası Göç Teorilerinin Ekonomi Politiği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Göç Özel Sayısı, 1343-1353.
  • Elma, F. ve Şahin A. (2015). Suriye’den Türkiye’ye Göç ve Açığa Çıkan Temel Sorun Alanları. Turkish Migration Conference 2015 Selected Proceedings içinde (s.430-439). London: Transnational Press London.
  • Erdoğan M. M. ve Ünver C. (2015). Türk İş Dünyasının Türkiye’deki Suriyeliler Konusunda Görüş, Beklenti ve Önerileri. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Yayın No:353, Ankara: Matsa Basımevi.
  • Esen, A. (2019). Uluslararası Düzensiz Göçler ve Yerel Yönetimler. A. Esen ve M. Duman (Ed.), Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler: Tespitler ve Öneriler içinde (s.151-188), Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı Yayınları.
  • Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. [GİGM]. (2022). (2022, 11 Kasım). Yıllara Göre Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyeliler. Erişim adresi: https://www.goc.gov.tr/gecici-koruma5638
  • Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. [GİGM]. (2022a). (2022, 11 Kasım). Yıllara Göre Uluslararası Koruma Başvurusu. Erişim adresi: https://www.goc.gov.tr/uluslararasi-koruma-istatistikler
  • Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. [GİGM]. (2022b). (2022, 11 Kasım). Düzensiz Göç. Erişim adresi: https://www.goc.gov.tr/duzensiz-goc-istatistikler
  • İçduygu, A. ve Aksel, D. B. (2012). Türkiye’de Düzensiz Göç. Uluslararası Göç Örgütü Yayınları.
  • İnce, C. (2019). Göç Kuramları ve Suriye Göçü Üzerine Bir Değerlendirme. OPUS International Journal of Society Researches, 11(18), 2579-2615.
  • Karaoğlan, B. (2022). Göçmenlerin Entegrasyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü. Journal of Politics, Economy and Management, 5(1), 17-33.
  • Koç Başaran, Y. (2017). Sosyal Bilimlerde Örnekleme Kuramı. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(47), 480-495.
  • Kuzu, A. (2013). Veri Toplama Yöntem ve Araçları. A. A. Kurt (Ed.), Bilimsel Araştırma Yöntemleri içinde s. 93-116, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 2750.
  • Kuzu, A. (2013a). Araştırmaların Planlanması. A. A. Kurt (Ed.), Bilimsel Araştırma Yöntemleri içinde (s. 19-46), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 2750.
  • Lordoğlu, K. (2015). Türkiye’ye Yönelen Düzensiz Göç ve İşgücü Piyasalarına Bazı Yansımalar. Çalışma ve Toplum, 1, 29-44.
  • Lordoğlu, K. ve Aslan, M. (2016). En Fazla Suriyeli Göçmen Alan Beş Kentin Emek Piyasalarında Değişimi: 2011-2014. Çalışma ve Toplum, 2, 789-808.
  • Man, F. (2016). “Günah Keçileri” ya da “Olağan Şüpheliler” Olarak Suriyeliler. Çalışma ve Toplum, 3, 1147-1170.
  • Millî Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2021). HBÖGM İzleme ve Değerlendirme Raporu 2021. Ankara: Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • Orhan, O. ve Gündoğar, S. S. (2015). Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’ye Etkileri Raporu. Ankara: ORSAM-TESEV Rapor No:195.
  • Özdemir, E. (2017). Suriyeli Mülteciler Krizinin Türkiye’ye Etkileri. ANKASAM Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları Dergisi, 1(3), 114-140.
  • Özdemir, M. (2010). Nitel Veri Analizi: Sosyal Bilimlerde Yöntembilim Sorunsalı Üzerine Bir Çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,11(1), 323-343.
  • Özerim, G. (2014). Avrupa’da Göç Politikalarının Ulusüstüleşmesi ve Bir Güvenlik Konusuna Dönüşümü: Avrupa Göç Tarihinde Yeni Bir Dönem Mi? Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 5(1), 11-78.
  • Öztürkler, H ve Göksel, T. (2015). Suriyeli Mültecilerin Türkiye’ye Ekonomik Etkileri: Sentetik Bir Modelleme. ORSAM, Rapor No: 196.
  • Pinedo-Caro, L. (2020). Syrian Refugees in the Turkish Labour Market: A Socio-Economic Analysis. Sosyoekonomi, 28(46), 51-74.
  • Sayın, Y., Usanmaz, A. ve Aslangiri, F. (2016). Uluslararası Göç Olgusu ve Yol Açtığı Etkiler: Suriye Göçü Örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 18(31), 1-13.
  • Sönmez, Z. (2014). Komşuda Kriz: Suriyeli Mülteciler. İstanbul: İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Yayınları, Aralık.
  • Şimşek, A. (2018). Evren ve Örneklem. A. Şimşek (Ed.), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri içinde (s. 108-133), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 2653.
  • Şimşek, D. (2018). Mülteci Entegrasyonu, Göç Politikaları ve Sosyal Sınıf: Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler Örneği. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, Göç Özel Sayısı, 2, 367-392 .
  • Şişman, Y. ve Balun, B. (2020). Transit Göç ve Türkiye. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(2), 61-79.
  • Tepealtı, F. (2019). Avrupa Birliği’ne Yönelik Türkiye Geçişli (Transit) Göç Hareketleri ve Türkiye'nin Düzensiz Göçle Mücadelesi. Doğu Coğrafya Dergisi, 24(41), 125-140.
  • Tosun, S. ve Azazi, H. (2019). Yerel’de Mülteci ve Sığınmacılara Yönelik Sosyal Politika Uygulamaları: Balıkesir Örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 14(2), 213-234.
  • Toksöz, G. Erdoğdu, S. ve Kaşka, S. (2012). Türkiye’ye Düzensiz Emek Göçü ve Göçmenlerin İşgücü Piyasasındaki Durumları. Sweden: IOM International Organization for Migration Yayınları.
  • United Nations High Commissioner for Refugees. [UNHCR]. (2022). (2022, 11 Kasım). Refugee Data Finder. Erişim adresi: https://www.unhcr.org/refugee-statistics/
  • Ünal, R. ve Gedik, M. (2022). Türkiye’de Göç Yönetimi ve Sosyal Hizmet Bakış Açısından Bir Değerlendirme. Toplumsal Politika Dergisi, 3 (1), 52-70.
  • Üstün, N. (2016). Suriyelilerin Türk İşgücü Piyasasına Entegrasyonu Sorunlar-Öneriler. Konya Ticaret Odası Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü Araştırma Raporu.
  • Ünlütürk Ulutaş, Ç. ve Kumaş, H. (2014). Uluslararası Emek Göçü Kavramı, Türleri, Nedenleri ve Sonuçları. P. A. Kaya (Ed.), Uluslararası Sosyal Politika Teorisi, Uluslararası Çalışma Normları ve Güncel Gelişmeler içinde (s. 273-304), Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Yaraş, E. (2019). Nitel Araştırma Yöntemleri. S. Ünal (Ed.), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri içinde (s. 250-273), Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • Yükseköğretim Kurulu [YÖK]. (2022). (2022, 26 Mayıs). Uyruğa Göre Öğrenci Sayıları Raporu. Erişim adresi: https://istatistik.yok.gov.tr/
  • Zhanadilova, A. (2018). Farklı Kuramlar Çerçevesinde Uluslararası Göç Sorunu. Muhakeme Dergisi, 1(2), 116-122.
APA balun b, Kurter O, dinçay i (2023). Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. , 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
Chicago balun bora,Kurter Osman,dinçay ismail hakkı Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. (2023): 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
MLA balun bora,Kurter Osman,dinçay ismail hakkı Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. , 2023, ss.877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
AMA balun b,Kurter O,dinçay i Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. . 2023; 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
Vancouver balun b,Kurter O,dinçay i Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. . 2023; 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
IEEE balun b,Kurter O,dinçay i "Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri." , ss.877 - 900, 2023. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
ISNAD balun, bora vd. "Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri". (2023), 877-900. https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
APA balun b, Kurter O, dinçay i (2023). Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 58(1), 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
Chicago balun bora,Kurter Osman,dinçay ismail hakkı Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi 58, no.1 (2023): 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
MLA balun bora,Kurter Osman,dinçay ismail hakkı Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, vol.58, no.1, 2023, ss.877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
AMA balun b,Kurter O,dinçay i Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi. 2023; 58(1): 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
Vancouver balun b,Kurter O,dinçay i Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi. 2023; 58(1): 877 - 900. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
IEEE balun b,Kurter O,dinçay i "Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri." Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 58, ss.877 - 900, 2023. 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054
ISNAD balun, bora vd. "Göç Yönetimi ve Göçlerin Türkiye'deki Sosyoekonomik Yaşama Etkilerine İlişkin Akademisyen Görüşleri". Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi 58/1 (2023), 877-900. https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2054